изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:28 EET
САЩ изстреля мистериозен ”космически самолет”    
По света "Космически самолет" на военновъздушните сили на САЩ беше изстрелян на мистериозна мисия в Космоса, съобщиха световните агенции.
Експерименталният безпилотен летателен апарат наподобява умалена космическа совалка. Орбиталният апарат X-37B излетя с ракета носител Атлас-5 от космодрума в Кейп Канаверъл, в щата Флорида. Той представлява подобрена версия на първия "космически самолет" X-37B, който беше изстрелян миналата пролет и прекара седем месеца в орбита, предаде БТА.

  Американските ВВС обявиха, че новата мисия ще им помогне да оптимизират летателния апарат и да затвърдят резултатите от първата мисия. Секретният характер на проекта породи спекулации относно значението му за въоръжените сили на САЩ. Според някои "космическият самолет" ще шпионира чужди комуникации, или ще извежда в орбита малки сателити. Други изразиха опасения, че проектът бележи началото на извеждането на оръжия в Космоса. ВВС категорично отричат тази хипотеза.

Космическият кораб е дълъг 8,9 метра, тежи 4990 килограма, а размахът на крилата му е 4,5 метра. Задвижва се с батерии и слънчеви панели. Може да остане в ниска орбита до 270 дни. Летателният апарат ще бъде използван за тестова платформа за сателитни сензори и системи. X-37B може да се използва за разнообразни цели, включително за разузнаване, за обслужване и ремонт на сателити, за извеждане в орбита и връщане на космически апарати и за демонстрация на нови технологии, обясниха ВВС.

Проектът е разработен от секретния отдел на "Боинг" "Фентъм уъркс". Програмата X-37 започна през 1999 г. под ръководството на НАСА, след което през 2004 г. беше прехвърлена на агенцията за напредничави проекти към Пентагона и в крайна сметка се озова в ръцете на военновъздушните сили. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

САЩ изстреля мистериозен ”космически самолет” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди