изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:24 EEST
Предупредиха за опасност от цунами в Тихия океан /ВИДЕО/    
По светаПредупреждение за опасност от цунами беше издадено за повечето територии в района на Тихия океан, от Източна Азия до Южна и Северна Америка, след мощното земетресение с магнитуд 8,9, което разтърси Япония. Това съобщи Тихоокеанският център за предупреждения за цунами, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес, предаде БТА. Епицентърът на земетресението, последвано от силни вторични трусове, бе на 24,4 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното райбрежие. Има десетки жертви, много пострадали, изчезнали и разрушения.



Най-мощното земетресение от 140 години в историята на често разтърсваната от трусове Япония предизвика вълна цунами, която на места достигна височина от 10 метра и помете всичко по пътя си, включително къщи и автомобили.
Японските корпорации спират работата в своите заводи след разрушителното земетресение, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Затвориха успешно четири ядрени централи, които се намират в най-голяма близост до епицентъра на земетресението в Япония, предаде АФП.
В изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не се споменават конкретни имена на местоположението на централите.

Червеният кръст съобщи, че някои острови, които се намират на пътя на чудовищните вълни, са по-ниски от тях и могат да бъдат залети изцяло.
Цунами представлява серия от вълни, предизвикани от мощна сеизмична дейност и първата може да не е най-високата. Заплахата може да продължи няколко часа, докато преминат всички вълни.

Сред страните, за които е издадено предупреждение, са: Русия, САЩ (Хавай и цялото западно крайбрежие, включително Аляска), Канада, Тайван, Филипините, Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас, Чили, Еквадор, Колумбия и Перу.

Руските власти на остров Сахалин и в околните територии евакуираха около 11 000 души от крайбрежните райони. Очаква се вълните цунами да залеят няколко села. Няма съобщения за щети на острова, причинени от земетресението в Япония.
Властите на полуостров Камчатка твърдят, че няма опасност от цунами в техния регион. Остатъчните вълни с височина 1-2 метра вече са стигнали до Курилските острови, но жертви и разрушения там не са регистрирани, информира филиалът на руското Министерство на извънредните ситуации в Сахалинска област.

Бреговата охрана в Тайван започна да евакуира жители на източното крайбрежие.
Евакуират се и хората във Филипините, където се очаква вълна с височина един метър. На жителите на провинция Албай, югоизточно от Манила, е наредено да се изтеглят на специални места за евакуация, които се намират на най-малко пет метра над морското равнище.

Предупреждение за цунами е издадено и за индонезийските провинции Северно Сулавеси, Папуа и Молукските острови. Очаква се вълните да достигнат тези територии около 13 часа българско време.


 




УНИЩОЖИТЕЛНО ЦУНАМИ В ЯПОНИЯ И ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ 8.9 ПО РИХТЕР /ВИДЕО/

 


Сходни връзки

Предупредиха за опасност от цунами в Тихия океан /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди