изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:04 EEST
НА БЕБЕ АЛПАКА СЕ РАДВАТ В ЗООПАРКА    
НовиниМалка алпака е най-новото попълнение на Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

Владимира е родена на 17 февруари. Тя е третото бебе на двойката Яна и Инапа и е много красива – сива с бяла главичка, обясни директорът на зоопарка Севдалина Венкова.
Бебето е от вида лами, наречен алпака. Тези животни са известни още като камилите от Новия свят и са широко разпространени в Южна Америка. Родителите - Инапа и Яна, са единствената двойка от този вид лами у нас. Те са швейцарци, родени са в зоопарка в Цюрих. Бяха предоставени като дарение от швейцарските партньори от "Про Зоо Добрич" при откриването на уникалния център за защита на природата и животните в Добрич.
Таткото Инапа и майката Яна са деветгодишни.
Първото им бебе Кончита, кръстено лично от автора на концепцията за изграждане на добричкия зоопарк проф. Евалд Изенбюгел, бе заменена с частен зоопарк във Варна. Срещу нея центърът в Добрич получи два вида патици, ушат фазан и бели пауни. Bторото бебе на двойката беше Теа, която също вече е във Варна, а Владимира е трета.
Алпака принадлежи към рода на камилите. В Азия живеят двугърбите камили, в Северна Африка - едногърбите, а в Южна Америка има два вида малки камили - вакуиа и гуанако. Именно към групата гуанако принадлежи алпака. Те се отглеждат за вълна и като впрегатни животни. Много бързо се адаптират към големите височини. B Чили и Перу те живеят на над 4000 метра височина, а в Алпите хиляди такива животни се използват за пренос на товари.
 


Сходни връзки

НА БЕБЕ АЛПАКА СЕ РАДВАТ В ЗООПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди