изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:23 EEST
Арабистът Киряк Цонев: Операцията закъсня    
КоментариРеакцията на Запада в Либия е закъсняла и неуместна. Мнението е на арабиста Киряк Цонев, който е превеждал на среща между тоталитарните лидери Тодор Живков и Муамар Кадафи. Той е категоричен, че режимът в Джамахирията няма да бъде сменен скоро. Познавачът на арабския свят Киряк Цонев смята, че атаката срещу Либия би била ефикасна преди десет дни. И не по този начин: „Западът трябваше да убеди Арабската лига и арабите сами да се занимават със собствените си проблеми”.

По думите му случващото се в момента е началото на един хаос, чийто край не се вижда. „Либия няма изтъкнат лидер, който да вземе мястото на Кадафи.  Всички, които претендират да водят опозицията, нямат качествата да водят една революция и нямат програма”, заяви арабистът.

Той допълни, че Либия до 50-та година е практически колония на три държави - Великобритания, Франция и Италия, които в момента участват в нападението срещу нея. Затова и либийците гледат на тях като на колонизатори. „Това не е напреднал Тунис, който е на крачка от цивилизована Европа, това не е Египет с вековната култура. Това е една страна, която се различава с това, че винаги е била разделена и се е била помежду си”, смята експертът.  

Той изтъкна приноса на Кадафи, но заяви, че е прекалил в социалната област: „Либийците не работят изобщо, получават заплати като подаръци и в това отношение те ще реват за Кадафи”.

Според Киряк Цонев оттук нататък предстои трагичен сценарий. По думите му надеждата да се насади демокрация от европейски тип е абсурдна. „В бъдеще ще реват за Кадафи, както в Ирак реват за Саддам. Ще превърнат Кадафи в герой, в мъченик”, прогнозира експертът.  http://www.btv.bg/

ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК

 


Сходни връзки

Арабистът Киряк Цонев: Операцията закъсня | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди