изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:54 EEST
Либийската армия обяви, че в неделя ще спре сраженията, за да може противниците на режима да се предадат    
По светаТриполи. Либийската армия обяви, че ще спре всички военни операции в неделя, за да може противниците на режима на Муамар Кадафи да предадат оръжието си и да се възползват от предложената амнистия, предаде АФП .

Либийската държавна информационна агенция Джана съобщи, че министерството на отбраната е „решило да спре военните операции срещу въоръжените терористични банди от полунощ в неделя, за да им даде възможност да се предадат и да се възползват от всеобщата амнистия”.
Не се посочва колко време ще бъде в сила прекратяването на военните операции.

Москва. Западът трябва да се извини на Либия и да отмени наложените санкции, заяви либийският лидер Муамар Кадафи в интервю за руската англоезична телевизия Russia Today .
„Вече не вярваме на Запада. Ако те дойдат и се извинят, то тогава добрите отношения може да бъдат възстановени”, каза Кадафи.
Либийският лидер отбеляза, че от тук нататък приоритет ще бъде даден на отношенията на Либия с Русия, Китай и Индия.
Кадафи отново заяви, че в Либия не е имало никакви протести и че общият брой на загиналите е около 150-200 души.

Брюксел. ЕС днес призова международната общност да се подготви за мащабното изселване на либийци от страната им, включително и по море, в контекста на напредването на войските на Муамар Кадафи към бастиона на либийската опозиция – град Бенгази, предаде АФП.
„Молим се за възможно най-добрия изход, но трябва да сме готови за най-лошия – масово изселване на бежанци и жертви” от контраофанзивата на силите на Кадафи, заяви европейският комисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева по време на пресконференция днес.
Докато досега хората, които напускаха Либия, бяха предимно чуждестранни работници, които се опитват да се върнат в родните си страни, броят на либийските бежанци на тунизийската и египетската граница, не спира да расте, посочи още еврокомисар Георгиева. „Достигнахме момент, в който условията в Бенгази се промениха значително, което поставя въпроса дали не трябва да сме готови да евакуираме хората по море от зоните, към които сраженията се придвижват”, подчерта още европейският комисар.
„Готови сме да увеличим помощта си за либийските бежанци. В същото време призоваваме египетските власти да помогнат на тези, които пресичат границата” от Либия, за да търсят убежище, както и да подобрят условията за прием на бежанци, подчерта Георгиева.

Брюксел. НАТО продължава да води подготовката си за създаване на зона без полети над Либия, в случай че ООН отправи призив за това, въпреки липсата на единодушие в самия Алианс. Възможно е плановете да идват твърде, късно, имайки предвид, че силите на Муамар Кадафи вече се готвят да унищожат съпротивата на опозицията, коментира АФП.
На фона на разногласия, като Турция и Германия са против всякаква намеса на НАТО в Либия, стратезите представиха възможните планове за действие на посланиците на страните от Алианса през настоящата седмица.
Междувременно часовникът тиктака – САЩ, Франция и Великобритания притискат Съвета за сигурност на ООН да гласува резолюция за създаването на зона без полети, а Кадафи заяви, че неговите сили ще проведат „решителна битка” в продължаващия от един месец конфликт.
„НАТО иска тези планове за действие да бъдат готови до края на седмицата, или рано през следващата седмица”, заяви един дипломат от Алианса, пожелал да остане анонимен. Алиансът „ускорява подготовката си, но не е получена зелена светлина”, коментира дипломатическият източник.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Либийската армия обяви, че в неделя ще спре сраженията, за да може противниците на режима да се предадат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди