изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:00 EEST
Била ли е предизвестена кризата във "Фукушима-1"?    
По света

  Още преди две години МААЕ предупредила Япония, че ядрените й централи не са способни да устоят на мощно земетресение, пише "Дейли телеграф", като се позовава на "Уикилийкс"



Япония е била предупредена преди повече от две години от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че нейните ядрени централи не са способни да устоят на мощно земетресение, пише "Дейли телеграф", като се позовава на разпространени от сайта "Уикилийкс" (WikiLeaks) грами. Представител на МААЕ е заявил през декември 2008 г., че правилата за безопасност за японските централи са остарели и силно земетресение ще предизвика сериозен проблем. Грама на САЩ, разпространена от "Уикилийкс", посочва освен това, че през последните 35 години Япония е актуализирала правилата за защита на ядрените си централи в случай на трусове само три пъти. Японското правителство отвърнало на предупрежденията като създало център за спешна реакция в централата "Фукушима-1" и обещало да осъвремени правилата за безопасност и да подобри сигурността във всички ядрени централи. Сега то е изправено пред неизбежния въпрос  дали наистина е спазило обещанието си, пише вестникът.
Предупреждения за безопасност на ядрените централи на Япония са били чути и на срещата на Г-8 за ядрена безопасност и сигурност в Токио през 2008 г., допълва вестникът.
От грамата, датираща от март 2006 г., става ясно, че японското правителство се е противопоставило на съдебно разпореждане да се затвори друг ядрен реактор в Западна Япония поради опасения, че той няма да издържи на мощни трусове.

Следваща грама предупреждава, че новото поколение японски електрически централи, които рециклират ядрено гориво, представлявали риск за хората. Друг документ разкрива, че Таро Коно, високопоставен представител на долната парламентарна камара на Япония, информирал американски дипломати още през октомври 2008 г., че правителството "покривало" инциденти в ядрените си централи.

В същата грама японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността също е обвинено, че е скривало данни за ядрени инциденти, както и за истинската цена и за проблемите, свързани с ядрената енергетика. След десетилетия на лъжи сега вече няма кой да чуе успокоенията на властите на Япония във връзка с ядрената криза, пише "Индипендънт". Британският вестник припомня, че е имало опити за скриване на проблеми в ядрени централи и на други места по света и отбелязва, че тази мания за потайност идва от факта, че ядрената енергетика е била в началото военна технология, модифицирана за граждански цели. http://www.vesti.bg

ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/

Армейски разкрития на Уикилийкс за България

”Уикилийкс” публикува доклад на Джеймс Пардю за България

Грузинската атака срещу Южна Осетия съгласувана със САЩ

 

 


Сходни връзки

Била ли е предизвестена кризата във "Фукушима-1"? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди