изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:47 EEST
Кавга в парламента имало ли е османски геноцид    
ПарламентНародното събрание отхвърли искането на „Атака" в декларация да осъди геноцида над българите по време на Османската империя (1396 - 1913). Това стана след близо двучасова дискусия. 39 депутати гласуваха „за", 26 - против, 50 се въздържаха. 17 избраници от ГЕРБ и четирима от Синята коалиция подкрепиха идеята, останалите от управляващите и групата на сините гласуваха „въздържал се". ДПС и БСП бяха против.

В становището на Комисията по правата на човека, която е отхвърлила идеята, се отбелязва мнението на външно министерство, според което одобряването на искането може да доведе до политически проблеми в отношенията ни с Турция.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров възрази и призова министър Николай Младенов да уволни чиновниците, написали становището.

Волен Сидеров атакува от трибуната на парламента професор Андрей Пантев, обвинявайки го, че хора като него са причина днес да не се знае българската история. Той заяви още, че Комунистическата партия е извадила тежката си артилерия с професора.

„Проф. Пантев е казал, че съжалява, че българският народ не е избит до последно и че не е имало геноцид на българския народ", каза Сидеров. „Такива професори са причина студентите да не учат автентичната, истинската българска история", добави той.

„Съжалявам те, съжалявам те г-н Пантев", каза Сидеров.

„Патриотизмът не е партийна субсидия и не е хонорарна каса, не е предизборна кампания, още по-малко професия. Никой не отрича за безкрайните страдания на българите през това време. Никой не отрича геройските усилия, саможертви, мъченичества, но това ли е работа сега на българския парламент. Какво ще постигнем с това? Това ще бъде изява на един газиран национализъм, който няма нищо общо с патриотизма. Не е извършен геноцид върху население, което има Желязна църква на брега на Босфора. Не е извършен геноцид върху население, което има читалища и църкви. Робство може би е имало, но то е съвсем различно", отговори проф. Андрей Пантев от Коалиция за България.

В историческия спор по темата се включи и Павел Шопов от "Атака": „В този парламент за годините, в които съм бил, е имало мръсни изказвания, но това, което чух от проф. Пантев, беше умопомрачително. Българин ли си или си гагаузин? Чудя се. Това е човек, който когато се откри парламентът претендираше за морал. Представяте ли си колко сме прави в това, което правим с това предложение, което внасяме. Има спор по въпроса имало ли е геноцид в България тези 600 години".

Според Георги Пирински от ПГ на Коалиция за България целият контекст и мотивировката на това решение са дълбоко несъстоятелни и особено употребата на понятието геноцид. Той посочи, че аргументацията, че турското робство е нанесло непоправим удар на идентичността на българите изключва държавата на духа. По думите му българският народ е проявил невероятна устойчивост и не е допуснал това робство да бъде непоправимо. Според него жертвите на турското робство се отбелязват в България и то не е един път. Той посочи, че това не отговаря на възгледите на Левски, който е завещал, че българи и турци ще трябва да живеят равни пред един закон.

„Точно това е най-недопустимото отрицание на онази кауза, на която твърдите, че сте най-последователни изразители", заяви Пирински. „Вашето решение не служи на целите, които обявявате", каза още той.

"От името на ПГ на ДПС пледираме за недопустимост на проекта, който се предлага", заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан.

"Разискването днес е недопустимо, защото противоречи на резолюция на Европейския парламент", посочи той. По думите му този проект налага определен тип мислене. Затова Европейският парламент казва, че историческите оценки не могат да се трансформират в правни актове. "Вашето мълчание ще противоречи на тази резолюция", заяви Местан. http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Кавга в парламента имало ли е османски геноцид | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кавга в парламента имало ли е османски геноцид
Автор: Anonymous да 2011-03-09 @ 19:03 EET
Не съм фен на атака,но съм възмутена от изказването на Андрей Пантев,според когото отнемането на деца/момчета/ от родителите им за еничари не е геноцид;насилственото потурчване / който е отказал е убиван/ не е геноцид ;баташкото клане не е геноцид - срам и позор за БСП и за тези,които са гласували за него.
Кавга в парламента имало ли е османски геноцид
Автор: Anonymous да 2011-03-10 @ 09:02 EET
Съгласен съм но няма ли за тези в парламента по-важни неща за гласуване че се занимават с тези глупости.Миналото си е минало най-лошото е че в момента сме под наше робство и до кога- може би 500год.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди