изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:02 EEST
БАЛЧИК ИЗЛЕЗЕ НА ПРОТЕСТ ЗА КУЛТУРАТА СИ    
НовиниС лозунги „Искаме си културата” над сто балчиклии излязоха на мълчалив протест пред общината в морския град на 2 март в знак на протест срещу решението на Общинския съвет да отреже парите за култура и спорт в бюджета на общината, съобщи кметът Николай Ангелов. 

Той също е бил сред протестиращите. „Събраха се основно млади хора, които държат в Балчик да продължи да има културен живот”, обясни кметът. Той се надява протестиращите да бъдат и в голямата зала на читалището в Балчик на 9 март. Тогава местният парламент отново ще гледа скандалното решение, след като го върна за ново разглеждане.
По предложение на група общински съветници Общинският съвет в Балчик в края на февруари реши да преразпредели 1 291 000 лева като отпаднат предвидените пари за финансиране на ПФК „Черноморец”, за международния фестивал на класическата музика, за международния филмов фестивал за късометражно кино, за международно сътрудничество и побратимяване, както и редуцира финансирането на част от културните прояви в Балчик. Насочи средствата за инфраструктура, за увеличаване на субсидията за болницата, за подпомагане на църква и джамия и др., а 520 500 лева бяха оставени за резерв.
Според кмета, с това решение общинският съвет върна Балчик във феодализма.  Той върна решението за ново разглеждане. Пред НДТ кметът на Балчик коментира, че се надява фестивалът за късометражно кино все пак да се проведе в Балчик, тъй като бюджетът, който се осигурява от общината представлява около 25-30 на сто от бюджета на целия фест. Ако местният парламент не промени решението си обаче, няма да могат да се видят големите имена на киното, които се очакват и тази година. Освен това, ръководството на феста е посетило и Несебър, за да се запознае с възможностите за провеждането му там.
На 1 март над 100 самодейци излязоха на сцената на народно читалище „Паисий Хилендарски” в концерт под наслов „За да остане култура”. 
 


Сходни връзки

БАЛЧИК ИЗЛЕЗЕ НА ПРОТЕСТ ЗА КУЛТУРАТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди