изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:57 EEST
ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОПИТА ДА ПРИДОБИЕ ЧРЕЗ ЗАМЯНА ИМОТИ ОКОЛО ХРАМА НА КИБЕЛА    
НовиниДържавата ще се опита в кратки срокове да придобие чрез замяна частни имоти, които попадат в територията на недвижими културни ценности със световно и национално значение като амфитеатър "Сердика" в София, храма на богинята-майка Кибела в Балчик, резерватите Плиска и Преслав, е заявил зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, цитиран от Дневник.

Министерството на културата вече е инициирало поправки в закона за културното наследство, с които ще се разреши частните имоти да бъдат придобивани чрез замяна, а не както досега - само отчуждавани.
Според промените с решение на Министерския съвет държавата ще може да придобива от частни лица чрез замяна имоти със статут на недвижими културни ценности от световно и национално значение. Въз основа на решението на правителството ръководителят на съответното ведомство или областния управител например ще издава заповед и сключва договора за замяна.
По принцип, според закона за държавната собственост, замяната е акт на споразумение между двете страни и ако собственикът на имота не се съгласи да приеме замяната, преписката не се задвижва. В същото време обаче законът предвижда и принудителна замяна. От министерството на културата казаха неофициално, че едва ли ще пристъпят към подобни процедури, но в същото време обясняват, че замяната ще е още една форма за натиск върху собствениците на имоти, които не желаят да си сътрудничат с държавата.
По време на заседанието зам.-министърът на културата е отбелязал, че възможността държавата да придобива имоти чрез замяна се налага заради невъзможността да се заделят необходимите средства за отчуждаване. Причината е, че времето, необходимо за намиране на парите и минаване на процедурите често е фатално за паметниците.
Ако поправките бъдат приети, държавата ще се опита да се възползва от тази възможност и при придобиване на терена, където беше намерен единствения на Балканите храм на богинята-майка Кибела в Балчик. Храмът, открит на 23 април 2007 г., е обявен за недвижима културна ценност от национално значение, но опазването му продължава да е трудно, защото се намира на територията на частен имот. Собственикът пък иска непосилни за държавата суми за обезщетение и така и до момента не е постигнато споразумение.
С промените се въвеждат и нови по-строги изисквания при назначаването на директори на регионални музеи, като ще е задължително представители на държавата да участват в комисиите по избора, а назначаваните ще трябва да имат поне 5 години опит. Дневник/НДТ
 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОПИТА ДА ПРИДОБИЕ ЧРЕЗ ЗАМЯНА ИМОТИ ОКОЛО ХРАМА НА КИБЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди