изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:32 EEST
ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ФЕРМЕРИ ВЛЯЗОХА С ТРАКТОРИ В ДОБРИЧ    
НовиниОколо 115 трактора на фермери от Добричка област се включиха вчера в протестния митинг-шествие, което премина по булевард „Добруджа” в Добрич.

 Фермерите със земеделската техника се събраха около 14 часа на изхода на Добрич за Балчик и потеглиха в посока към квартал „Рилци”. Митингът бе организира от Инициативен комитет на земеделските производители от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той бе продължение на протестните действия на фермерите, които ден преди това се събраха на изхода на Добрич към Кардам. Преди шествието председателят на Добруджанският съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов коментира за НДТ, че фермерите ще протестират докато не бъде подписано споразумението с централната изпълнителна власт, което преди началото на протеста бе само подготвено за подписване. Добруджанските фермери имаха готовност да продължат с протестите и следващите дни.
По-късно вчера обаче Националната асоциация на зърнопроизводителите се споразумя с правителството дължимите субсидии да бъдат изплатени до 30 април. Ако това не се случи, земеделският министър Мирослав Найденов ще трябва да подаде оставка, каза при обявяването на споразумението Бойко Борисов.
Зърнопроизводителите в цялата страна спират протестите и ще приберат тракторите си, стана ясно след постигнатото споразумение между правителство и протестиращи. Според договорката с кабинета отсрочката за изплащане на субсидиите за единица площ ще бъде до 30 април.
Субсидиите ще бъдат изплатени на всички бенефициенти, които нямат дългове към НАП, по схемата за единно плащане на площ. Те трябва да са без задължения към бюджета до 28 февруари, за да могат да получат парите си.
Всички тези договорености са заложени в подписаното допълнително споразумение между кабинета и зърнепроизводителите към меморандума от 8 юни 2010.
Ако до 30 април не бъде изпълнен ангажимента за изплащане на субсидиите, министърът на земеделието Мирослав Найденов ще носи пряката отговорност за това, заяви председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.
От своя страна премиерът Бойко Борисов в присъствието на самия Найденов и финансовия министър Симеон Дянков бе категоричен, че земеделският министър ще трябва да си подаде оставката, ако на 1 май хората не са си получили парите.
"Ние прекратяваме протестните действия до 30 април, като се надяваме, че няма да ги подновим", каза зам.-председателят на Асоциацията Васил Петров.
 


Сходни връзки

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ФЕРМЕРИ ВЛЯЗОХА С ТРАКТОРИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди