изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:20 EEST
Протести по бензиностанции, може да намалят акциза или скоростта    
Общество

Заради главоломно скачащите цени на горивата у нас шофьори подготвят протести. Стотици се организират в интернет в неделя да блокират бензиностанции и да зареждат само по няколко литра гориво. Ако достатъчно хора се присъединят към тях, планират да презареждат многократно. Така ще бавят обслужването по бензиностанциите, където цените вече гонят 3 лв. за литър, съобщи bTV.



Главният координатор на протеста „Не! На високите цени на горивата” Дурак Костадинов, заяви пред в. "Новинар", че ако исканията им не бъдат изпълени до края на март, протести ще има и в началото на април, но без предупреждение и тогава ще бъдат запушени няколко възлови точки.

Част от исканията на недоволните са правителството да предприеме незабавни нормативни мерки за регулиране цената на горивата до 2 лв. за литър, като ДДС на горивата да бъде намален от 20 на 12%,  комисия да следи и ограничава надценките на рафинерията, диктуваща пазара, да има адекватно регулиране на акциза до минималните позволени от ЕС нива, както и таван на максималната надценка за литър гориво на търгове. 

Правителството да настоява в Брюксел за отпадане на минималното ниво на акцизите за горивата, предложи и съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. От ГЕРБ обаче излязоха с контрапредложение - да се ограничи скоростта на автомобилите извън градовете, както направиха в Испания, пише "Труд".
“Може да помислим за индексация на пенсиите, защото пенсионерите и хората с ниски доходи са най-засегнати от поскъпването”, обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков по повод поскъпването и на горивата, и на храните.

Досега във Facebook участие за протеста са потвърдили над 1000 шофьори от цялата страна. В профила "Национален протест срещу високите цени на горивата" има посочени час и място, където във всеки град автомобилите ще се събират, съобщава в. "Стардарт". В София например автомобилите ще тръгнат на шествие от паркинга на кино "Арена Запад" в 18 ч.

Участниците вече са пратили писмо до Столична община с час и място за протеста, като отговор оттам още няма.
"Общината не може да ни забрани да протестираме, може само да ни смени мястото. Дори и това да стане, за 10 минути ще предупредим всички участници във Facebook", обясни Кирил Иванов - един от организаторите на протеста.
Той допълни, че все още е ясно на кой вариант ще се спрат точно протестиращите.

Има готовност още утре и в събота шофьори да протестират по места, като основните участници са водачи от Сливен, Велико Търново, Добрич, Пазарджик, Перник и Бургас. Тяхната идея е да затворят за 15 минути входовете на бензиностанциите, а след това да зареждат гориво за жълти стотинки по пътя. Цяла неделя ще зареждат гориво за по 50 стотинки.

От бранша обясняват скока в цените с поскъпването на петрола на световните пазари. Снощи "Лукойл" обяви намаление на крайните си заводски цени на горивата. Дизелът и бензините поевтиняват от тази сутрин с около 1.5%.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Протести по бензиностанции, може да намалят акциза или скоростта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди