изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:58 EET
КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ: НСО вече може да стреля по коли и животни    
ПолитикаГардовете на НСО ще могат да стрелят по автомобили, ако преценят, че водачите им създават реална опасност за охраняваните държавни мъже. Позволява се и стрелба за защита при нападение от опасни животни. Това предвижда одобрената вчера от кабинета Наредба за дейностите, свързани с оръжия, боеприпаси и взривни вещества в Национална служба за охрана, пишат вестниците "Сега" и "Труд".


Стрелбата по автомобили ще има за цел единствено "увреждане и спиране на опасното транспортно средство".

От службата обясниха, че реална заплаха може да възникне, когато автомобил се насочи срещу охранявана личност, която е на площад или на улицата. Другият вариант бил, когато шофьор опита да се вреже в кортеж на НСО. Тогава крайната мярка била спиране на колата атентатор, най-често с изстрел в гумите.
От НСО допълниха, че няма да стрелят срещу шофьорите, защото "не сме убийци".

Според документа, гардовете могат да носят до 2 пистолета, калибър до 12,7 мм и 50 патрона за тях.

Наредбата бе приета на фона на зачестилите скандали около катастрофи с участието на коли на НСО. Преди няколко дни директорът на службата ген. Димитър Димитров призна, че катастрофите с коли на НСО за година са се увеличили с 30%.
Той бе извикан спешно в Министерски съвет, след като автомобил на НСО, в който се возеха премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов, блъсна кола край Годеч.
 
При 31 инцидента за година само 7 са били по вина на шофьори от НСО, които са били наказани, обясни Димитров.

Същевременно bTV съобщи, че година след като колата на военния министър Аню Ангелов удари частен автомобил на кръстовище в София, шофьорът на цивилната кола ще бъде привлечен като обвиняем по делото, въпреки че е спазвал правилата за движение.
Катастрофата стана на 14 април 2010 г. на кръстовището на бул. "България" и ул. "Тодор Каблешков". Тогава бе ранено 4-годишно дете.

Според експертизата, шофьорът Цветомир Богданов е имал три секунди, за да реагира, но не го е направил. Той ще се изправи пред съда, защото в рамките на 3 секунди бил задължен да направи всичко възможно да спре превозното средство. Колата на НСО с военния министър обаче е минала на червено и е била без звукова и светлинна сигнализация. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ: НСО вече може да стреля по коли и животни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди