изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-01 @ 04:44 EEST
ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАХА МИРГ “ШАБЛА-КАВАРНА-БАЛЧИК”    
Лов и риболовИзпълнителният директор на ИАРА Явор Недев връчи сертификатите на първите три официално признати Местни инициативни рибарски групи в България.

Това са  МИРГ “Шабла-Каварна-Балчик”; МИРГ “Батак-Доспат-Девин” и МИРГ “Главиница-Тутракан-Сливо поле”. 
Местната инициативна рибарска група "Шабла-Каварна-Балчик" е учредена от 17 юридически и 19 физически лица от трите общини. Председател на сдружението е кметът на община Шабла Красимир Кръстев, като Управителния съвет влизат и кметовете на другите две общини, представители на рибарските общности и на бизнеса в сферата на аквакултурите.
Явор Недев заяви, че с признаването на първите местните инициативни рибарски групи у нас, бранша отбелязва напредък  и наваксва закъснението. Той подчерта, че от първоначално планираните по програмата за създаване 4 Местни инициативни рибарски групи в страната ще се създадат 6.
Трите местни инициативни рибарски групи бяха официално признати по време на Европейския форум на Местните инициативни рибарски групи, на който България има честта да бъде домакин. Приявата бе открита от заместник-министъра на земеделието и храните д-р. Цветан Димитров и изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев.
Събитието е първо от подобен мащаб, организирано в областта на сектор "Рибарство" и в него участват над 130 представители от различни страни-членки на ЕС.
"Българското правителство е ангажирано с проблемите на рибарския сектор и в тази връзка има политическа воля да бъде активен и полезен партньор не само на заетите в този бранш, но и на Европейската комисия и в частност на Генерална дирекция "Морски въпроси и рибарство", заяви по време на откриването на форума зам.-министър Димитров. Той подчерта, че бъдещето на рибарството и аквакултурите у нас е тясно свързано с изграждането на Местните инициативни рибарски групи, защото чрез тях може да се осигури устойчиво развитие на рибарските области и съответно подобряване качеството на живота в тях. "Убеден съм, че с реализирането на стратегиите на Местните инициативни рибарски групи и усвояването на евросредствата може да се промени облика на рибарския бранш", допълни още зам.-министър Цветан Димитров. В заключение той увери участниците в срещата, че в лицето на Министерство на земеделието и храните имат подкрепа за формирането на устойчив рибарски сектор!
Форумът се организира от ФАР-НЕТ "Европейска мрежа на рибарските групи" и Генерална дирекция "Морски въпроси и рибарство" на ЕК, с подкрепата на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.
Сред официалните гости на откриването бяха Стефанос Самарас, началник отдел "Структурни мерки" в Главна дирекция "Морски въпроси и рибарство" към Европейската комисия и Пол Сато, директор на ФАР-НЕТ "Европейска мрежа на рибарските групи".


 


Сходни връзки

ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАХА МИРГ “ШАБЛА-КАВАРНА-БАЛЧИК” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди