изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:05 EEST
Бойко Борисов за позицията на България за войната в Либия и ще се включим ли и как с международните сили в "Зората на Одисе    
Интервюта Бойко Борисов, министър – председател на Република България в интервю за предаването "БОдилник" по ТВ 7



Водещ: Добър ден, г-н Борисов. Вие вчера бяхте един от малкото политици, които коментираха в някаква конкретика ситуацията с Либия и сте единствения посочен днес от пресата като политик, който е заявил или държавник, който е заявил колко вероятно би могла да продължава тази операция в Либия. Ако това, което вече казвате е някаква конкретна точка, от която можем да тръгне, логичен е въпросът имате ли информация, имате ли впечатление каква е целта на тази международна операция, която се провежда в момента над въздушното пространство на Либия?
Бойко Борисов: Аз за съжаление вчера цял ден говоря по тази тема. Но виждате през нощта колко разнопосочни сигнали идват. Най-големите ястреби в света казват, че Кадафи не е цел. Все още командването не е поето от НАТО на тази операция, все още тя се нарича съюзническа. Част от големите държави са против доста други големи държави, неутралитет на големи държави, въобще доста разнопосочни са сигналите и мисля, че това показва колко объркан е светът във взимането на решения в момента.
Водещ: Слава Богу, че си го признаваме това нещо след 48 часа еуфория, бих я нарекъл медийна около тази нова война. Най-накрая да се отрезвим и да си зададем въпросите. Аз бих така се хванал за това, което казахте вчера и което според мен не беше разчетено правилно от медиите най-вече поради липса на опит и аналитичен поглед върху събитията. Вие подсказахте един паралел, който не беше правен до момента, а именно със ситуацията в Белград през 1999 година заради атаките на Милошевич в Косово. Само малка ретроспекция по тази тема – тогава бомбардировките продължиха 78 дни, акцията беше наредена в нарушение на Дейтънското споразумение, сключено през 1995 година от Милошевич и неговото /.../. Година по-късно Милошевич загуби изборите след тези 80 – дневни бомбардировки, а още година по-късно беше арестуван от милицията на Владислав Кощуница и изправен пред съда в Хага , където по-късно Милошевич почина, вероятно от самоубийство. През 2003 година нападнахме Ирак. Седмици по-късно Саддам Хюсеин бе изваден от една дупка, 2006 година осъден на смърт и обесен в Багдад. Защо вие правите паралели между Либия и Сърбия, а не между Либия и Ирак?
Бойко Борисов: Защото пак се поставя въпросът за войната на християнския и мюсюлманския свят, защото както на времето се толерираше Югославия, десетилетия се толерира режимът на Кадафи. Либия е изключително близка до Европа. Знаете, последните месеци дори Кадафи искаше пари от ЕС относно прекратяване на трафика на хора или заради това именно, че спира бежанската вълна. Много са сходните позиции. Много европейски политици имат така доста гузна съвест относно битието, житието и поведението на Кадафи по време на ... доста години назад, ако се върнем много са примерите.Лошото е за такива държави като нас, че винаги подобни вълни правят борсите нестабилни, вдигат се цените и за едни слаби икономики, това е много тежко изпитание допълнително. И като се прибавят 260 млрд. евро, които отчита в момента Световната банка, че са загубите от цунамито и от земетресението в Япония, че на третата икономика в света спадът е 0,5%, просто нищо добро не очаква света.
Водещ: Вие самият бихте ли поставили някаква конкретна цел от гледна точка на българската позиция що се отнася до операцията над Либия? Каква трябва да бъде целта на международната общност – дали просто да бъде накаран Кадафи да седне на масата на преговори или да сключи примирие с опозицията, или да се стигне до една само демократизация да речем на либийската държава или целта трябва да бъде такава, каквато я посочи в момента единствено конкретно вашата колежка г-жа Гите Бек, която е датски военен министър, а именно Кадафи да бъде заловен жив и изправен на международния трибунал в Хага, който е специално създаден за престъпници, какъвто и може би се явява той вече?
Бойко Борисов: Проблемът е, че Кадафи обикаляше европейските държави и беше посрещнат с държавни почести и то не в много далечно минало. Повтарям петролът и това кой ще разработва и кой ще взима петрола и петролните находища в Либия, мисля че до голяма степен е интерес и в случая се провежда тази операция. Защото има много африкански държави, където стотици хиляди бяха избити, където продължава да има много големи размирици, да не говорим изобщо за права на човека там, но там операция не се провежда. Аз поне се надявам в тези часове днес, че НАТО ще поеме командването и поне да се знае кой го ръководи, защото факт е, че включително американците настояват да има европейско командване, докато в Косово и в Ирак, знаете беше много ясно определен и противникът и той ръководи операцията.
Водещ: Това призив ли е, който вие правите НАТО да поеме командването или наистина имате ли информация, че тази коалиция на желаещите е стигнала до извода, че за да продължи оттук нататък въздушната атака, ще трябва да има единно командване? В смисъл имате ли информация, с която разполагате?
Бойко Борисов: Силно е да се нарече призив, защото надали има кой да го чуе. Толкова са разнопосочни интересите и дори на моменти лицемерни, че не мога да се наема да прогнозирам колко бързо и как ще се организират.
Водещ: Да поговорим тогава за това лицемерие. Аз бих го нарекъл петролно лицемерие. От тези пет държави, които в момента осъществяват въздушната атака над Либия, три са изключително мощни в индустрията обработка на петролна продукти. И това са САЩ, Франция и Великобритания. Да не говорим, че вашият колега и приятел Саркози две години по-рано продаде за милиарди долари оръжие за Муамар Кадафи. Според вас чисти ли са намеренията наистина на тези държави да изнасят демокрация за Либия или по-скоро интерес за тях представлява петролът във връзка с все пак намаляващия добив на петрол и разширеното световно потребление?
Бойко Борисов: Аз мисля, че има доста разследващи журналисти, доста анализатори и медии, които всичките тези анализи ще ги направят. Но откъде съответно Кадафи е натрупал своите богатства, фондациите, които ръководи, те са всичките от такива сделки с богатите държави, не са с бедни. Вие си спомняте, че дори когато българските медици по един безпардонен начин бяха задържани и изтезавани нямаше такава реакция от света. Всички ни съчувстваха, всички знаеха, че те са невинни, но това не ни помагаше и накрая приехме да ни вземат дълга, в смисъл изработени от български граждани и компании в Либия бяха забравени за нас.
Водещ: Спомняте ли си колко беше външният дълг на Ирак натрупан към България. През 2003 година това бе стимул на нашето правителство да се включи тогава в тази коалиция на желаещите – милиард и половина.
Бойко Борисов: Над три милиарда.
Водещ: Добре, вие давате реалния дълг, а аз ви казвам това, което...
Бойко Борисов: Три милиарда...
Водещ: ...което можем да вземем.
Бойко Борисов: Това, което сме взели е около 300 млн. от Ирак.
Водещ: Смятате ли, че...
Бойко Борисов: Така че дори и дълговете на такива като нас, които в последствие се обезценяват или просто ни казват да ги забравим също е част от стратегията> Това е вложен труд, това са вложени средства.
Водещ: Имаме ли място в тази нова Коалиция на желаещите сега, която се създаде срещу Либия, имаме да взимаме дълг от Либия, имаме да си връщаме на Либия така да се каже, лично на Муамар Кадафи заради задържаните медици, заради рекета, който тогава той упражни върху нас. Има ли сега място в тази коалиция и каква е нашата позиция всъщност като държава?
Бойко Борисов: Аз винаги съм бил човек, който счита, че с преговори, с финансово икономически натиск би могло да се постигнат много повече резултати, отколкото да се хвърлят ракети тук – таме върху сгради или техника. Виждате вие, дори няма някаква планировка като етапи да се провежда. А когато има примерно разрушена сграда в центъра на една столица, това винаги кара местното население да се обръща срещу този, който го е направил. Дадохте пример с Белград. В Белград още в центъра на града стоят разрушени сгради, които са като рана в отношенията между Белград и много държави толкова години след това.
Водещ: Да и въпреки всичко, ако трябва да се прави паралел, както правим с вас от началото на този разговор, става ясно – това, което казахте аз се надявам да го извадим малко още по-нагоре на повърхността, става ясно, че тази операция срещу Либия е недобре планирана о недобре обмислена, като че тя е военна еуфорична операция, не е разделена на някакви етапи, няма единно командване и което е още по-страховито от гледна точка на нормалната човешка логика, тази операция няма цел, защото тя не е формулирана. Още по-страшното е, че няма кой да формулира тази цел, защото резолюцията, която беше приета 19-73 от Съвета за сигурност на ООН е резолюция, която единствено ще спре въздушните коридори на военните сили на Кадафи. Какво правим оттук нататък? Кой трябва да формулира тази цел? Каква трябва да бъде тя?
Бойко Борисов: Такива въпроси се зададоха и миналата седмица на ЕС между европейските лидери. Факт е, че към момента всички се оферират към ООН, след това като коалиция. Факт е, че когато се хвърлят бомби, летят изтребители и ракети „томахок” все още тази операция не е под флага на НАТО. Съжалявам, на нас ни дават оценки и се коментираме като държава в какви ли не области, но сега някой не иска да си поеме отговорността.
Водещ: Вие ставате като че ли все по-критичен към тази военна операция и междувпрочем аз си смиля, че име реалната опасност, ако някоя ракета изпусне целта или пък още повече се сбъдне планът на Кадафи, който превърна в жив щит общо взето военните обекти в Триполи и собствената си резиденция и загинат невинни хора, тази операция да се превърне в един истински морален крах за тези държави, които я започнаха и Кадафи по някакъв странно уродлив начин да се окаже прав за това, което той каза, а именно той ви нарече вас световните лидери, които атакуват Либия, казвам „вас”, защото някъде вас също ви слагат в тези сметки, той ви нарече последователи на Мусолини и Хитлер.
Бойко Борисов: По-точно е да кажем „нас”, като държава.
Водещ: Да, нас, но ние сме все пак граждани, а говорим за лидерите. Той каза, че народите, вашите народи, народите на лидерите, които атакуват Либия всъщност ще минат на страната на самите либийци.
Бойко Борисов: В този смисъл специално за България греши, защото години наред ние много, много години бяхме заливани с информация за мъченията върху българските медици и аз мисля, че българската общественост е абсолютно убедена за това що за човек е Кадафи, но това е когато се коментира с емоция. Това, което миналата седмица в Брюксел казах и сега мога да го потвърдя – преди да се премине към подобна интервенция, трябва да се знае какви са целите, ако се свали Кадафи, кой ще дойде, има ли демократично общество, има ли възможност за провеждане на нормални избори, за да искаме европейската демокрация от другия ден след операцията да стане факт. Аз не мога да знам и никой според мен не знае отговорът на този въпрос – какво ще се прави с Кадафи. Ако тази операция успее е – добре, но ако не успее, какво става? Все пак Либия е на границата на Европа. Тежък е проблемът.
Водещ: Защо като че ли гласове като вас бяха поставени в изолация от ЕС и от тази Коалиция на желаещите. Аз само ще добавя, че това, което имаме единствено като заявена цел в момента, пак казвам – това е една дама. Тя е датски министър на отбраната. Казва се Гите Бек. Тя е единственият лидер, който е заявил, че целта е Кадафи да бъде заловен и съден от Международния трибунал в Хага. Вероятно това е имала предвид. Каква е ситуацията в момента?
Бойко Борисов: Вижте, върху една тема всички бяха съгласни в Брюксел. Там нямаше противоречие по една тема, че времето на Кадафи е изтекло и той трябва да сдаде властта.
Водещ: Въпросът е как?
Бойко Борисов: Това каза междудругото и турския премиер. Според мен трябваше да се обмисли добре начинът и средствата, по които това да се случи, но някои държави избързаха и взеха тези решения.
Водещ: Пак да ви попитам – петролът ли ги накара да избързат, защото тези, които сега хвърлят бомби в Либия са с предимство при петролните находища и това няма как да е тайна за който и да е било – Америка, Франция, Канада, Великобритания. Осната само вашият добър приятел Берлускони. Италия междудругото мята бомби срещу Кадафи. Берлускони му целуваше ръка, беше един от стратегическите му партньори в европейски мащаб заедно със Саркози. Как си обяснявате това политическо двуличие от страна на Италия и Франция?
Бойко Борисов: То е елементарно със привличането на свежи инвестиции, свежи пари или така нар. петродолари. Когато става въпрос за такива пари и това е важно за икономиката, на която и да е държава, доста от това, на което ни учат или което изискват от нас, бива бързо забравено.
Водещ: Защо като че ли гласове като вас бяха поставени в изолация от ЕС и от тази Коалиция на желаещите. Аз само ще добавя, че това, което имаме единствено като заявена цел в момента, пак казвам – това е една дама. Тя е датски министър на отбраната. Казва се Гите Бек. Тя е единственият лидер, който е заявил, че целта е Кадафи да бъде заловен и съден от Международния трибунал в Хага. Вероятно това е имала предвид. Каква е ситуацията в момента?
Бойко Борисов: Вижте, върху една тема всички бяха съгласни в Брюксел. Там нямаше противоречие по една тема, че времето на Кадафи е изтекло и той трябва да сдаде властта.
Водещ: Въпросът е как?
Бойко Борисов: Това каза междудругото и турския премиер. Според мен трябваше да се обмисли добре начинът и средствата, по които това да се случи, но някои държави избързаха и взеха тези решения.
Водещ: Пак да ви попитам – петролът ли ги накара да избързат, защото тези, които сега хвърлят бомби в Либия са с предимство при петролните находища и това няма как да е тайна за който и да е било – Америка, Франция, Канада, Великобритания. Осната само вашият добър приятел Берлускони. Италия междудругото мята бомби срещу Кадафи. Берлускони му целуваше ръка, беше един от стратегическите му партньори в европейски мащаб заедно със Саркози. Как си обяснявате това политическо двуличие от страна на Италия и Франция?
Бойко Борисов: То е елементарно със привличането на свежи инвестиции, свежи пари или така нар. петродолари. Когато става въпрос за такива пари и това е важно за икономиката, на която и да е държава, доста от това, на което ни учат или което изискват от нас, бива бързо забравено.
Водещ: Тези 90 дни, които вчера вие ги казахте, че ще бъде като продължителност на тази операция на базата на 78 –те дни, които отнеха да бъде бомбардиран Белград ли ги казахте или просто имате...
Бойко Борисов: Не, не, това са етапи на планираните в момента операции, поне това, което ми докладват военните.
Водещ: Вярно ли е, че ние не участваме в тази коалиция поради единствената причина, че нашите самолети, които вие похвалихте само преди няколко дни възторжено, са несъвместими с натовските и има опасност, ако ние участваме в планировката да бъде свален наш самолет като неразпознат свой?
Бойко Борисов: Не, ние не участваме по простата причина, че няма формулирани цели и начини, по които това да се случи. В подобна авантюра аз не бих пуснал нашите летци.
Водещ: Това, което вие казвате, така струва ми се с моя нюх, звучи като новина. Вие наричате тази операция авантюра и не участваме не заради друго, а защото тази операция не е добре планирана и няма ясна цел. Правилно ли ви разбрах?
Бойко Борисов: Когато има толкова много въпросителни, които преди малко коментирахме с вас, може и да е силна думата, но тя изцяло отговаря на това, което се случва в момента.
Водещ: Има ли шанс...
Бойко Борисов: Повтарям, ако сградата, административната сграда, която е ударена нощес, ако в нея имаше 200 – 300 човека цивилно население как щяхме да се оправдаем след това?
Водещ: Това може би ще се повтори още тези часове, защото Кадафи е превърнал в жив щит почти...
Бойко Борисов: Да и всеки трезвомислещ човек си задава въпроса дори и за един човешки живот, а камо ли когато са подложени на риск толкова много.
Водещ: Да се спрем на една тема, която...
Бойко Борисов: С финансово – икономическа блокада аз мисля, че той щеше да бъде принуден да се оттегли много по-бързо, отколкото когато се радикализира и населението и хората и неговите противници и неговите привърженици. Когато рисковете да се дадат цивилни жертви не само, че не са изключени, а са големи, това ме кара да бъда много внимателен дори в подкрепата, която изказваме.
Водещ: Сезирате ли възможност...
Бойко Борисов: Затова ние говорим за хуманитарна помощ, затова ние говорим за логистика и истински се надявам хората, които поеха този риск и изпратиха войските си в Либия да знаят какво правят.
Водещ: Сезирате ли някаква възможност Кадафи да се окаже морален победител?
Бойко Борисов: Не, аз мисля, че светът е наясно с неговите качества и с това, което е правил. Убеден съм, че рано или късно той ще падне от власт. Въпросът е през този период какви ще нанесе и на Либия и на световната общност.
Водещ: Към една тема, която е гореща за България, за вас лично и за ситуацията с войната в Либия – това е темата за петрола. По принцип смятате ли,ч е петролът ще нараства като цена оттук насетне. Днес се натъкнах на една много интересна статистика. Преди войната в Ирак барел петрол струва 37 долара, а сега струва 140 долара. По едно време беше стигнал и повече. Тоест всяка една такава война за петрол вдига около няколко пъти цената на петрола. Смятате ли, че това ще стане сега и ще бъде фатално за българската икономика?
Бойко Борисов: Именно затова за сряда съм назначил среща с ръководството на нашата рафинерия в Бургас и се надявам поне за един месец да подпишем мораториум върху цените за вдигане на горивата, защото успяхме последните дни да ги намалим. Предложили сме няколко мерки, които още щ=е ги намалят. Но когато по нефтините находища над тях летят изтребители, цените никога не падат. Това е ужасната статистика.
Водещ: Защо скастрихте министър Трайчо Трайков, който влезе в словесен дуел с Валентин Златев, шефът на „Лукойл” за България? Предварително ви казвам, че така като че ли хората симпатизират на Трайчо Трайков за това му изказване и тези, които протестираха не са ви разбрали. По-скоро протестираха всички български граждани, защото всеки плаща високата цена на бензина и на дизела.
Бойко Борисов: То и аз протестирам. И аз искам ниска цена на бензина. Кой иска висока цена? Забележката ми към министър Трайков беше, когато и Агенция „Митници” и финансовият министъра са направили всичко възможно, а той му е ресорен Дянков – вицепремиер на Трайков, да спрат контрабандата на горивата и виждате колко големи обеми се отчитат, които не са били контролирани изобщо 22 години досега и когато се правят прибързани изказвания без да се съгласува с реалностите, които самите негови колеги са направили към момента, това винаги създава негативно отношение. Освен това държавата в лицето на своя зам. – министър, който е в борда на директорите, държавата, която има златна акция в „Нефтохим – Бургас”, ако е имало нещо, което министърът знае е трябвало да го доложи и до този момент да е взел мерки. То му е в ръцете. Той не може да се изказва като опозиция или като недоволен. Инструментариумът е в него, с който да е решил или да решава тези въпроси.
Водещ: Толерира ли се по някакъв начин бизнесът на Валентин Златев в България? Не е тайна, че той също е в добри отношения с вас, с президента Първанов. Задавам ви този въпрос, защото това е нещото, което нямате как да не бъдете попитан, защото то се коментира и появата най-малко на г-н Златев на преговорите с „Росатом „ в Русия. Хората си задават въпроса в качеството на какъв той е бил там?
Бойко Борисов: Бил е от руска страна, не от наша и ние не можем да и, влияем кой да канят от тяхна страна за консултанти. Що се касае за тези спекулации, много отдавна „Нефтохим – Бургас” е продаден, много отдавна „Лукойл” е на българския пазар, много правителство са работили веч с тази компания. Трябва да се знае, че това е компания, която формира голяма част и от бюджета на държавата и всякакви сътресения в нея могат на мига да създадат проблем в самия бюджет в средата на лятото. І аз когато чух за тези изказвания само попитах – какво ще стане с бюджета на държавата, ако „Лукойл” в момента се възползва от този проблем и излезе в четири – месечен планов ремонт, което имат право по закон да направят. И веднага ще ви отговоря – това са 2 млрд. лв. по-малко в бюджета. Това означава да не се изпълнят плановете на финансовия министър.
Водещ: Това означава ли, че ние като държава сме поставени /..../ в зависимост от определени фирми, защото то излиза така от това, което казвате?
Бойко Борисов: Разбира се, така че нека тези популисти и тези, които искат и говорят това, което хората искат да чуят да си мерят приказките, защото ние сме заварили това положение и оттук нататък можем само да си го утежним. В същото време, разбира се, че толерирах всичките тези мерки и желания на министър Трайков максимално, максимално повтарям да се намали цената на производството от рафинерията. Но нека за вашите зрители да кажем, когато е строена тази рафинерия по социалистическо време, идеята е била и капацитетът й да бъде преработка на 12 млн. тона нефт. След това е спаднала на 7,5 млн. тона, а сега е пет в момента. Само че режийните разходи – пара, ток, работна заплата са едни и същи и за пет и 12 млн. тона...
Водещ: Това каза и Валентин Златев онзи ден като го питаха журналистите за цената.
Бойко Борисов: То това са фактите. Това се проверява. Отваря се публичният регистър, вижда се колко танкера са влезли, колко е преработено и се прави извод. Най-лесно е да кажеш някой ти бил приятел или не. И какво като е приятел? На кой сме дали нещо или сме толерирали в момента? Да са мислили, когато правителството на Костов е продавало.
Водещ: Още един въпрос, свързан с енергетиката. И той е за АЕЦ "Белене". Вие показвате твърда позиция, че „Белене” ще трябва да бъде строено. Твърдите, че цената не ви интересува, защото няма да я плаща българската държава. Обаче има една много проста формула, която показва, че тази цена на „Белене” ще бъде формулирана в сметките за ток, които ще платят хората. И държавата, вярно, няма да плати физически тези 6 или 7 милиарда, колкото струва „Белене”, но ако те са повече от необходимото, ще ги изплатят после данъкоплатците или тези, които ползват ток.
Бойко Борисов: А колко плащат данъкоплатците сега за произведения от ТЕЦ „Марица 1” и ТЕЦ „Марица 3”?
Водещ: Няколко пъти по-скъпо от АЕЦ „Козлодуй”, ако това искате да ви отговоря. Само че ако АЕЦ "Белене" излезе по-скъпо?
Бойко Борисов: То няма да излезе по-скъпо. Вижте, това е тема, която не е за една или две минути. Има толкова много факти, които са в тази посока и които трябва да бъдат отчетени, за да го минем на един поглед. Никога не съм казвам, че цената не ме интересува и ви моля да не използвате такива думи, защото ако цената не ни интересува, ние да сме ги подписали преди две години тези договори.
Водещ: Тоест цената има значение, нищо, че държавата няма да я плаща?
Бойко Борисов: А факт е, че до ден днешен ние не сме дали един лев в тази посока. А в същото време, пак абсолютно популистки, и президентът, и Тройната коалиция, които подписаха този договор, не излязат и поне да ни облекчат в това и да кажат: ние подписахме на четири милиарда с ясното съзнание, че това няма да се случи и че следващите трябва да предоговарят всичко. Защото именно този индекс на инфлацията е важният детайл. И затова ние продължаваме месеци, години наред да спорим с руската страна и да се опитваме да намерим финансово-икономическа схема, по която по строежа на „Белене” веднъж да не се дават пари от държавата и втори път цената на произвеждания от нея ток да е такава, че да бъде поносима за хората. Ако не се строи АЕЦ "Белене", да ви запитам, със слънчева и ветроенергия и със затихващите функции на V и VІ реактор на „Козлодуй”, в смисъл, изтича им ресурсът, колко данъкоплатецът ще плати?
Водещ: Ако питате някой друг, да речем господин Иво Прокопиев, той няма да ви отговори на този въпрос, но понеже питате мен, аз ще ви отговоря. Цената на тока от тези слънчеви паркове, които се строят в България масово вече и тази година влизат в употреба, ще е много по-скъпа. Тя ще е 10 пъти по-скъпа от цената на тока в АЕЦ "Белене", да речем.
Бойко Борисов: Така. И тогава задайте въпроса: колко ще струва токът и разчетът е някъде около 120 лева на „Белене”, „Мариците” са 130-140 и 170 лева, вятърът е към 300 и слънцето е далеч вече отгоре. Когато всичката тази енергия се миксира, колко ще плати българската икономика и съответно всеки един българин на електромера си?
Водещ: Една молба към вас.
Бойко Борисов: Така че много са сложни сметките, много са разнопосочни, много лобита и интереси, съответно едни зелената енергия, други искат перки да строят, други батерии, в края на краищата правителството трябва да вземе решението, което ще гарантира възможно и най-евтина, и най-сигурна енергия, и възможност съответно като енергиен център България да печели от тях, изнасяйки ток за трети страни.
Водещ: Господин Борисов, това, което казва събеседникът на Ива Стоянова от експертна гледна точка, потвърждава като че ли вашите най-страшни опасения, които заявихте в ефира на „Гореща точка”. Имате ли план Б, господин премиер?
Бойко Борисов: Първо, аз искам да поправя вашата колежка, която каза, че вчера съм казал, че операцията е закъсняла, а днес, че е избързала. И се надявам да я помолите да чете внимателно това, което казвам.
Водещ: Ива Стоянова няма никаква вина в случая. Веднага ви казвам, продуцентът допусна това, като ми го каза и на мен в ухото.
Бойко Борисов: Контекстът е, че ако световната общност на базата на европейската или световна солидарност трябваше да удари Кадафи и да иска неговото сваляне беше, когато той по най-безобразен начин задържа българските медици, повдигнаха им абсурдни обвинения, че са заразили децата със спин в Бенгази. Само преди две седмици неговите министри казаха, че това е било умишлено. Но вие си спомняте тогава, че се използваха всички други дипломатични и какви ли не мерки, и всъщност накрая отиде и нашият дълг. Това съм казал. А сега, когато няма все още под кой флаг се води операцията – дали е на НАТО, дали е на Щатите, дали е на Европа, главнокомандващият кой е на тази операция – всичко това са въпроси, на които няма отговори. И не аз трябва да ги дам. Така че в този контекст съм казал. Мисля, че всички ще се съгласят с мен.
Водещ: Въпросът беше, господин Борисов, към вас за план Б. При мен вече е вашият и нашият външен министър Николай Младенов. Става една страхотна дискусия, между другото, тази сутрин в „Гореща точка”.
Бойко Борисов: Господин Бареков, все пак аз няма да стоя цяла сутрин да си говоря с вас. План Б. По една тема всички са съгласни. Трябва да се направи така, че Кадафи да сдаде властта, защото действително вече – лицемерна, нелицемерна – световната общност не желае да работи с този човек. Това би било провал на операцията, ако Кадафи остане на власт.
Водещ: Благодаря на премиера Борисов. Най-после имаме вече дефиниция, върху която можем да стъпим. Той нарече авантюра тази коалиция на желаещите, която атакува Либия в момента, разкритикува липсата на етапно планиране при нея, обща цел, общо командване. Сега обаче чухме формулирана цел от него, че Кадафи трябва да бъде свален.
http://www.focus-news.net/

Обновена в 17.38

 


Сходни връзки

Бойко Борисов за позицията на България за войната в Либия и ще се включим ли и как с международните сили в "Зората на Одисе | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди