изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:27 EEST
Прищявките на диктаторския син    
Любопитно

Говори се, че синът на диктатора на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг е поръчал яхта на стойност 380 млн. долара в една северно-германска корабостроителница. Има ли право фирмата да прави сделки с корумпирани деспоти?



За шепа супербогати корабособственици фукането с луксозни яхти е нещо като панаир на суетата. Други клиенти държат по-скоро на дискретния чар. Един от последните е Теодорин Обианг, синът на властимащия в Екваториална Гвинея. Според лондонската неправителствена организация Global Witness Обианг планирал да строи голяма яхта в малката корабостроителница Kusch Yacht Projekte ООД в градчето Вевелсфлет на около 60 км северно от Хамбург.

Екстри колкото щеш!

 Сътрудник на Global Witness посетил под прикритие фирмата в края на м.г. и узнал, че британският дизайнер на яхти Тим Хейуд вече бил изготвил идейния проект за яхтата. Наистина поръчката още не била факт, но в разговори със служители станало ясно, че яхтата ще има 23 каюти за гости, киносалон, ресторант с бар, плувен басейн и площадка за кацане и излитане на хеликоптер.

Освен това само системата за сигурност със скенери за пръстови отпечатъци на всяка врата и датчици за движещи се обекти щяла да струва около 1 милион и 300 хиляди долара. Общо яхтата под кодовото название "Дзен" щяла да струва около 380 милиона долара.

Не е ясно дали Обианг действително ще си поръча яхтата. Въпреки това Global Witness призова тези дни корабостроителницата да откаже поръчката, тъй като състоянието на Обианг било преди всичко от корупция.

Това твърдение не е безпочвено. Едно предварително разследване на американското министерство на правосъдието от 2007 г. стига до извода, че по-голямата част от богатството на Обианг произхожда от "рекет, кражба на обществени фондове и други корупционни практики". Досега не е повдигнато обвинение. И Държавният департамент на САЩ оценява Екваториална Гвинея като "корумпирана на правителствено равнище".

Бащата на Теодорин Обианг, президентът Теодоро Обианг, управлява Екваториална Гвинея от 1979 г. с желязна ръка. Преди 33 години той идва на власт в следствие на кръвопролитен преврат. Правителството му е смятано за един от най-репресивните режими в света. Де юре съществува многопартийна система, но според организацията Freedom House това е чиста фасада. В действителност властва семейство Обианг.

Народът гладува, елитът пирува

След като в началото на 90-те години в Екваториална Гвинея са открити находища на нефт, страната се превръща в надежден доставчик за Запада. Договори с международни енергийни концерни като например с американския Ексон-Мобил донасят на страната невиждано богатство.

Според ЦРУ средният БВП на глава от населението е над 37 хиляди долара, а по този начин сред 30-те най-високи в света. В действителност обаче сумите от нефтодобива отиват само в джобовете на малобройния елит. Според данни на МВФ над три четвърти от населението живее с по-малко от един долар на ден.

И още нещо: парите, които Обианг младши възнамерява да даде за новата си яхта, са три пъти повече от това, което Екваториална Гвинея харчи на година за здравеопазване и образование.

Автор: Ю. Боне, В. Шопов

Редактор: Б. Михайлова

http://www.dw-world.de

 


Сходни връзки

Прищявките на диктаторския син | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди