изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:36 EEST
Ново силно земетресение в Токио    
По светаРавнището на радиацията в японската столица е било 10 пъти над нормалното днес по обед, то обаче не представлява заплаха за човешкото здраве, уверяват местните власти . Ново силно земетресение е регистрирано в Токио днес, няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, нито пък е обявена тревога за вълни цунами. Трусът разклати сградите в японската столица, четири дни след разрушителното земетресение и цунами, които опустошиха североизточния бряг на страната. Земетресението е с магнитут 6 по скалата на Рихтер. Епицентърът е в Шизуока, на около 120 км югозападно от столицата, съобщи Франс прес.

"Люлее се хоризонтално", "Не спира бре", "Не са забелязани видни щети от последния трус, спряло е движението по магистрала Томей", е написала българката Албена Тодорова в Туитър. 

По-рано днес земетресение с магнитуд 6,1 беше регистрирано край източното крайбрежие на остров Хоншу, по данни на Европейския сеизмологичен институт.

Равнището на радиацията в Токио е била 10 пъти над нормалното днес по обед,

съобщи Ройтерс като се позова на общинските власти в столицата.

То обаче не представлява заплаха за човешкото здраве, уверяват от градския съвет. По-късно нивата са започнали да спадат.

Чужди страни продължават да предупреждават гражданите си да не посещават Япония и планират евакуация на намиращите се там, съобщава Асошиейтед прес.

Австрия премести посолството си от Токио в Осака заради опасения за радиационно облъчване в японската столица.

САЩ приканиха гражданите си да избягват пътувания до Япония. Същата препоръка отправи и ЕК към гражданите на страните от ЕС.

Русия засега няма намерение да евакуира гражданите си от Япония, увери руският външен министър Сергей Лавров.

Китай подготвя масова евакуация на всички свои граждани в североизточната част на Япония. Това ще е втората подобна операция след масовата евакуация на 32 хил. китайски работници от Либия, извършена преди броени дни, отбелязва АП. Смята се, че в Североизточна Япония има около 30 хил. китайци.

Равнището на радиацията се е понижило в пострадалата от труса атомна електроцентрала "Фукушима", на 240 километра северно от Токио, съобщи Международната агенция за атомна енергия.

На главния вход на АЕЦ "Фукушима 1" в 2.00 ч. наше време днес е било измерено ниво от 11,9 милисиверта на час. Шест часа по-късно равнището на радиацията вече е било 20 пъти по-ниско - 0,6 милисиверта на час.

Френската агенция за ядрена безопасност класифицира аварията в АЕЦ "Фукушима 1" като шеста степен по международната скала.

Най-високата седма степен е била обявявана само веднъж - за катастрофата в АЕЦ в украинския град Чернобил през 1986 г.

Японските власти информираха МААЕ, че заради рязко повишения радиоактивен фон целият помощен персонал на "Фукушима 1" е бил евакуиран от територията на централата.

Около 150 жители на селища близо до "Фукушима 1"  са били изследвани за радиоактивно заразяване. 23 души били подложени на обеззаразяване. Евакуира се населението в 20-километров радиус от централата, а на жителите на населени места в радиус от 30 км е препоръчано да не напускат домовете си.

Японската агенция Киодо съобщил че японският премиер Наото Кан бил бесен на директорите в японската енергийна компания ТЕПКО, защото го информирали със закъснение за днешния инцидент в АЕЦ "Фукушима-1".

"Какво, по дяволите, става?", били думите му към ръководните кадри на компанията, според агенция Киодо.

Кан наредил също на ТЕПКО да не изтегля служители от централата, която бе доста повредена от земетресението  миналата седмица и от която изтича радиация. "Телевизията съобщи за експлозия, но в продължение на час никаква информация не постъпи за това в кабинета на премиера", казал Кан.

ТЕПКО от дни се опитва да предотврати разтапяне на няколко реактора в 40-годишнината АЕЦ Фукушима-1 на 240 км северно от Токио, в която вече имаше четири експлозии и изтичане на радиация. http://m.vesti.bg

ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ

 ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ОТ ЯПОНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ КОШМАР В ЯПОНИЯ

 


Сходни връзки

Ново силно земетресение в Токио | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди