изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:55 EEST
Квоти за жените в бизнеса докато се изравнят с мъжете на пазара на труда    
Европейски съюз

 Брюксел.  България може да постигне икономически растеж  с повече жени на ръководни постове, твърди д-р Първанова



“Все още сме далеч от целта, при която ще можем да съчетаем свободен пазар с равни възможности за жени и мъже за достигане до топ позиции в бизнеса.  Дотогава, като краткосрочна мярка трябва да се въведат задължителни квоти за жените, както в бизнеса, така и в политиката.” Това заяви евродепутатът д-р Антония Първанова по време на конференция на Европейската либерална партия, посветена на наближаващия ден на жената- 8 март.  Тя коментира, че повече от половината държави- членки на ЕС са все още твърде консервативни и с неохота приемат идеята за по- голям дял жени на ръководни постове в бордовете на компаниите, както и в политическите партии.

“Достигането до целта за равни възможности зависи от държавите- членки и особено от наследените им  културни, религиозни и исторически предрасъдъци”, добави д-р Първанова, която е и вице- президент на международната неправителствена  организация  “Жени в Управлението”. Като важна стъпка напред  и възможен стимул пред  членовете на ЕС,  д-р Първанова обяви прогресивно увеличаващия се брой на жените в Европейската комисия, който достигна до 9 от 27 общо през настоящия мандат. Българският евродепутат представи  интересния и малко известен факт, че допълнтелна причина за това е била и майката на президента на комисията Барозо, която силно е настоявала  да се номинрат  повече дами в ЕК.

Д-р Първанова, която посочи данни за въздействието на жените в бизнеса и политиката, обясни, че ако ЕС намали различията между половете и повече представители на нежния пол заемат висококвалифицирани позиции, това може да доведе до ръст на БВП с 9%. Според  нея даването на възможност на повече жени да заемат висококвалифицирани позиции, може също да увеличи икономическия потенциал на България и да спомогне за намаляване на бедността. “Българките в напреднала възраст, които не са били допуснати до висококвалифициран труд в активния си живот, ще получат ниски пенсии. Тези от тях, които живеят сами или овдовеят, ги грози изключителна бедност”, алармира д-р Първанова. Като допълнителен проблем, тя добави, че е често срещана практика фирмите да не признават майчинството  като стаж за пенсионното осигуряване.

 


Сходни връзки

Квоти за жените в бизнеса докато се изравнят с мъжете на пазара на труда | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди