изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:51 EET
Българският консул дезертира от Токио    
По светаЕдинственият българин, който по време на земетресението в Япония беше в най-засегнатия град - Сендай, е успял да се добере до Токио след 13-часово пътуване. Приятелите, при които Светослав Георгиев трябвало да отседне, обаче са напуснали японската столица и снощи нашият сънародник буквално останал на улицата.  Днес вече се намира в българското посолство. Макар и благодарен за помощта, той изрази разочарование от реакцията на българския консул Чавдар Градинарски в Япония, както и на външно министерство. Писателят фантаст, носител на наградата "Червен бряг 89", дезертира от консулството ни в Токио и остави 200 българи да се справят сами със ситуацията.

"Изключително разочарован  съм от цялата ситуация. Консулът беше този, който трябваше да ме информира, да държим връзка. Той беше този, който ми обеща, че ще го направи. Нищо подобно! Според мен той дори нямаше достойнството да ми се обади и да ми каже, че оттук нататък трябва да се оправям сам, а аз все пак разчитах на някаква помощ", разказва студентът.

Според Светльо вчера консулът Градинарски е напуснал Япония заедно със семейството си. В цялото ни посолство в Токио сега били останали четирима души и благодарение на тях той все пак има покрив над главата си. Не е доволен обаче от реакцията на нашето външно министерство.

"Ето ви един паралел - какво другите държави правят - какво се получи във Франция - правителството попита колко човека, които живеят там искат да се приберат, изчислиха ги, пратиха самолети и в момента хората са си вече по домовете. Същото се получи и с германците", коментира пред   реакцията на чуждите дипломати българския студент.

"Преценихме възможностите за евакуация, но много от българите, които напускат Япония, не желаят да се приберат в България, а изчакват в съседни държави успокояването на ситуацията", обясни  от своя страна говорителят на външно министерство Весела Чернева.
Повечето от българите вече са напуснали Япония с граждански полети. Проучват се и възможности да се използват специалните самолети на други държави.

Чернева обясни още, че консулът е напуснал Япония по собствено желание и това ще се отрази на кариерата му в бъдеще.

А Светльо засега остава в българското посолство в Токио. Купил си е билет за Южна Корея - за след четири дни. С надеждата дотогава токийското летище Нарита още да работи. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Българският консул дезертира от Токио | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Българският консул дезертира от Токио
Автор: Anonymous да 2011-03-17 @ 23:06 EET
По време на Втората световна война такива дрисльовци са ги осъждали на смърт - и в Германия, и в Съветския съюз. За съжаление, сред управляващите ни има много такива дрисльовци!
Българският консул дезертира от Токио
Автор: Anonymous да 2011-03-18 @ 08:48 EET

Грижата за българите в чужбина  на посланниците и консулите е грижа за собствено финансово благополучие. Позорно поведение! Повече да не напуска България!!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди