изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:35 EEST
Руска църква до Айфеловата кула    
По света Идеята на брега на Сена да се издигне православен храм е от 2007 година, когато във Франция на визита пристига патриархът на Русия Алексий Втори (който почина в края на 2008-а). Днес беше обявен победителят в конкурса за проектиране на духовно-културен православен център на крайбрежната улица Бранли, в непосредствена близост до символа на Франция.

Днес беше обявен победителят в конкурса за проектиране на духовно-културен православен център на крайбрежната улица Бранли, в непосредствена близост до символа на Франция.

Надпреварата спечели проектът на френския архитект с испански произход Мануел Яновский и Московското архитектурно бюро Arch Group.

Храмът-вълна, както наричат проекта заради синият вълнообразен покрив, събра абсолютен брой гласове и изпревари на финала останалите 9 кандидати, съобщава днес радио Гласът на Русия.

Център на бъдещия религиозен комплекс ще стане белокаменният храм, увенчан с пет златни купола и покрит с огромно вълнообразно стъклено покривало с триъгълна форма. Под прозрачния покрив - във „фуния" в самия му център и под най-големия купол, ще се намира камбанарията. Според замисъла на авторите това разположение не само ще е необичаен архитектурен елемент, но и ще изиграе силна акустична роля.

Когато камбаните бият, звуковата вълна ще се отправя нагоре, което ще придаде на камбанния звън допълнителна сила и красота. Стъкленият навес ще се простира и над градината, която ще заобикаля храма - което според авторите добява допълнителен символичен заряд на проекта.

„Това е нещо тайнствено. Стъкленият покрив във формата на воал характеризира образа на Света Богородица. Това е изключително важен символ в православната вяра. Исках да подчертая четирите символа: стъкленото покривало е воалът, който сякаш всеки момент ще се понесе над градината, от която има гледка към Париж, но и да съчеятая това с елементи на хай-тек стила в архитектурата" - казва Мануел Яновский.

Конкурсът за проекта е обявен от руското правителство с участие на властите в Париж. На първия тур на конкурса се явили 109 проекта, повече от които били на френски архитекти. Новинарските сайтове в Париж пък организират онлайн гласуване, в което парижани дават подкрепата си за проектите - именно с техните гласове са определени и 10-те финалисти. http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Руска църква до Айфеловата кула | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди