изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:45 EEST
Ден за възпоменание на жертвите на Куреньовската катастрофа в Украйна    
По света В началото на пролетта тази година, украинците отдават почит на жертвите на Куреньовската катастрофа - ужасна трагедия, която се случи преди 50 години в град Киев, столицата на Украйна. Това трагично събитие станало известно като Куреньовската трагедия  се случи на 13 март 1961 година в град Киев. Тогава мощен поток от кал и отпадъци от пукнатата дига на Баби Яр наводни един от кварталите на столицата на Украйна – Куреньовка - и е причинил много човешки  жертви.

Главната предпоставка за произшествието, според експерти, е решението за запълване с отпадъци от Петровски тухлен завод на Баби Яр, прието през 1950г. от изпълнителния комитет на Киевския Съвет.
Пръстта, която е неподходяща  за тухленото производство се смесва с вода и във вид на твърда смес от отпадъци  се излива по тръби в Баби Яр. Общо за 10 години по този начин се измиват над 4 милиона кубически метра пръст. Общата площ на наносите е около един квадратен километър, а дебелината достига 30 метра.
Всичко това се извършва на височина от 40 до 60 метра над огромен промишлен и жилищен квартал в Киев - Куреньовка. Обаче вместо безопасна дига е построена стена от пръст, която не отговаря нито на проекта, нито на стандартите за безопасността.
На 11 - 12 март 1961г. от язовира започнали да се преливат поточета от вода, но спешни мерки за укрепване на дигата или за евакуация на хората от опасната зона не се предприемат. На 13.03 в 9.20 дигата се прекъсна и огромно количество смес се срина надолу. Това силно течение отнася автомобили, автобуси, трамваи, сваля стълбове на електрическите мрежи, къса тел, почти напълно е разрушено трамвайното депо «Красин», десетки от служители са убити.
Тази катастрофа разруши 22 частни едноетажни, 5 двуетажни, 12 едноетажна къщи на държавния фонд, две общежития.
Правителството дълго време крие и свежда до минимум степента и последиците от аварията. Информацията за събитията в Куреньовка са подложени на строга цензура, много от жертвите са били погребани на различни гробища и извън гробища в Киев, като в документи и на надписи върху гробовете се посочват различни дати и причини за смърт. Според експерти броят на жертвите на бедствието е около 1,5 хиляди души.
През март 2006 г., на 45-та годишнина от катастрофата, в парка, който е създаден на мястото на Баба Яр, е открит паметник на жертвите под формата на две каменни плочи и между тях звънец. Освен това на входа на бившото трамвайно депо «Красина» (сега–Подолско депо) е установен паметник на загиналите служители. Експозицията на музея в депото включва снимки и други материали за бедствие в Куреньовка.

ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО НА УКРАЙНА ВЬВ ВАРНА


 


Сходни връзки

Ден за възпоменание на жертвите на Куреньовската катастрофа в Украйна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди