изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:56 EEST
„Софкин и приятели” – активна почивка за инвалиди    
Интервюта Г-н Софкин споделя своето мнение за спорта, за високите скорости и че няма нищо невъзможно пред един човек с желание за живот и хъс за успех. Той има намерение тази година да изпрати десетки инвалиди на морски и планински курорти и да им покаже красотата и предимствата на спорта. Най-смелите от тях ще качи на джет и яхта.

Имайки предвид събитията в българския спорт, които стават всеки ден, какво развитие може да има спортът ни?

В кухнята на спорта съм, факт е, приемете го... и извън контекста на моите лични отношения с еди кой си, го казвам - спорта ни върви на много зле, говоря за т.н. спорт за високо спортно майсторство, отвиваме към погребението на спорта ни в Лондон 2012.

Ама еди кой си бил приятел на спорта? Да, ама във Фейсбук. Зала на 4-км? Ами нашия спорт е на хиляди километри от спорта в другите държави.

Преди  20 дни в най-авторитетната медия аз заявих, че “у нас отношението към спорта за инвалиди е просто просташко", а на запад е приоритет номер едно.

Рецептата за развитието му: Много внимателен прочит на Батето - първи и втори том...че тук и там ентусиасти, подкрепени от някои местен бизнесмен, правят нещо, имат хъс и постижения. Крайно време е Лотар Матеус да вземе че да тури Бойко Борисов център нападател...ама ако аз не съм дясно крило, да му центрирам, иначе по-сериозно: аматьоризиране на спорта, и законова забрана новоизлюпени политици да се докосват до спортисти и да си правят снимки с тях!

Имаш ли желание да живееш извън България?

Не, нямам такова желание...Това е Родината ми, много си я харесвам. Повтарям, Родината ...Не Държавата... Последните години предпочитам да съм с някои от отборите ни в Европейските футболни турнири, защото престоя е около 48 часа. Иначе много ми допадат Мадрид, Маями, Амстердам. В Мадрид един път изкарах 20 дни, много го харесвам, а и говоря чудесен испански и английски език.

Разбрах ,че работиш върху нов проект разкажи ни за него.

Казва се "Софкин и приятели", идеята е да направим така, че няколко десетки инвалиди да изкарат по седмица на черноморието и на други места: Тетевен , Сандански, Банско.

Миналото лято изкарах почти 100 дни на Влас, бях изкарал тежка операция на гръбначния стълб, бе необходима терапия - топъл пясък, плуване. Та тогава направих 500 км на джет.

И от един случаен разговор с местни хора, собственици, с Цонко Цонев, реших , че трябва да опитам. Надявам се, че нещата тръгнаха, даже министър Тотю Младенов ми изпрати едно писмо за подкрепа. Ще се опитаме за онези, които ще отидат да има и спортни занимания, т.е. тези хора да имат хъс за спорт.

Защо не и на джета, а имам приятели, които и на яхта ще ги кача. А си мисля да изпратим хора от по-малки и по-бедни о6щини, познавам се с доста кметове. Заедно обмисляме, надяваме се и корпоративния бизнес да застане до нас.

 Най-силната и най-тежката ти спортна и емоционална травма?

Спортът не ми е носил контузии, опазил ме Бог, всъщност той ме доведе до втората ми операция на гръбначния стълб преди година, доста тежка и продължила 7часа и 3 мин.

Да и от патологичната конструкция на канала, но и от натоварването от подготовката и участието ми в Белфаст 2009...Искам публично да благодаря на проф. Бусарски, неврохирург от световна класа, които ми върна усмивката и нормалното движение и вървене, а преди това беше ад.Аз си знам как съм стискал зъби , а и пищял от болка в Белфаст.

Имах огромни кахъри преди втората ми операция, защото преди години искърах първа в Холандия, в най-рейтнгованата болница в европейският съюз  Leiden...

Емоционалните ми травми ли? Ами за 10 години и нещо загубих Татко , Майка , Батко...много ми дойде, даже нямах силица да ида да се простя с Батко...Сигурно съм имал и други емоционални травми, ама нещо като easy come - easy go.

Ти обичаш високите скорости по вода, сподели за тази твой страст?

Охо, Да. Джета, обожавам го, да тръгна от брега към безкрая на хоризонта. От 2008г съм луд, а и вече напреднах. Всъщност, доста е опасно за мен, пак заради "размерите" ми... Аз нямам опора, краката ми висят, а и ако има насрещни вълни от вибрациите се атакуват страшно силно бедрените ми мускули. Ускорението ме дърпа назад и ...така, но Адреналина е огромен, удоволствието е безкрайно.

Миналата година направих Св. Влас - Стария Несебър и обратно, което е над 20 км , с вълни до 3 бала... Местните хора взеха специални мерки за сигурността ми- два съпътстващи джета на 50м от мен, специално оборудвана лодка за медицински цели. Местните ми казаха с възхищение, че показателите ми - време, скорост - при 3 бала вълни, са прекрасни. Вероятно ще кандидатствам в Гинес, но трябва време и процедури... Обмисляме с приятели от Испания да пресека Гибралтарския проток... ще видим. Но на всеки препоръчвам адреналина на джета.

Един мъж е най-силен  когато?

Един мъж е най-силен когато е на Jet! Но!!! Зад него, т.е. зад мен е... Искра Фидосова, на която се чудя как да спечеля сърцето, а Батето ми го е поставил като фундаментална задача. Искра Фидосова, Тя е! Така ми каза Батето. Дайте ми рецептата за това как да й спечеля сърцето и тогава и Шенген ще клекне, и Eurosport и CNN ще дойдат най-накрая да направят един слънчев репортаж за България, как шампиона ще извози Искра до хоризонта. Батето е готов да ни кумува. При всички положения предполагам, че за това ще четете в Батето том 3!


Прилична ли на перото за бадминтон животът ни понякога - леко и ту тук- ту там от едното поле в другото?

Знаеш ли, има аналогия, има прилика. Да, перото е леко: тук, там. Има и нагоре, надолу. Двама противници, или иначе казано: човекът е сам с живота си, а и сам в живота си... Какво ще му сервира животът? Как ще го изиграе противника?


Дай съвет на нашите читатели как да са винаги в спортна кондиция?

Моята рецепта не е достатъчно приложима, макар и да е популярна: сутрин - кафе, телевизия, вестник и ...цигара. Дихателните упражнения от Царя - йога са полезни и пак препращам към Класика: Батето- 1-ви и 2-ри том. Сър Елтън Джон го е изпял в хита си знаменосец "Good buy yellow brick road"- a couple of vodka and tonics will set you on your feet again. 
 

Твоето пожелание за читателите ни?

Пожеланието ми: да са здрави, здрави....да не знаят какво е това аптека, нито да имат личен лекар....Толкоз...

http://www.az-sportuvam.com

Георги Софкин: Дал съм на спорта усилия, мъки, кръв, пот и сълзи

 


Сходни връзки

„Софкин и приятели” – активна почивка за инвалиди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди