изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:52 EEST
В ШАБЛА НАЕМАТ БЕЗРАБОТНИ    
Новини4 социално слаби граждани започнаха работа в община Шабла.

Това стана по регионална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”, съобщават от кметството. Трима от тях ще са заети с почистване на речното корито в града и един с поддържане на чистотата в района на ГКПП-Дуранкулак.
От общинската администрация ни информират още, че в началото на т.г. безработни лица от Шабла са получили възможност да се преквалифицират и да придобият нови умения, които ще ги направят конкурентноспособни на пазара на труда и ще им осигурят трудова заетост.
Това стана благодарение на ОП „Развитие на човешките ресурси”-фаза 2, схема „Развитие”, проект „Нов избор-развитие и реализация”.
Целева група на проекта са безработни лица до 29 години, лица над 50 години, съкратени, в следствие на кризата и продължително безработни лица.
Бенефициент по проекта е Дирекция  „Бюро по труда” град Каварна, а негов партньор-общинска администрация Шабла.
Общинските администрации и работодатели от реалния сектор имат правото да подават заявки в Бюрата по труда.
Община Шабла направи заявки за свободни места за длъжностите  „Еколог” , „Електромонтьор”, „Работник в озеленяването” и „Работник-поддръжка”.
Преди да бъдат включени в заетост, лицата се обучават с ваучери по Оперативната програма. След като приключи обучението им, те ще бъдат наети на работа за срок от една година.
В курса за еколози, който стартира на 4 януари т.г., се обучават 15 безработни. В рамките на 600 учебни часа и в продължение на 5 месеца техни лектори ще бъдат специалисти, наети от лицензирани фирми, извършващи такава дейност. Обхванатите в курса са със средно и висше образование. След обучението те ще подпишат трудови договори с общината и ще съдействат за спазване на Наредба №1 на общинския съвет, в частта й „Опазване на околната среда”.
В момента се провежда курс за обучение и преквалификация на 17 ел.монтьори по същата програма. Целевата група е съставена от безработни със средно и основно образование. Обучението им ще е с продължителност от 300 часа в рамките на 2,5 месеца. Общинската администрация ще подпише трудови договори с тези лица за срок от 12 месеца. Те ще обслужват общински сгради.
В края на месец януари започна обучение на 17 озеленители. Подготовката им ще продължи 2,5 месеца и е също с норматив 300 учебни часа. Обучаваните в този курс са с основно до средно образование. Преминали са теоретичната част от подготовката си и в момента провеждат практическата.
Община Шабла има одобрена заявка и за 20 работници-поддръжка по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.За този курс могат да кандидатстват безработни с начално и основно образование. Предстои стартиране на обучението им, което, ще приключи до месец май тази година.
На всички курсисти ще бъде издаден документ за преквалификация.


 


Сходни връзки

В ШАБЛА НАЕМАТ БЕЗРАБОТНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди