изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:02 EEST
ОТ СТРАХЛИВИ ПОЛИТИЦИ И МЪРМОРЕЩИ ГРАЖДАНИ НЕ СТАВА ДЪРЖАВА    
Политика Това счита бившият еврокомисар Меглена Кунева, която заяви, че спрягането на името й за кандидат за президент става без нейна намеса. Одобрената сума за извеждане на блокове 1,2,3 и 4 на АЕЦ Козлодуй бе 850 милиона евро до 2013 г., което е отстояна национална позиция, каза пред журналисти вчера бившият еврокомисар Меглена Кунева. Но, според нея, трябва да се знае какво става с тези пари, къде отиват, как се изразходват.

Европейските страни вярваха, че помагат на българските граждани като дават възможност да се изведе една централа, която не е безопасна. Аз бих се чувствала най-виновна, ако, не дай Боже, стане инцидент в нашата АЕЦ, за това, че не съм послушала гласовете на европейските ни партньори за безопасността. Преговорите бяха с 15 страни, които подписаха сроковете. Някои от тях с напълно забранена ядрена енергетика. Ако не ги бяхме послушали, нямаше да влезем в ЕС. Ако сега преговаряхме за влизане на България в ЕС, нямаше да имаме тези компенсации, коментира М. Кунева.

Тя се въздържа да коментира изказванията на премиера Бойко Борисов за ситуацията в Либия. Сподели, че се надява, че министър-председателят на България ще се представи добре. „Винаги, когато съм била питана, см отговаряла, че това е правителство, избрано с голямо мнозинство”, каза М. Кунева. И добави, че като гражданин й се иска да вижда повече последователност. Относно решението за участие в конфликт като този в Либия, тя припомни, че то се взема от правителството. Решението на ЕС е да има хуманитарна помощ и евентаулно икономическо ембарго.  Тези две решения, според мен, са добри, каза М. Кунева. И добави, че решението за участие, е въпрос на преценка от всяка страна, но, според нея, трябва да се види какво е мнението по въпроса на гражданското общество. „Мисля, че тук нашето мнение е доста силно, тъй като един диктатор, който вплете агресията си в историята на България, упражнява диктатура спрямо своя народ. Моят съвет е да се поздрави Франция, защото тя бе държавата, която спаси нашите медици, заедно с ЕС”, каза още бившият еврокомисар.

Запитана за спрягането на името й като кандидат за президент, М. Кунева обясни, че това става без нейна намеса. Тя добави, че през последните две години няколко пъти е имала повод да каже „не” на предложения за политически и административни постове в европейските структури. „Мисля, че никого не бих изненадала, ако искам достатъчно време, за да разбера къде бих била най-полезна”, каза тя. И добави, че между желанието да обясни какво знае и може и хората, не стоят постове. „Разбирам, че този пост е много важен, но искам да видя какво съдържа”, каза тя. И добави, че след работата си като комисар, тя е излязла от  партийността. „За мен сме в друго столетие, включително и когато става въпрос за устройство на политическата система”, каза тя.  

Според Меглена Кунева, партиите трябва да сменят поведението си и да бъде скъсена дистанцията, включително и като се използва социалната мрежа. Нашите партии се развиват в ХХ-ХІХ век, а на практика има много възможности, които предлагат социалните мрежи, каза още М. Кунева.  Тя сподели, че е голям привърженик на електронното гласуване. „От страхливи политици и мърморещи граждани, не става държава”, каза още М. Кунева. НДТ

Снимка Любен ЖЕЛАЗКОВ

 

Меглена Кунева даде обширно интервю единствено за читателите на НДТ и ndtnews.hopto.org, което ще публикуваме в сряда след 18.00 ч.

 


Сходни връзки

ОТ СТРАХЛИВИ ПОЛИТИЦИ И МЪРМОРЕЩИ ГРАЖДАНИ НЕ СТАВА ДЪРЖАВА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОТ СТРАХЛИВИ ПОЛИТИЦИ И МЪРМОРЕЩИ ГРАЖДАНИ НЕ СТАВА ДЪРЖАВА
Автор: Anonymous да 2011-03-22 @ 19:39 EET
Barzo ostaria tazi jenitsa ,kakvo e stanalo...
ОТ СТРАХЛИВИ ПОЛИТИЦИ И МЪРМОРЕЩИ ГРАЖДАНИ НЕ СТАВА ДЪРЖАВА
Автор: Anonymous да 2011-03-25 @ 14:37 EET
Май й трябва "приземяване" на госпожата-много на сериозно се е взела.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди