изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:09 EEST
Земетресението измести остров Хоншу с 2.4 м.    
По света  Катастрофалното земетресение в Япония е изместило с 2,4 метра встрани най-големия остров в страната - Хоншу. Това съобщиха световните агенции, като се позовават на Геофизичния институт на САЩ, предаде БТА. Епицентърът на вчерашните трусовете бе край североизточното крайбрежие на Хоншу. На острова са разположени всички най-големи градове в Япония - Токио, Йокохама, Осака, Нагоя, Кобе, Киото и много други, включително Сенда, пострадал най-силно от сегашното бедствие.

Оста на въртене на Земята се е изместила с около 10 сантиметра вследствие на земетресението, съобщиха вчера Националният институт по геофизика и вулканология на Италия и геодезичният център към Италианската космическа агенция. Британски медии цитират експерти, които не изключват оста на планетата да се е изместила дори с 25 сантиметра. Феноменът нарушава баланса между земната и звездната година; самият той може да предизвика по-нататъшно зачестяване на природните катаклизми, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Огнището на земетресението е било разположено на малка дълбочина; тъкмо това е станало причина за последвалата мощна вълна цунами. Това твърди Макото Фуджиеда, водещ изследовател от Азиатския център за ограничаване на бедствията, цитиран от местни медии. Североизточна Япония е разположена върху Северноамериканската тектонична плоча, пояснил ученият. Последните трусове станали в зоната, където "тя се среща с Тихокеанската плоча, изместваща се от Хавайските острови към Япония". На свой ред "Тихоокеанската тектонична плоча се плъзва под Северноамериканската, последната се деформира и постепенно потъва". "Северноамериканската тектонична плоча оказва съпротива на енергията, натрупвана вследствие на този процес, което предизвиква повдигане на земната повърхност и точно така е станало последното земетресение", смята Фуджиеда.

В региона стават земетресения с магнитуд средно 7,4 на всеки 30-40 години. Последното земетресение с магнитуд 8.9 по скалата на Рихтер е 5-тото по големина от 100 години насам. http://dnes.dir.bg/
 
 


Сходни връзки

Земетресението измести остров Хоншу с 2.4 м. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди