изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:33 EEST
От декември 2010 г. досега електоралната подкрепа към ГЕРБ е намаляла с 4,3 процента    
ПолитикаКризата на потреблението и икономическата ситуация в страната имат пряко отражение върху отношението на хората към управляващите. Този извод направи по време на пресконференция социологът Кольо Колев, директор на агенция "Медиана", представяйки резултати от социологическо изследване за политическите нагласи в страната. Изследването е представително, проведено в началото на март 2011 г.

Данните от него показват, че само 8 процента от хората запазват стандарта си на потребление, а 44 процента са ограничили рязко разходите си. На въпрос "смятате ли, че ще трябва още да намалите разходите си", 52 процента от анкетираните отговарят положително, а едва 13 процента са оптимисти.

От април миналата година досега хората, които разчитат на подобрение на икономическата ситуация в страната, са намалели от 17 на 10 процента, а тези, които смятат, че нещата ще се влошат, са се увеличили от 42 на 52 процента, каза Колев.

Според изследването в момента в страната 12 процента от домакинствата са с по двама и повече безработни, а 26,5 процента от домакинствата са с по един безработен. По данни на социологическата агенция към март 2007 г. общо 73,1 процента от домакинствата нямат безработни, а през март тази година вече само 61,4 процента от домакинствата нямат безработни. Докато през март 2007 г. 61,9 процента от изтеглилите кредити казват, че изплащането на дългове им създава проблеми, то сега този процентът е 84,4 процента, показва още изследването.

На въпрос "управлението на ГЕРБ вдъхва ли ви доверие, или ви разочарова" през септември 2009 г. 54 процента от хората са отговорили, че ГЕРБ им вдъхва доверие, а 14 процента - че ги разочарова, докато към момента 54 процента от хората отговарят, че управлението на ГЕРБ ги разочарова, сочи изследването.

От декември 2010 г. досега електоралната подкрепа към ГЕРБ е намаляла с 4,3 процента - от 27,9 на 23,6 процента. Основният прираст е в графата "няма да гласувам", тоест налице е отказ от политиката изобщо, каза Кольо Колев.

В спада на политическото доверие най-силен е ударът при министър Цветан Цветанов - неговият рейтинг пада от 47 на 30 пункта. На първо място сред харесваните политици е Кристалина Георгиева, чийто рейтинг се е увеличил от 57 на 58 процента. На второ място е Георги Първанов, чийто рейтинг е паднал от 51 на 48 процента, а одобрението към Бойко Борисов спада от 52 на 42 процента. Спаднало е одобрението и към Меглена Кунева - от 44 на 40 процента и към Сергей Станишев- от 25 на 23 процента.

От рейтингите на министрите най-много е паднал този на Цветан Цветанов, а най-висок е на Росен Плевнелиев - неговият рейтинг е непроменен от декември 2010 г. и остава 44 процента. Повишава се рейтингът на Мирослав Найденов - от 34 на 38 процента и на Николай Младенов - от 34 на 36 процента.

Показателно за връзката между потреблението и отношението към управляващите е , че от хората, отговорили, че рязко са ограничили потреблението си 11,7 процента са симпатизанти на ГЕРБ. От слабо ограничили потреблението си 30,9 процента са симпатизанти на ГЕРБ, а от тези с незасегнато потребление 39,6 процента са симпатизанти на ГЕРБ, коментира Кольо Колев.

В отговор на въпрос той каза, че ако сега има избори, ГЕРБ и Атака не биха могли да сформират парламентарно мнозинство.

http://dariknews.bg
 


Сходни връзки

От декември 2010 г. досега електоралната подкрепа към ГЕРБ е намаляла с 4,3 процента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди