изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:38 EET
Терористът Доку Умаров обяви джихад в Русия    
По света

.Ислямисткият бунтовнически лидер Доку Умаров, поел отговорността за редица кървави атентати в Москва, обяви днес джихад в Русия. Призивът за свещена война бе отправен чрез видеозапис, качен на кавказкия ислямистки сайт Hunafa.com.
"Води се тотална война, бийте врага навсякъде, където можете!", заявява Умаров в десетминутния клип, предаде Франс прес, цитирана от БТА



.
Облечен в камуфлаж, застанал между двама въоръжени бунтовници, той говори на фона на заснежени планини. Екстремисткият лидер приканва и жените да се включат в борбата.

По традиция той се обръща към мюсюлманите в Кавказ, но вече и към тези в Татарстан и Башкортостан - две републики от Централна Русия с голям дял мюсюлмани сред населението, отбелязва АФП. Агенцията припомня съобщенията за убити ислямистки бунтовници и намерени складове с оръжие в Татарстан през ноември.
Башкортостанският печат съобщи миналия месец за ареста на предполагаеми активисти от ислямистки формирования, у които били открити експлозиви.

Доку Умаров пое отговорността за атентатите в московското метро през март м. г. (40 загинали), после и за атентата на летище "Домодедово" в Москва през януари, отнел живота на 37 души. Борил се за независима Чечения срещу федералните сили, през 2007 г. той загърби каузата на сепаратистите и се самообяви за глава на "емирството Кавказ", напомня АФП.

Атентаторът от летището вече беше разпознат, оказа се, че е 20-годишен безработен от Ингушетия. По-късно бяха задържани брат му и сестра му, които са заподозрени, че са участвали в терористичния акт.

"Цел в развитието на Русия е свободата за всички - нацията не може да се крепи на затегнати гайки. Държавата е инструмент, а не цел на развитието", заяви междувременно президентът на федерацията Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.
"Не бива да отлагаме свободата за после и не бива да се страхуваме от свободния човек, който някак неадекватно ще се разпореди със свободата си. Това води към задънена улица", каза още държавният глава на конференция под наслов "Великите реформи и модернизацията на Русия". Форумът бе организиран във връзка със 150-ата годишнина от премахването на крепостничеството.
"Жизнеспособни се оказаха не фантазиите за специалния път на страната ни, нито пък съветският експеримент, а проектът за нормален, хуманен строй, замислен от Александър Втори. В крайна сметка, в исторически мащаб излезе прав тъкмо той, а не Николай Втори, нито пък Сталин. Всъщност всички продължаваме курса, прокаран преди век и половина", каза Медведев.

По думите му врагове на свободното развитие и занапред ще бъдат нетолерантността, екстремизмът и крайната им проява - тероризмът, който е колосален проблем за Русия.

 http://dnes.dir.bg.

 


Сходни връзки

Терористът Доку Умаров обяви джихад в Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди