изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:51 EEST
Окръжен съд – Добрич наложи 2 години лишаване от свобода на 57-годишен причинил смърт на пътя    
Ред и сигурностУсловно наказание 2 години лишаване от свобода при 5 години изпитателен срок получи 57-годишният Енчо Ив. К. от с. Паскалево, община Добричка. Окръжен съд – Добрич, го призна за виновен за това, че на 11.09.2010 г. в с. Паскалево, при управление на лек автомобил „ВАЗ 2105” е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което по непредпазливост е причинил смъртта на 68-годишна жена от с. Черна, като деянието му е извършено в пияно състояние – при наличие на концентрация на алкохол в кръвта му от 0,72 промила, установено по надлежен ред с химическа експертиза.

Нарушени са чл. 5 ал. 3 т 1 от Закона за движение на пътищата - На водача на пътно превозно средство е забранено: да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества; чл. 15 ал. 1 - На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента; чл. 16 ал. 1 т. 1 - На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено: когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне и чл. 20 ал. 1 - Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват и ал. 2 - Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

Окръжен съд – Добрич, лиши Енчо К. от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 4 години.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си и даде съгласие да се ползват фактите и обстоятелствата от обвинителния акт, съдебният състав допусна делото да се гледа като съкратено съдебно следствие. По реда на тази процедура съдът е длъжен и намали с 1/3 първоначално определеното на Енчо К. наказание от 3 години условно лишаване от свобода.

Според посочените в обвинителния акт факти и обстоятелства на 11.09.2010 г. подсъдимият, съпругата, дъщерята и тъщата му тръгнали за посещение на сина му в лечебно заведение в Добрич. Преди това той отишъл с колата до с. Черна да вземе възрастната жена, която желаела също да види внука си. Около 17,30 ч. те потеглили с автомобила „ВАЗ 2105”, като тъщата и съпругата му седнали на задната седалка. Излизайки от с. Паскалево, на десен завой на около 100 м преди табелата, обозначаваща края на населеното място, Енчо К. изгубил контрол над колата. Тя навлязла в тревната площ на банкета от дясно по посока на движението им. Подсъдимият направил опит да се върне на пътното платно, но не могъл да овладее напълно автомобила. Той навлязъл в насрещното платно за движение. В резултат на тази маневра, колата се сблъскала с идващия срещу нея автомобил „Форд Ескорт”. В следствие на получените при ПТП-то наранявания е починала 42-годишната пътничка.

Днес държавното обвинение посочи, че загубата на контрол на автомобила при тази ниската скорост, с която се е движел, е по-скоро, поради отклонение на вниманието на водача. Въпреки граничната стойност на съдържанието на алкохол в кръвта му, се приема, че е бил в пияно състояние. Прокурорът поиска минимално наказание от 3 години, което да бъде намалено с 1/3, предвид смекчаващите обстоятелства.

Адвокатът на Енчо К. пледира, че по делото не е установено точното място на сблъсъка на автомобилите. Защитникът посочи, че той не е бил употребил алкохол и установеното с експертизата се дължи на грешка. Предвид многобройните смекчаващи обстоятелства адвокатът помоли за наказание под 3 години лишаване от свобода, което да бъде редуцирано, според процедурата на съкратеното съдебно следствие.

Енчо К. има средно образование, женен е, не е осъждан, работи.

Присъдата на Окръжен съд - Добрич, подлежи на обжалване и протест в срок от 15 дни.

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич наложи 2 години лишаване от свобода на 57-годишен причинил смърт на пътя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди