изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:02 EEST
Рейтингът на Борисов надолу, но повечето хора още го харесват    
ОбществоС три процента е паднал личният рейтинг на премиера Бойко Борисов за последните три месеца. Въпреки това той остава най-харесваният лидер на политическа партия у нас, ползвайки се със симпатията на 56% от българите. Това съобщи в понеделник директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова. Тя представи резултатите за обществено-политическите нагласи, които се базират на национално представително проучване, проведено в периода 4-13 март.

С 4% е спаднало одобрението на работата на президента Георги Първанов. Кабинетът губи 4% от одобрението си за трите месеца от декември до март, а в сравнение с март миналата година губи 10%.

През март парламентът губи 2% одобрение в сравнение с декември. Според Йорданова спадът се дължи на оценките за начина, по който се водят политическите дебати, както е на поведението на отделни народ представители.

Най-силно критикувани са министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов. 63% от българите не одобряват работата на финансовия министър, а 51% - на социалния.

Най-одобряван пък от министрите в кабинета е строителният министър Росен Плевнелиев с много близък до премиера рейтинг - 55.9 на сто. Земеделският министър Мирослав Найденов пък печели 51.5% одобрение. Външният министър Николай Младенов е с рейтинг 47.2 на сто.

Едва след него се нарежда доскорошният втори след Борисов – вътрешният министър Цветан Цветанов, който през март е харесван от 43.9% от избирателите.

Според проучването на НЦИОМ към момента няма лидер на парламентарна група, одобрението за когото да е по-високо от неодобрението. През март от НЦИОМ регистрират ръст на негативните оценки за всички председатели на парламентарни групи. Сергей Станишев и Волен Сидеров са най-одобряваните лидери на парламентарни групи. Станишев има подкрепа на 23% от българите, а Сидеров - на 22%.

Една трета от анкетираните биха подкрепили нова партия

Според НЦИОМ 31 процента от българите биха гласували за нова партия, ако такава бъде създадена. Най-нисък дял сред хората, които биха дали вота си за нова, несъществуваща в момента политическа сила, са избирателите на ГЕРБ, на Синята коалиция и на "Атака".

58 на сто твърдят, че в момента няма партия, която да управлява страната по-добре от ГЕРБ. Според 10% от избирателите БСП е алтернатива за управляващите.

На открит въпрос за най-големите успехи на управляващите в момента 33 процента посочват борбата с престъпността и корупцията, 20 на сто - строителството на магистрали и пътища, 7 % - подобряването на усвояването на еврофондовете.

Според 6 процента има промяна в политическия стил, прозрачност в работата и желание за реформа. Затягането на фискалната дисциплина е впечатлило 5 процента, а въвеждането на стандарти за храните - 2 процента. 29 на сто смятат, че кабинетът няма никакви успехи, като така мислят основно привържениците на БСП и ДПС.

Всеки пети обеднява

Всеки пети българин смята, че основният неуспех на управляващите е „спадът в жизнения стандарт“. 63% от българите заявяват, че жизненият им стандарт през последната година се е влошил.

Най-засегнати са икономически уязвимите обществените прослойки: възрастните, необразованите, крайно бедните и представителите на етническите малцинства. Привържениците на опозиционните партии, както и политически апатичните, по-често от останалите са на мнение, че през последната година стандартът им на живот се е понижил. Освен обективни икономически фактори, данните показват, че зад подобни позиции често стоят и чисто политически пристрастия. Едва 5% от интервюираните смятат, че от миналата година досега личният им жизнен стандарт се е подобрил.

За 17% безработицата е основен проблем, а за 14 на сто - здравеопазването. Според 12% има слаб контрол върху цени и стоки и не се предприемат мерки за овладяване на ръста на цените. Други 12% казват, че има още какво да се желае в сферата на престъпността и корупцията. Сред неуспехите се посочва пенсионната реформа, липсата на мерки за стимулиране на дребния и средния бизнес, както и слаба социална политика на кабинета.

Една трета от симпатизантите на ГЕРБ одобряват Кунева за президент

44.7 на сто от пълнолетните граждани в страната смятат, че министър-председателят Бойко Борисов би бил добър президент. Според данните на НЦИОМ 32.7% от анкетираните одобряват Цветан Цветанов за държавен глава.

Меглена Кунева се одобрява за президент от 31.7%. Половината от симпатизантите на БСП и 1/3 от подкрепящите ГЕРБ смятат, че Кунева би била добър държавен глава.

Въпреки, че няма конституционно право да се кандидатира, 19.3% от избирателите посочват Сергей Станишев като добър президент. Волен Сидеров е одобряван от 14.4 %, Ивайло Калфин – 11%, Надежда Нейнски – 10%.
15% от анкетираните в изследването биха подкрепили независим кандидат за държавен глава.

http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Рейтингът на Борисов надолу, но повечето хора още го харесват | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди