изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:49 EEST
ДНЕС ИМЕН ДЕН ИМАТ ВСИЧКИ, КОИТО НОСЯТ ИМЕТО ЛИДИЯ    
Празници

Св. прпмчци Никон и Лука Одрински. През III в. в Неапол живял войнът Никон. Бил езичник, но майка му била християнка, която искала синът й да възлюби Бог.



По време на битка Никон бил обкръжен. Той си спомнил майчините наставления и се помолил за спасение. Господ чул молитвите на война и той победил. Никон бил ръкоположен за свещеник. Поверени му били 199 иноци. Срещу тях имало гонения и били обезглавени, а св. Никон бил оставен жив, за да бъде подложен на изтезания. Накрая приел мъченическа смърт.

Имен ден празнува Лидия

На 23 март имен ден празнуват всички, които носят името Лидия.
Първата жена, наречена Лидия, е християнска мъченица от I в. и според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка, т.е. родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат "лидийци" до доста по-късно. В българската народна традиция думата "Лида" се използва за синоним на "разглезена девойка".

 


Сходни връзки

ДНЕС ИМЕН ДЕН ИМАТ ВСИЧКИ, КОИТО НОСЯТ ИМЕТО ЛИДИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди