изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:17 EEST
ЧОВЕКОЛЮБИЕ: Режат над 10 пъти парите за онкодиспансерите    
ЗдравеМинистерство на здравеопазването иска да намали повече от 10 пъти финансирането на 12-те комплексни онкологични центрове в страната (бившите онкодиспансери) за тази година.
Това съобщи за Дарик председателят на сдружението на лечебните заведения по онкология доктор Мария Рачева. Здравното ведомство е предложило на мениджърите на тези лечебни заведения да подпишат договори за работата си през тази година. Всички директори са отказали с аргумента, че предвидените средства ще доведат до масови фалити на онкоцентровете и стотици онкоболни ще останат без лечение.


"В тези договори е записано, че ние отговаряме за целия свят, даже и за войната в Афганистан. Отговаряме за всичко, което сме извършвали досега, длъжни сме да го извършваме непрекъснато, без да получаваме заплата за това и могат да ни спрат субсидията", коментира Рачева, която е директор на онкоцентъра във Велико Търново.
"Измислена е някаква методика, някой е седнал, гледал в тавана, писал това, което му е хрумнало. Всичко това е написано за здравноосигурените пациенти, а 30% от пациентите, които идват при нас са здравнонеосигурени, ние няма как да ги обгрижваме. Нека ни наредят да сложим по една табела и да ги гоним тези пациенти", добави лекарката. 

По думите й всички директори на онкоцентровете ще информират общинските съвети по места за проблема, защото тези лечебни заведения са общинска собственост.

Директорът на комплексния онкологичен център в Шумен доктор Сотир Караниколов обясни, че според предложената методика от ведомството, центърът ще получи едва 20% от реално заработената медицинска дейност.

Новият метод на финансиране предизвика напрежение в онкодиспансерите още в началото на годината. Пациентски организации предупредиха, че може да се наложи пациенти да си доплащат изследванията. Тогава от здравното министерство обясниха, че това няма да бъде допуснато.
"Парите не са намалени, а по-добре разпределени  -  на база доказана дейност, защото парите вървят след всеки пациент, на който е оказана помощ. Доплащане няма да има" , обясниха от министерството. Те увериха, че пациентът може да бъде наблюдаван 3-4 пъти, колкото е необходимо според лечението и да му бъдат правени изследвания. С новата методика обаче министерството искало да спре някои лоши практики като двойното отчитане на пациенти.

Миналата седмица от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) предупредиха, че общинските болници са заплашени от фалит заради намаленото им финансиране, което било средно с 38-40 на сто в сравнение с миналата година. От НСОРБ настояха пред здравния министър за промяна на методиката на финансиране. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ЧОВЕКОЛЮБИЕ: Режат над 10 пъти парите за онкодиспансерите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди