изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:49 EEST
АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД НАМАЛИ ПРИСЪДИТЕ ЗА ВЛАКА – УБИЕЦ    
Ред и сигурностС решение № 11 от 2 март 2011 г. Апелативен съд Велико Търново намали присъдите на шафнера Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова, обвинени за пожара във влака София – Кардам в нощта на 28 срещу 29 февруари 2008 г., когато загинаха 9 души.

В протеста пред Апелативния съд по решението на Окръжен съд Плевен се настоява да се увеличат наказанията на шафнера и началника на влака, а подведеният под отговорност зам.-директор на БДЖ – Пътнически превози, тогава Георги Иванов, признат от окръжните магистрати в Плевен за невинен и оправдан, да бъде признат за виновен. Шафнерът Георги Георгиев също е обжалвал наказанието си, като настоява да му се отмени наложената присъда и делото да се върне за ново разглеждане на първа инстанция или да се намали размерът на наложеното му наказание, защото е несправедливо, е записано в решението по делото от Апелативен съд В. Търново. Срещу присъдата е подадена жалба и от адвоката на частните обвинители и граждански ищци – близки на загиналите, които претендират, че неправилно е оправдан тогавашният зам.-директор на Пътнически превози в БДЖ Георги Иванов. Според решението държавната компания също е жалила решението на Окръжен съд в Плевен, като в жалбата си конституираната като граждански ответник БДЖ - Пътнически превози, държавният превозвач изтъква, че към 2007 г. превозвач е била БДЖ ЕАД, а не БДЖ – Пътнически превози. Компанията изтъква още, че не бил взет предвид и фактът, че при определяне на обезщетенията за неимуществени вреди не е взето под внимание, че са изплатени по 20 200 лв. обезщетение от застрахователна компания за всяка от жертвите, поради което се иска намаление на определения размер на гражданските искове до 30 000 лв. за всеки един от гражданските ищци. Апелативният съд във Велико Търново, след като се е запознал и разгледал всички подадени протести, реши да намали наложената на шафнера присъда, като вместо 12 години, той трябва да излежи в затвора 8 години и  шест месеца. Магистратите намалиха присъдата и на началника на влака Иванка Костадинова, която трябва да изтърпи лишаване от свобода вместо осем – пет години. В останалата й част, касаеща обезщетенията, присъдата на Окръжен съд – Плевен, е потвърдена и от тричленния състав на Апелативния съд, като двамата подсъдими солидарно с БДЖ – Пътнически превози, трябва да платят на близките на загиналите общо 1.9 млн. лв. обезщетения. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен скрок пред ВКС.
 


Сходни връзки

АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД НАМАЛИ ПРИСЪДИТЕ ЗА ВЛАКА – УБИЕЦ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД НАМАЛИ ПРИСЪДИТЕ ЗА ВЛАКА – УБИЕЦ
Автор: Anonymous да 2011-03-07 @ 14:10 EET
Като страна по делото искам да кажа,че намалението на присъдите  е несправедливо!!Оправдателната и на втора инстанция присъда-също!!
Шафнерът е имал азбестово одеало  в купето си и въобще не се е сетил за него.Вместо това тръгва за пожарогасител и (забележете) от съседния спален вагон(от там е дръпнал и внезапната спирачка)!!Отлично е знаел,че неговоте пожарогасители не са работели,при това са били заключени!!Вземайки от другия вагон,той излиза навън и вдигайки високо(!!??) почва да гаси.Този пожарогасител просто е изсъскал 2-3 пъти и толкова.От там нататък е настанала абсолютната паника,че просто няма с какво да се гаси!!
Не е спазил елементарното правило при възникване на пожар-първо да евакуира,а после да гаси!!
Н-к влака пък по наше мнсние просто е кръжала като гълъбица около вагона...Де факто участвала е само в разкачването на горящите два вагона...
За мен с настоящата присъда Апелативен съд В.Търново,просто намалява наказанието на дребните риби ,като с  потвърдените обезщетения набляга на вината на БДЖ.Обезщетенията са начина да се накаже БДЖ като институция,при положение,че няма повдигнато обвинение  към нито едно длъжностно лице!!
Несправедливо,но факт!!Пък какво може да си купи човек с костите на детето си???
Софка Дойнова-майка на загиналата Валерия Желева....


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди