изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:39 EET
Оралният секс е по-опасен от тютюнопушенето    
Здраве Разпространяващите се вируса по време на орален секс са основната причина за появата и развитието на рак на гърлото при хора под 50-годишна възраст. До този извод са стигнали група учени, цитирани от британските медии.

Човешките папилома вируси, разпространявани по време на безразборен и безотговорен секс, са виновни за тревожното нарастване на пациентите с рак на гърлото през последните десетилетия. Лекарите призоваха момчета да бъдат ваксинирани срещу HPV, подобно на момичетата в тинейджърска възраст. Само така щяло да се спре разпространението на болестта. HPV е известен като причинител на около 70% от случаите на цервикален рак (рак на маточната шийка). От 2008 г. момичетата във Великобритания се ваксинират срещу вируса - това става на 12 и 13-годишна възраст, преди да са започнали полов живот. Малцина обаче са наясно, че този вирус може да предизвика брадавици, рак на ануса при хомосексуалистите или рак на устата и гърлото при момичетата, упражняващи орална любов. До скоро се смяташе, че ракът на гърлото засяга предимно възрастните мъжете, които пушат много и злоупотребяват с алкохола. Но все по-често той се появява и при младите хора.

Проф. Майпа Гилсон от университета в Охайо, Кълъмбъс заявява пред медиите, че HPV е по-опасен от тютюна. "Ние все още нямаме строго научни доказателства, че ваксината осигурява защита от орални инфекции, но сме оптимисти и вярваме, че след като тя предпазва от рак на маточната шийка, ще защити младите хора и от рак на ануса и гърлото", обяснява проф. Гилсон. В Обединеното кралство ваксина се дава в училище, под формата на три дози, в продължение на шест месеца. Лекарите все повече са загрижени, че предаваният по полов път вирус стои зад повишаването на заболеваемостта от рак. Във Великобритания случаите на рак на гърлото са се увеличили рязко, докато в САЩ те са се удвоили през последните 20 години. В Швеция през 1970 г. около една четвърт от злокачествените заболявания на сливиците са били свързани с HPV, а от средата на 2000 г. този брой е бил 90%.

"Това, което е тясно свързани с HPV инфекциите в устата, е броят на сексуалните партньори. Или по-точно броя на лицата, на които те са извършили орален секс. Колкото повече са тези партньори, толкова по-голям е шансът за инфекция", заявява още проф. Гилсон. http://www.hospital.bg

 


Сходни връзки

Оралният секс е по-опасен от тютюнопушенето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди