изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:15 EEST
УНГАРИЯ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ У НАС    
НовиниПриоритетите на Унгарското председателство представи на бизнес форум в Добрич унгарският посланик Н. П. Юдит Ланг. Българо-унгарски бизнес форум на тема  „България – Унгария - мостовете от миналото към европейското бъдеще” като част от Дните на унгарската култура се проведе в Добрич.

Той бе открит от зам.-кмета Надежда Петкова, която изрази надежда форумът да допринесе за синхронизиране на нашите политики и пожела ползотворни контакти на участниците. В деловата среща се включиха Н.Пр. Юдит Ланг – посланик на Република Унгария в България, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, областния управител на Добрич Желязко Желязков, гости от побратимения унгарски град Залаегерсег Атила Доспот - зам. -кмет и Андре Декани - общински съветник, председател на Комисията по градско планиране. Участие във форума ще вземат още Йордан Йорданов – почетен консул на Унгария в България.
Силна Европа е мотото на унгарското председателство на ЕС, посочи посланик Ланг. И добави, че дневният ред на председателствжто е свързан със задачите за преодоляване на послредствията от икономическата криза. Целта е да се постигне една по-здрава Европа във вътрешен план и по-силна във външен план. В тази връзка тя счита, че трябна да е по-ясна кохезионната политика и да е ясно какво страните-членки искат да вложат в регионалните политики.
Унгарското председателство би искало през първото полугодие на тази година да придвижи одобрението на европейската стратегия за развитие на Дунавския регион. Ще се обърне специално внимание на транспорта - речното корабоплаване, което е икономически и екологично ефективно, както и подобряване на железопътните връзки в Югоизточна Европа, където вече Унгария и България разработват общ проект. Иска се и подобряване на състоянието на малките и средни предприятия, които се считат за основен създател на работни места.
„Като страни членки на ЕС и като приятелски държави Унгария и България поддържат тесни връзки, които се основават на историческа симпатия и съвпадащи в значителна степен национални интереси”, подчерта посланик Ланг. И добави, че основната цел е да се пазят и развиват тези връзки. Интензивността на икономическите връзки се дължи на подписаното през 2008 г. споразумение на министерско ниво за подпомагане на малките и средни предприятия. Тогава унгарския износ достига максимална стойност, равняваща се на 860 млн.евро. Най-важните позиции в унгарския износ включват преработени продукти, машинни и транспортни средства, храни, напитки и тютюневи изделия. Основните позиции на българския износ към Унгария също включват преработени суровини, машини и машинно оборудване, хранителни стоки, тютюневи изделия.
През последните 10 години Унгария се утвърждава като един от най-важните финансови инвеститори в България, което се дължи не само на традиционно активните икономически връзки, но и на изгодните инвестицонни условия, заяви унгарският посланик. Обемът на унгарските инвестиции у нас за 2010 г. е достигнал 82,3 милиона евро. “Унгария винаги е имала готовност, когато България поиска, да помага със своя опит. В предишните години Унгария е подкрепяла страната ни чрез обмен на опит по линия на усвояване на средства от фондовете на ЕС и за присъединяване към Шенгенското споразумение”, отбеляза Н.П. Юдит Ланг. Тя отбеляза и положителната роля на връзките между побратимените градове, сред които и партньорството Добрич-Залаегерсег.
 


Сходни връзки

УНГАРИЯ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди