изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:37 EEST
В Европа подслушват и глобяват журналисти    
Европейски съюз

Европейски правителства подслушват телефони и заплашват журналисти с големи глоби и психиатрични тестове, за да държат под контрол свободната преса. Това съобщи интернет сайтът „И Ю обзървър”, цитиран от Дарик, като се позова на материали от състояла се вчера в Брюксел конференция, организирана от групата на социалистите в Европейския парламент.„Четвъртата власт”, която би трябвало да следи поведението на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.



Напрежение се забелязва в страни като Италия, Румъния, Унгария, България и Франция, посочва интернет изданието. През последната година в Румъния са били направени шест промени в действащия медиен закон, така че сега 40 на сто от пазара е „резервиран” за националната информационна агенция, изтъкнала на конференцията Йоана Авадани, изпълнителен директор на Центъра за независима журналистика в Букурещ.Освен това парламентът на Румъния дебатира възможността да се въведат задължителни психиатрични прегледи за журналистите, а правителството неотдавна промени закона за държавни поръчки, свързани с медийни услуги. Авадани остро разкритикува и разработваната в момента в Румъния „национална отбранителна стратегия”, според която медиите са посочени като „точка на уязвимост” в сигурността на страната.

Във Франция изтичането на информация за връзките на бившия ковчежник на партията на Никола Саркози, Ерик Вьорт, с наследницата на милиардите на „Л'Ореал” Лилиан Бетанкур също доведе до напрежение между медии и управляващи. Срещу Елисейския дворец бяха отправени обвинения, че използва контраразузнаването, за да установи източниците на информация на вестник „Монд”, който пръв съобщи за скандала Вьорт-Бетанкур.На всичко отгоре намаляващия брой читатели и последната вълна от смяна на собствеността върху медии създаде допълнителна заплаха за свободата на печата във Франция, заявил френският социолог Жан-Мари Шарон.

В Италия сливането на медийната власт с политиката при премиера Берлускони от години е източник на напрежение, посочва „И Ю обзървър”. Много е вероятно Берлускони да разшири допълнително медийната си империя след 1 април, когато изтича срокът на действие на закон, ограничаващ степента на съсредоточаване на медии у един притежател. „Като премиер Берлускони е единственият, който може да реши дали да удължи срока на действие на този закон”, заявил Роберто Натале от Националната федерация на италианските печатни издания.

В България дясноцентристкото правителство също се готви да прокара нови медийни закони, посочва „И Ю обзървър”. Тези закони, заедно с широко разпространеното подслушване на журналисти и провала при разследването на бомбена експлозия пред редакцията на вестник „Галерия” напомнят „за предишния тоталитарен режим в тази страна”, заявил на конференцията Борислав Цеков от Института за съвременна политика в България. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

В Европа подслушват и глобяват журналисти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди