изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:38 EEST
ЛЯСТОВИЧЕ ГНЕЗДО НА СОУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ - V ЧАСТ    
Европейски съюз   На 10 февруари т.г. 24 бели лястовици от училището по изкуствата в Добрич "Климент Охридски" свиха гнездо в Европейския парламент в Страсбург, вземайки участие в заключителното заседание на "EUROSCOLA 2011". Младите депутати са разпределени в 6 групи, където дискутират по предварително обявени теми и изготвят резолюции, които след това се гласуват от всички депутати. За работата в групите разказват шестимата средношколци от българска страна, определени от съучениците си като шефове на нашето участие.

КАЛОЯН ПОПОВ (Мястото на ценностите на Европа в света): В групата бяха още Ева-Мария Петрова, Катя Добрева и Християна Дънкова. Поставихме въпроса ЕС да помага на държавите в нужда като Гърция. Настоявахме за стабилна икономика, да се създадат институции, които да подпомагат тези процеси. ЕС трябва да стане модел за подражание и за други държави от други континенти. Поставихме въпроса да има повече граждански организации, които да информират младежта за гражданските й права и да ги отстояват.

СТОЯН ДИМИТРОВ (2011 година - Европейска година на доброволческата дейност): Заедно с мен в тази група бяха и Момчил Атанасов, Кристиян Кръстев и Пейо Пеев.  Дискутирахме по темата младите и доброволческата дейност. Дадохме идеята да има специални часове за доброволческата дейност в ЕС. Децата да се запознават с доброволческите организации още на 11-12-годишна възраст. Предложихме в програмите в училищата за 14-18-годишните да се включи обучение по някои видове доброволчески дейности, но идеята бе отхвърлена. Представихме нашите доброволчески организации.

СИЛВАНА ВЕЛИКОВА (Околна среда и възобновяеми енергиийни източници): В групата са още Мартина Иванова, Ралица Русева и Ани Димитрова. Акцент бе да се промени мисленото за използването на металите и енергийните източници. Основно се говори за използването на слънчевата енергия, за геотермалните източници. Дискусията се затегна около изчерпването на петрола и последващите проблеми на икономиката. Имаше идеи за опазване на птиците и животните. Неприятно се оформиха групи по общи езици, а нагласата бе всички да дискутираме на английски. С времето преодоляхме различията, но немците държаха да дискутират на немски, като се извиняваха, че не им е добър английският. Беше интересно. Зареждащо.

МИРОСЛАВА СТОЯНОВА (Свобода на информацията и гражданска култура): С мен бяха още Пенка Цветанова, Иванина Паскалева и Надежда Кирякова. Направихме предложение за създаване на общ закон за информацията в електронните медии, дискутирахме за вредата от порносайтовете. Настоявахме за подредена система в комуникациите, за подредена система за запознанства. Оказа се, че ние бяхме най-активни и всички наши идеи се приеха в резолюцията. И при нас немците отказаха да говорят на английски. Договорихме се да продължим да общуваме след завръщането си по места. Разменихме адреси.  Вече имаме нови приятели.

МОНИКА МАРИЙКОВА (Демокрация и гражданство): В групата бяха още Деница Ангелова, Габриела Александрова и Полина Тодорова. Бяхме с още две момичета от Ирландия и 4 от Германия. Идеята ни бе да се организират повече обучения и да се включат повече часове по Европейски съюз в програмите, които да ни информират повече за процесите в ЕС. В резолюцията се прие да имаме право на глас още след завършване на 16 години, както да се организират еврошколи и в отделните държави в ЕС. Прие се да се допускат децата на сесиите на общинските съвети. Доволни сме, че опровергахме слуховете за България, а и се доказахме, повиши се самочувствието ни. Много вълнуващо бе това пътуване.

КРАСИМИР ГЕНЧЕВ (Бъдещето на Европа): В групата още са Мариян Панчев, Камелия Димитрова и Иван Лазаров. Дискутирахме много за интеграцията на ромите, по проблемите на здравеопазването. Дадоха се идеи при инциденти как по-бързо и безпрепятствено да се достига до посолствата. Поставен бе въпросът, че в България има много инциденти с деца по улиците. Поискахме в пиковете часове да има кой да регулира движението пред училищата. По-късно нашата резолюция бе приета с най-голям брой гласове.

Интересно е и при групата на ръководителите на делегациите. От  българска страна в дискусията вземат участие директорката Юлияна Герасимова и главният учител в СОУ "Климент Охридски" Антония Кондова. За тях има евроигра, в която са зададени 24 въпроса - всеки на отделен език (толкова са и отговорите). Примерно въпросът на гръцки има и отговор на гръцки и си принуден да общуваш, за да научиш правилния отговор.  Нашите се справят много добре и се нареждат на четвърто място, получават и похвалата на организаторите. При дискусията се оказва, че много от проблемите в образованието са общи за държавите от Европейския съюз.  Например как да бъдат увлечени младите хора да работят за Европа. Разрушава се традиционната ценностна система.  Увеличават се проблемите с интеграцията на учениците. Поставя се въпрос за мобилността на учителите - примерно преподаватели, които владеят чужди езици, да преподават по 2-3 месеца в други европейски училища и така да се обменя опит. Предлага се да се увеличи обменът между училищата в Европейския съюз, а и той да има подходящо финансиране. Повдигат се идеи за партньорство, за идентичност в многообразието...  Ръководителите на групи също разменят адреси, покани, надежди за интеграция и разрешаване на общите проблеми.

"EUROSCOLA 2011" завършва с гласуване на резолюциите.  Сред наградените деца е и нашата Иванина Паскалева. Всички се радват. Жалко, че не остава време за осъществяване на идеята на финала децата да демонстрират пред колегите си от Европейския съюз и уменията си да се веселят - да посвирят, да попеят. Все пак музиката е изкуството, което най-бързо и непринудено сближава хората, а младежите - още повече. Белите ни лястовици пък бяха подготвили страхотни изненади, с някои от тях вече бяха покорявали европейски фестивали и конкурси. Но времето все не стига. Поне за политиците. Напразна остана и надеждата за една грандиозна младежка дискотека. Такъв е животът. На децата им се пее и танцува.

Доволна от представянето на децата остава и директорката Юлияна Герасимова. Затова и кани децата на малка почерпка в едно нетрадиционно заведение, където преди нас са се настанили и други млади евродепутати. Младостта си иска своето - песни, музика и танци. А с тях и незабравим спомен от Страсбург.

Нашите деца стават звезди на вечерта. Песните им първо събират погледите на младежите в препълненото заведение. После към тях се приобщават французи, германци... Кой може да ти каже в такъв момент кой от къде е?... Завива се българско хоро. И още едно, и още едно... Сриват се всички езикови бариери... Ето това е единна Европа. И нашите деца са в центъра й! Иди, че не се просълзявай!

Всичко си има край. Но пък с него започва една чудесна нощна разходка в красивия Страсбург.

 

ЛЯСТОВИЧЕ ГНЕЗДО НА СОУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ - ІV ЧАСТ

ЛЯСТОВИЧЕ ГНЕЗДО НА СОУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ - ІІІ ЧАСТ

ЛЯСТОВИЧЕ ГНЕЗДО НА СОУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ - II ЧАСТ

ЛЯСТОВИЧЕ ГНЕЗДО НА СОУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ /І ЧАСТ/

 

Текст и снимки Димитър ДУКОВ

Следва

 

 


Сходни връзки

ЛЯСТОВИЧЕ ГНЕЗДО НА СОУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ - V ЧАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди