изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:40 EEST
100 години права на жените - неравенството и бедността остават сериозен проблем    
Европейски съюзПарламентът отбеляза 8 март - Международния ден на жената, с дебат и приемане на две резолюции, подготвени от Комисията за права на жените. Първата резолюция, докладчик по която е българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП), засяга равенството между половете, а втората - бедността сред жените. В рамките на специална церемония, Jerzy Buzek подчерта, че през последните 100 години Европа е постигнала голям напредък по отношение на правата на жените - постижение, с което ЕП се гордее.

''Въпреки това, само 35% от членовете на ЕП са жени, което е малко повече от съотношението в националните парламенти, но не е достатъчно. Много е важно националните парламенти да приемат съответните решения и нормативни рамки, за да се увеличи процентът на жените в Европейския парламент", заяви Jerzy Buzek по време на специалната церемония в чест на 100-годишнината от началото на борбата за равни права на жените.

 

Той добави, че ЕП поставя рекорд, тъй като повече от 50% от служителите в него са жени и много от тях заемат ключови постове, и призова за по-добро представителство на жените във всички институции. "Големият процент на жените е много важен както за институциите, така и за компаниите, като трябва да се направи повече за равното заплащане", каза още председателят на ЕП.

 

Изказвания на церемонията направиха още председателят на ЕК Jose Manuel Barroso, държавният секретар на Унгария по европейските въпроси Enikő Győri, председателят на парламентарната комисия за права на жените Eva-Britt Svensson (ЕОЛ/СЗЛ) и лидерите на политическите групи.

 

Премахване на неравенствата между половете

 

Сред основните проблеми, засегнати в годишния доклад за равенството между мъжете и жените през 2010 г. (с докладчик Мария Неделчева), са необходимостта от ограничаване на неравенствата в заплащането между двата пола и включването на жените в процеса на вземане на решения. Освен това се подчертава нуждата от подобряване на условията във връзка с отпуските по майчинство и разширяване на услугите за гледане на деца.

 

Ако заетостта, непълното работно време и продуктивността при жените се изравнят с тези при мъжете, то БВП ще се увеличи с 30%, се посочва в текста. Докладът беше приет с 366 гласа "за", 200 "против" и 32 "въздържали се".

 

Едва 3% от големите компании са ръководени от жени. Затова страните членки трябва да въведат ефективни мерки, каквито са квотите, за да осигурят по-добро представителство на жените в големите компании, котирани на борсата, както и в управителните съвети на предприятията като цяло, смятат евродепутатите. Според тях позитивен пример в тази насока е Норвегия, където от 2003 г. успешно се прилага политика на квоти, като такива политики прилагат също Испания и Франция.

 

"Един от най-големите успехи през последните години е, че целта за равенство между половете влезе във всички политики. Това е, което ни движи напред. В която и област да работим, налице е червената светлина, която ни показва дали сме се отклонили от тази цел за равенство. Очевидно е, че тази рамка не е достатъчна, необходимо е да се предприемат конкретни и целенасочени мерки", коментира Мария Неделчева.

 

Членовете на ЕП призовават също така за предприемането на законодателни мерки за определяне на задължителни цели, които да гарантират равно представителство на мъжете и жените в политическия живот. В това отношение са необходими повече усилия на европейско, национално, регионално и местно ниво.

 

Въвеждане на равно заплащане за жените и мъжете

 

Разликата в заплащането на жените и мъжете все още е средно 18% в ЕС, като в някои страни дори надхвърля 30%, отбелязват депутатите. Ето защо те настояват държавите-членки на ЕС да прилагат стриктно законодателството относно равното възнаграждение за равен труд и Комисията да налага санкции на тези страни, които не изпълняват посочените задължения. Освен това, според резолюцията принципът на равенство между половете трябва да бъде прилаган в националните пенсионни системи както по отношение на възрастта, така и по отношение на заплащането.

 

Елиминиране на бедността

 

През 2008 г. 85 милиона европейци живеят под прага на бедността и 17% от всички жени в 27-те държави членки са класифицирани като живеещи в бедност, се посочва в резолюцията относно облика на бедността сред жените в ЕС, изготвена от Rovana Plumb (С&Д, Румъния).

 

Необходимо е да се реформират макроикономическите и социалните политики, както и политиките по заетостта, за да се гарантират минималните доходи и наличието на икономическа и социална справедливост по отношение на жените, смятат депутатите. Всички европейски политики трябва да са насочени към гарантиране на равенството между половете, се казва в текста на резолюцията.

 

Икономическата криза може да засили неравнопоставеността в здравеопазването

 

В резолюция, съставена от Edite Estrela (С&Д, Португалия), Парламентът подчертава, че всеки трябва да има достъп до системите на здравеопазване и до достъпни здравни грижи. Предложението бе прието от депутатите по време на днешното пленарно заседание. Съгласно документа, специфичните нужди на уязвимите социални групи, каквито са жените, възрастните пациенти, имигрантите без документи и етническите малцинства, трябва да бъдат по-добре взети под внимание.

 

По данни на Евростат за 2007 г. и 2010 г., средната продължителност на живота в различните държави членки варира средно с 14.2 години при мъжете и 8.3 години при жените. Освен това, в страните от ЕС се наблюдават съществени различия в здравните показатели между социалните групи с различен образователен ценз или социален статус.

 


Сходни връзки

100 години права на жените - неравенството и бедността остават сериозен проблем | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди