изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:59 EEST
Софиянци остават със старите данъци (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Заради скандала с презонирането на София и повишените данъчни оценки на софиянци, заместник-кметът на Столична община Минко Герджиков е подал оставка. Като мотив за оставката си зам.-кметът Минко Герджиков е посочил "поемане на лична отговорност". Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще предложи на Столичен общински съвет тази година да се спре изпълнението на решението за презонирането на София, въпреки че го смята за правилно.


Общинските съветници от опозицията се обявиха срещу презонирането и ще подкрепят неговата отмяна тази година. От БСП поискаха оставката на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
На пресконференция в Столична община стана ясно, че е постановена проверка за начина на изчисление на данъците, която да провери проблемите по места. Проверката не е приключила, но става ясно, че в някои места на София данъците надвишават предварително обявените нива и проценти.
Изводът е, че не сме успели да обясним целта на въвеждане на новите зони в София. Въвеждането на новите зони е правилно и безалтернативно решение, каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.
Фандъкова припомни, че данъчната кампания е започнала от 1 март и обясни, че София вече има своята данъчна карта. "Данъчната кампания върви добре като на ден влизат по около 3 милиона лева в хазната. Техните въпроси са около това - защо и по какви причини имат промени в данъчните оценки. Очевидно не сме успели да обясним промените и дадем цялата информация", каза още тя.
Фандъкова каза, че очакванията са били - засегнати да бъдат около 100 хиляди души. "Решението за създаването на данъчната карта на София е правилно. Не може на една и съща улица да се плащат различни данъци. Досега също е имало зониране като решението е от 1998 година и 12 години няма промяна. Самият факт, че ние имаме ангажимент по решение на съда да платим в "Младост" над 1,7 млн. лв. за отчуждаване, а данъчната оценка за 1 дка в Младост е 50 хил. лв., нашата цел беше да използваме пазарната оценка", беше категорична Фандъкова.
Тя ще внесе доклад за промяна на решението за промяна на зоните. "Ще предложа да започнем да работим за обясняване на решението за презонирането, защото не мога да допусна, че се мисли, че работим на тъмно", каза Фандъкова.
Ако за мен основното нещо бяха изборите, ние нямаше да вземем решение за презониране на София. Ако за мен важни бяха изборите, тогава в последната година и половина ние не трябваше да работим, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Процедурно предложението за презонирането на София се отлага за следващата година.
В интервю за Агенция „Фокус” заместник-кметът в оставка Минко Герджиков заяви, че промяната на зоните за определяне на данъчните оценки на имотите е едно правилно решение, подчинено изцяло на икономическата логика. София не е същата, каквато е била през 1998 година. Имаме промени в пазарните цени на имотите и оттам те трябва да се отразят в данъчните оценки. Това, което отчитам като пропуск, е че не се организирахме достатъчно добре да информираме столичани за това, което ще се промени, каза Минко Герджиков, който днес подаде оставка като заместник-кмет на Столична община. „Тъй като възникна едно сериозно напрежение, свързано с темата, искам да направя необходимите стъпки това напрежение да не бъде прехвърляно към г-жа Фандъкова, тъй като аз съм автора на това предложение за промяната. Считам, че тя е важна, тя е целесъобразна, тъй като е подчинена на икономическата логика, трябва да бъде реализирана. 50 години живяхме в друга система, където политическата логика беше над икономическата и видяхме докъде стигна тази система”, каза Минко Герджиков. „Целта на промяната беше – по един справедлив начин да отразим промените, които са настъпили в пазарните оценки на имотите след 1998 година. Оттам – да постигнем едно по-справедливо данъчно облагане като данъчната оценка да съответства на реалната пазарна цена на имота”, заяви Минко Герджиков.
Групата общински съветници на БСП поиска оставката на кмета Йорданка Фандъкова и на председателя на Столичен общински съвет Андрей Иванов. Цялата данъчна кампания в София е компрометирана, каза на пресконференция председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Жельо Бойчев. Бойчев каза, че БСП ще се противопоставя на ГЕРБ при опитите да се прехвърли данъчната тежест върху гражданите на София и бизнеса. „Другите решения са по-трудни и искат друг тип качества. Тяхното неумение да се справят с данъците не е от сега – преди две години гражданите не знаеха какви данъци да плащат за МПС. БСП ще иска отмяна на решението за презонирането на София”, каза Бойчев и подчерта, че партията ще се опита да спре хаоса и да спаси данъчната отговорност. Ако искането за отмяна на решението за презониране не бъде прието от Столичен общински съвет, ДСБ София приема, че споразумението за подкрепа на ГЕРБ в столицата е денонисирано от тяхна страна. Общинските съветници от ДСБ София са внесли доклад за отмяна на Решение № 706 от 23. 12. 2010 г. на Столичен общински съвет за “Актуализация на зоните на територията на Столична община за определяне на нормите на данъчните оценки на недвижимите имоти”. ДСБ София са гласували против въпросното решение от 23 декември 2010 г., с което по предложение на заместник кмета Минко Герджиков бяха определени нови граници на зоните, въз основа на които се определят данъчните оценки на недвижимите имоти на територията на общината. Общинските съветници от СДС ще подкрепят отмяната на презонирането тази година.
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛИТА: Заместник-кметът на Столична община Минко Герджиков е подал оставка с мотив "поемане на лична отговорност
 


Сходни връзки

Софиянци остават със старите данъци (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди