изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:54 EEST
Експлозия в японската АЕЦ ”Фукушима 1”    
По света  На японската АЕЦ "Фокушима 1" днес стана експлозия, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позовават на местни медии. Избухнал е водороден газ използван за охлаждане. Експлозията бе съпроводена с изхвърляне на бял дим. Пострадаха четирима специалисти, работещи в централата, посочва агенцията. Инцидентът станал тази сутрин на първи реактор от АЕЦ "Фукушима 1", разположена на 240 километра северно от Токио, уточнява ИТАР-ТАСС.  Според оператора на централата "Токио електрик пауър" експлозията станала след трус, при който покривът и външните стени на блока на реактора се срутили, съобщи телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Франс прес. Местните власти наредиха на жителите да евакуират зоната в радиус от 10 км около централата. На намиращите се извън този периметър беше препоръчано да не излизат от домовете си и да уплътнят вратите и прозорците на жилищата.

По рано днес бе съобщено за успешно проведена операция за изпускане на радиоактивна пара от първи и втори реактор на японската АЕЦ "Фукушима 1", пострадала от земетресението.
Целта на изпускането била да се понижи високото налягане и да бъде предотвратено разрушаването на реакторните корпуси. В реактор номер едно явно бе започнала вече неконтролирана верижна ядрена реакция. Системата за охлаждане бе спряла да работи, което доведе до спичане на част от горивните пръчки, поясни в официално съобщение японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността.
Не се знае каква е температурата в централната част на реактора. Обвивката на частично спеклите се горивни елементи може да издържи нагряване до 1200 градуса, посочва агенцията.

Промишленият министър Банри Кайеда заяви днес пред журналисти в Токио, че при изпускане на парата в атмосферата ще бъде изхвърлено само "незначително количество" радиация. Евакуирано е вече населението в радиус от 3 километра около централата "Фукушима 1". На живеещите в десеткилометровата зона е разпоредено да не напускат домовете си. Радиацията пред портала на ядрената централа в момента надхвърля нормалното равнище над 70 пъти, а в диспечерската стая на първи реактор - над хиляда пъти, отбелязва ИТАР-ТАСС.

АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4,7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света.

По рано днес бе съобщено, че в пострадалата от земетресението в Япония АЕЦ "Фукушима 1" е започнала неуправляема верижна ядрена реакция. Франс прес съобщи, позовавайки се на агенция Киодо, че е открит радиоактивен цезий в близост до електроцентралата. Нивото на радиацията пред главния вход на японската АЕЦ "Фукушима 1" е превишило нормата 70 пъти. Вчера пожар избухна и в Японската АЕЦ "Онагава".

Атомната електроцентрала, намираща се в централната префектура Фукушима, пострада сериозно при земетресението с магнитуд 8,9, което разтърси Япония вчера. Трусът повреди системата й за охлаждане.В момента реакторът й е запечатан. В района на АЕЦ "Фукушима 1" е обявено извънредно положение. В радиус от 10 километра е наредено на жителите веднага на напуснат домовете си. Властите съобщиха, че евакуацията още не е завършила. Няма данни за пострадали.

Призори на японския остров Хоншу стана ново силно вторично земетресение с магнитуд 6,8, предаде американският геофизически институт. То бе усетено по цялото източно тихоокеанско крайбрежие на архипелага, опустошено от мощния земен трус в петък и от последвалото цунами. Новият вторичен трус е регистриран на 24 км дълбочина, на 174 км югоизточно от град Сендай, в североизточната префестура Мияки, която силно пострада от цунами, породено от първия катастрофален трус с магнитуд 8,9 в петък. Между 200 и 300 трупа се виждат на плажа на Сендай, който бе залят от вълна с височина над 10 метра. Според агенция Джиджи прес все още е невъзможно спасители да се доближат до зоната, тъй като е залята от водата.

Над две хиляди души са включени в списъка на загиналите и безследно изчезналите след серията разрушителни трусове и вълни цунами в Япония вчера.Това съобщиха днес от главното полицейско управление на страната, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА. Установена е гибелта на 900 души. За безследно изчезнали са обявени 1600 души. По-рано днес правителствен говорител съобщи, че броят на загиналите вероятно ще надхвърли хиляда.

Сериозно е и положението в АЕЦ "Фукушима 2", която също има проблеми с охлаждащата система. Температурата на водата там превиши 100 градуса. В радиус от 3 километра на населението е наредено да се евакуира. В района на двете АЕЦ, които се намират на 11,5 километра разстояние една от друга, подлежат на евакуация близо 80 хиляди души. http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ОТ ЯПОНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ КОШМАР В ЯПОНИЯ


 

 


Сходни връзки

Експлозия в японската АЕЦ ”Фукушима 1” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди