изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:59 EET
Ядрена опасност и евакуация след земетресението в Япония (ОБЗОР)    
По светаТокио. По първоначални данни над 600 души са загинали в резултат на земетресението и последвалото го цунами в Япония, а над 700 други са обявени за изчезнали. Повечето от жертвите са се удавили в гигантските вълни, които покриха крайбрежната ивица до 10 км навътре в сушата. Отнесени са цели села. По данни на железопътните превозвачи в Япония четири влака са в неизвестност. Остава в сила и предупреждението за цунами. Над 215 000 души са настанени в заслони, а хиляди хора остават затрупани под сгради. Японският премиер Наото Кан обяви ядрено извънредно положение, след като търговският министър призна, че в АЕЦ във Фукушима може да изтече радиация.


Японското правителство обяви евакуация в радиус от 10 км около АЕЦ „Фукушима” заради опасения за състоянието на централата. Налягането в реакторите на „Фукушима 1” и „Фукушима 2” продължава да се покачва, след като охладителната система отказа в резултат на силния трус. За намаляване на налягането в атмосферата беше изпуснато малко количество радиоактивна пара. Радиацията в реактора „Фукушима 1” надмина 1000 пъти нормата, а край оградата на централата – осем пъти. Властите съобщават, че към момента няма риск за здравето на хората.
Това е първият път, в който Япония обявява извънредно положение заради АЕЦ Световната банка заяви в петък, че е готова да помогне за възстановяването на засегнатата от земетресение и цунами Япония като мобилизира и разположи специалисти за подпомагане на реконструкцията. „Световната банка има богат опит в справянето с бедствия”, се казва в изявление на Световната банка. „Можем бързо да мобилизираме и разположим специалисти, които да подпомогнат възстановяването в Япония и в региона”. Мексико също обяви, че ще изпрати спасители с обучени кучета и инженерно-строителен персонал.
Вълните засегнаха и редица други региони. Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в петък, след като цунамито достигна американското западно крайбрежие, като предизвика евакуация, повреди лодки, а един човек е в неизвестност, след като е бил отнесен в океана. Властите в Чили призоваха за спешна евакуация на крайбрежните зони. Еквадор прекрати износа на петрол заради опасността от повреда на корабите и морските терминали. http://www.focus-news.net

ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/

 


Сходни връзки

Ядрена опасност и евакуация след земетресението в Япония (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди