изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:12 EET
Експерт: Управляващите умишлено вдигат цените    
Коментари

Ситуацията у нас с цените на горивата има двете измерения и еднократност поради събития, които са непредвидими и очевидно няма да са особено продължителни, и заради събития, които са постоянно действащи. Това заяви днес проф. Георги Генов, ръководител катедра „Международни отношения” в УНСС.



"Постоянно действаща например е политиката на българското правителство и тенденцията за покачване на цените у нас, която става чрез държавния енергиен регулатор. В този смисъл може да се каже, че българската държава умишлено увеличава цените или ако щете умишлено стимулира инфлацията. Очевидно това се прави с цел да се изпълни приходната част на бюджета. Поради тази причина реалната инфлация в България вероятно тази година ще бъде двуцифрена", каза той, предаде Фокус.

Очаква се увеличение на електроенергията от 1 юли, което ще е действащо до средата на следващата година. Чисто конюнктурно, непредвидими са събитията около Северна Африка и част от Либия и тяхното въздействие за спекулативно качване на цените на нефта на Лондонската борса, става дума за доставки след шест месеца, продължи проф. Генов. По думите му – няма да усетим евентуално стабилизиране на цените на международната борса.

Става дума за доставки след шест, дори вече седем месеца, в този смисъл това няма да даде пряко отражение върху свалянето на цените у нас. Досега монополист или фирма, която е печелила много в България изведнъж, да е казала – Защо не печеля по-малко? Доброволно никой не сваля цените, след като те са изгодни на този, който ги е оформил по някакъв начин, посочи той.

По думите му – правителството няма възможност за влияние по отношение на цените на горивата, като е въвело минимален акциз.
Не знам какъв натиск някой си представя, че правителството може да окаже, то няма икономически и административни лостове за оказване на натиск. Може да праща хиляди пенсионери да следят цените и какво от това? В българското право няма заложен механизъм, с който административно по съдебен ред, някой да си свали цената, каза проф. Георги Генов.

actualno.com

 


Сходни връзки

Експерт: Управляващите умишлено вдигат цените | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Експерт: Управляващите умишлено вдигат цените
Автор: Anonymous да 2011-03-16 @ 11:27 EET

Избрахме ги за да живеем по добре, но видяхме, че и те са като другте, а и по-лошо става от ден на ден. Цените на всичко хвърчат нагоре. здравеопазването не е на ниво, особенно в нашата болница Девет дни по клинична пътека и послед в къщи мри.

Експерт: Управляващите умишлено вдигат цените
Автор: Anonymous да 2011-03-16 @ 13:25 EET
Хората вече доста им накърти и ще става една.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди