изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:26 EEST
Т. ДОНЧЕВ: ЕВРОПАРИТЕ У НАС ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ОТ ЕДНА АГЕНЦИЯ    
Европейски съюзВместо с торта със свещичка министърът отчита година на поста със свършена работа. Един универсален управляващ орган, който да е изведен в агенция, която е тотално политически стерилизирана, трябва да разпределя евросредствата в България. Това каза в Добрич точно година след назначаването си министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Според него, трябва цялото общуване с потенциалните бенефициенти да е сведено до териториални звена, които да са до сто километра от мястото, където живеят.

Той обяви, че до края на годината трябва да е изработен българският вариант на стратегията Европа 2020, но той не трябва да преписва европейската стратегия или да се търсят само локални решения. Това ще е българският стратегически сценарий за следващото десетилетие. В началото на следващата година трябва да върви разработването на секторните документи в голяма конкретика.
Експертите от екипа на министъра са изчислили финансовата рамка за периода 2014-2020 г. за всички общини – както европейско, така и бюджетно финансиране.Затова още през гази година ще се поиска от българските общини в тези рамки да идентифицират големите инфраструктурни проекти за този период. Целта е да може страната ни да започне следващия програмен период не от 2016 година, а от януари 2014 г. Министър Дончев обаче подчерта, че хората по места трябва да са активни и от кметовете ще се иска да посочат най-важните проекти, които в този програмен период да се реализират в общините, но този процес трябва да е на светло, проектите трябва да са публикувани и обсъдени с местната общност.
Относно дебата на европейско ниво министърът посочи, че се коментират две версии. 
Друга тема, която ще разглеждат активно страните-членки на Съюза, е къде да се наливат средства за кохезия. Единият вариант е помощта да е фокусирана към новите страни-членки. Другата версия е да се разпределя към всички. България защитава позицията, че е редно помощта да е към този, който има да извърви пътя към другите, обясни министър Дончев. И добави, че през следващата година ще се води интензивен дебат за финансовата рамка, за вноските, които държавите-членки ще правят. Ще се постави и въпроса редно ли е да се има предвид какво една държава е успяла да усвои в предходния програмен период. Според министър Дончев няма техническа, а има политическа причина, това да е така. Той обясни, че няма нищо против, ако това се взема предвид, но само към края на програмния период. Несправедливо е за държави, които за пръв път са в програмен период да се вземат предвид резултатите по средата му, коментира  още министърът. Според него, най-щекотливата ос в дебата ще е за условията, които ще бъдат въведени в следващия програмен период. В единия случай те ще са свързани с финансовата дисциплина и при бюджетен дефицит от над 3 процента да се спира финансирането. Другото коментирано условие е, ако държавата прави реформи, предписани от Европейската комисия, да има право на допълнително финансиране. Ако не прави – то да спре. „Не е трудно да се мери бюджетен дефицит, но въпросът е кой и как ще мери реформите”, коментира Томислав Дончев. И добави, че България полага всички усилия не само да следи какво се случва като дебат на европейско ниво, но и да участва, но не гонейки дребен национален интерес, а със старание за подобряване на европейските политики. Трудно е да се крои дреха, която е удобна за 27 души, допълни той.
По повод навършването на една година от назначаването му на поста, министърът коментира, че в политиката достиженията не трябва да се мерят с времето прекарано на определена позиция, а според свършената работа. В тази връзка и посочи, че по предприсъединителната програма ИСПА, която ще приключи през 2010 г. с проекта „Дунав мост”, към момента има платени 71 % от средствата, а до финала на изпълнението й процентът на плащането трябва да е не по-нисък от 75%.  Със сигурност сме научили повече и резултатът от оперативните програми ще е по-добър, добави министър Дончев.
 


Сходни връзки

Т. ДОНЧЕВ: ЕВРОПАРИТЕ У НАС ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ОТ ЕДНА АГЕНЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди