изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:15 EET
Ваксини срещу ротавирусна инфекция за бебетата, дарени на Дома за медико-социални грижи за деца в Добрич    
Здраве

Безвъзмездни дарения на ротавирусна ваксина получиха Домове за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) от цяла България. Общият брой ваксини, който получиха 16 ДМСГД е 424, с които ще бъдат ваксинирани 212 бебета на възраст между шест седмици и шест месеца. Една от основните цели на дарението е да намали риска от заразяване с ротавирус и да минимизира броя хоспитализирани поради ротавирусна инфекция бебета.



 

Благодарение на инициативността от страна на директорите и желанието им да предпазят децата от ротавирусна инфекция, дарението вече е факт. В рамките на две седмици ДМСГД от градовете Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Пловдив, Хасково, София, Пазарджик, Благоевград, Плевен, Русе, Габрово и Разград получиха заявените предварително ваксини.

Като част от кампанията Дома за медико-социални грижи в Добрич получи 26 ваксини за превенция на заразяването с ротавирусни инфекции. Домът за медико-социални грижи за деца - град Добрич е специализиран в грижите за деца от 0 до 3 години. Основният предмет на дейност е профилактика, диагностика, лечение, рехабилитация и полагане на специфични грижи, както и отглеждане, възпитание и обучение на децата.

Ротавирусът е силно заразен, поради което ваксината се явява така необходима за най-малките, живеещи в затворени общности, в които рискът от избухване на епидемия от тази инфекция е много по-голям заради близкия и непрекъснат контакт между децата и персонала. Бързото циркулиране на вируса в затворени групи като ясли, детски гради и домове, в които са настанени деца, изисква правилна и навременна превенция, която може да бъде постигната с високо ниво на информираност и навременна ваксинация.

Дарението се осъществява със съдействието на ГлаксоСмитклайн и е част от политиката на компанията в областта на корпоративно социалната отговорност както в България, така и на международно ниво.

За повече информация:

Любов Петрова

AMI Communications

Телефони: 989 5115, 0886 635 799

 е-mail: lyubov.petrova@amic.bg

 

За ротавирусната инфекция

Ротавирусните инфекции са най-честата причина за остра диария при малки деца в световен мащаб. 95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5 годишна възраст. Болестта се проявява най-често като водниста диария, повръщане, повишена температура и коремни болки. При настъпване на усложнения се наблюдава тежка степен на обезводняване, загуба на тегло и дори смърт. Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Подобряването на  хигиената не намалява честотата на заболяването, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Най-често първото разболяване става между 6-месечна и 12-месечна възраст, за това е важно бебетата да се ваксинират преди този период. Ротавирусната инфекция продължава от 4 до 8 дни.

Прекараната ротавирусна инфекция прави протичането на следващата по-леко ,но не предпазва от повторно заразяване. Една от всеки пет ротавирусни диарии се придобива при постъпване на детето в болница за лечения на друго заболяване.

В Европа 200-250 деца умират годишно от ротавирусни инфекции. Според данните от петгодишно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, направено сред 4644 деца в 15 области на страната, в България 30 - 40% от децата, приети в болница с диария на възраст от 1 до 5 години са били заразени с ротавирус.

Световната здравна организация и Европейското дружество по детски инфекциозни болести препоръчват ваксинацията срещу ротавирус да бъде предлагана на всички здрави кърмачета и да бъде включена във всички национални имунизационни програми. От 01 януари 2010 година Министерство на здравеопазването в България включи ваксината срещу ротавирусна инфекция към препоръчителните имунизации.

 


Сходни връзки

Ваксини срещу ротавирусна инфекция за бебетата, дарени на Дома за медико-социални грижи за деца в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди