изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:05 EEST
Отпадат оценките от първи до трети клас    
Образование От 2012-2013 г. се предвижда след 10-и клас образованието да може да се прекъсва за две-три години и след това да се продължи вторият гимназиален етап. През новата учебна година и второкласниците ще имат целодневно обучение. Предвижда се поетапно това да се въведе до 7-ми клас, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той заедно със зам.-министър Милена Дамянова представиха днес концепцията си за нов Закон за предучилищното и училищното образование.

В нея е залегнало да има задължителна двугодишна предучилищна подготовка и да отпаднат оценките от 1-ви до 3-ти клас.

"Оценката от външното оценяване - първи, четвърти, седми и десети клас и държавните зрелостни изпити служат за кандидатстване в по-горен етап.

След десети клас децата имат възможност вече по собствен избор на профилирано обучение.

Или продължават докрай в училището, в което учат, или си избират профилирано обучение в друго училище - професионално или някакво друго", заяви Игнатов.В малките населени места, където досега училищата бяха само до осми клас, по желание на общината да има училище до десети клас. Това е една от мерките против отпадането на ученици от училище.

Игнатов каза още, че обучението след 10-и клас ще може да се прекъсва за две-три години и след това да се продължи вторият гимназиален етап.

Основно образование ще се завършва след 7-ми, а не след 8-ми клас. Средното образование ще включва два етапа - от 8-ми до 10-ти клас, а вторият етап ще бъде от 11-ти до 12-ти клас.

Дамянова съобщи, че се предвижда сегашните училища до 8-ми клас да имат възможност с решения на общините да се преобразуват в училища, обучаващи ученици до 10-ти клас, когато завършва първият етап на гимназиалната степен. След приключването на първия гимназиален етап - след 10-ти клас, учениците, които няма да продължат веднага образованието си, след време ще могат да завършат средно образование в редовна, задочна или в дистанционна форма на обучение.

След десети клас ще има национално външно оценяване на учениците и те ще получават сертификат за първа гимназиална степен.

Ще предложим шофьорска книжка да се взема след получено удостоверение или сертификат за първа гимназиална степен - след завършен десети клас, каза заместник-министър Дамянова.

Концепцията предвижда, според етапа и степента на образование училищата да бъдат - начални (от първи до четвърти клас), основни (от първи до седми клас), средни общообразователни училища (от първи до десети клас), гимназии (от осми до дванайсти клас) и средни училища (от първи до дванайсти клас).

Според своето съдържание училищата ще се делят на общообразователни, профилирани, професионални, спортни, по изкуствата и по културата, ще има и духовни училища.

Предвижда се да съществуват и специални училища, а сегашните педагогически интернати ще станат центрове за личностно развитие и творчество.

Нашият екип не е маниакален и тези, които очакват да обявим революция в училищното и предучилищното образование, ще останат разочаровани, коментира предвидените промени в концепцията министър Игнатов.

Той добави, че в сферата на образованието революции и революционни скокове не трябва да се правят и отбеляза, че сегашният екип на МОМН е използвал при написването на промените "най-доброто от своите предшественици".

Вероятно подготвяните промени ще влязат в сила от учебната 2012/2013 г., след приемането им от Народното събрание. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Отпадат оценките от първи до трети клас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди