изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:41 EEST
ВСИЧКО ЗА ВЪОРЪЖЕНИЯ ОБИР И ЗАЛОЖНИЧЕСКАТА ДРАМА В "ИНВЕСТБАНК" В СЛИВЕН    
Заложници

ВСИЧКО ЗА ВЪОРЪЖЕНИЯ ОБИР "ИНВЕСТБАНК" В СЛИВЕН

ОБНОВЕНА С:  ЗАВЪРШИ ДРАМАТА В СЛИВЕН. ПОХИТИТЕЛЯТ СТЕФАН СЕ ПРЕДАДЕ. ИЗЛЕЗЕ С МАСКА И ВДИГНАТИ РЪЦЕ ОТ ОФИСА И МУ  СЛОЖИХА БЕЛЕЗНИЦИ. РЕПОРТЕРИ ПОТЪРСИХА В РАЗВРЪЗКАТА БОЖИЯ ПОЛИЧБА. ДНЕС Е БЛАГОВЕЩЕНИЕ



Стефан Петров: Направих непоправима грешка 
 
Похитителят на банковите служители от клон на “Инвестбанк” в Сливен признал, че е допуснал грешка, която за него е непоправима. Именно по тази причина 27-годишният мъж категорично отказва да излезе от трезора, където сам се е затворил. Това разказа пред bTV Щерьо Щерев - шеф на охранителната фирма, в която работи похитителят.

Щерев, който прекара цялата нощ пред банката в Сливен, допълва, че мъжът не е отправял никакви искания към властите или финансовата институция. От самото начало на заложническата драма той повтарял, че няма да нарани нито една от жените, които държа под прицел в продължение на около 20 часа. Предал дори част от патроните, с които разполагал.

През последните шест часа с похитителя Стефан Петров разговаря негов близък приятел, опитвайки се да го убеди да излезе от сградата.

Пистолетът, който мъжът носи, е негово лично оръжие, като разрешителното за притежанието му е презаверено от 1 декември 2010 г. до 2015 г., каза още Щерев.

Преди да започне работа в охранителната фирма, Петров е минал през всички необходими за целта медицински изследвания и психотестове и всичко това е документирано, уточни още собственикът на компанията.

Той допълни, че служителите му разполагат само с газово оръжие, тъй като според влязъл в сила закон от 1 март охранителите нямат право да извършват дейността си с лично оръжие.

Петров заема настоящата си длъжност от една година. В този период той не е проявявал агресия към колегите си, извършвал е всичките си задължения стриктно, не е създавал конфликтни ситуации и нищо в поведението му не е подсказвало, че може да извърши престъпление, твърди Щерев.

“Стефан е кръгъл сирак, без близки и приятелка, не говори за личния си живот. Не е демонстрирал да има финансови затруднения. Той е много добро момче”, категоричен е Щерев.

Петров презирал крадци, бандити и наркомани, не пушел и не бил страхлив, добавя шефът му. И отсича, че целта на Стефан не е била да обере банката.

"Единственият му проблем може би е самотатата", казва Щерев.

След освобождаването си, една от похитените служителки дори споделила, че е учудена как човек с такова държание може да извърши подобно нещо. Щерев разкри, че самият Петров помогнал за изнасянето на ранения от него охранител Станчо Станев, за да бъде качен в линейка. Предполага се, че похитителят е открил безразборна стрелба в пристъп на паника, последвал инцидента със Станев.

Щерев разказа още, че познати на Петров коментирали, че той флиртувал с една от служителките на банката. Тази информация обаче все още не е потвърдена.

Последната освободена заложничка дала на Стефан валидол или валериана. Главният секретар на МВР Калин Георгиев пък заяви по-рано днес, че похитителят е прекалил с дозата.
 
 
24 март 2011 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Кметът на село Кортен Милен Користилов пред Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Користилов, познавате ли лично Стефан Петров, който е родом от Кортен и който създаде кризата в Сливен? Какво е впечатлението ви от него?
Милен Користилов: Стефан е сирак от 2006 година, когато родителите му починаха. Досега не е имал агресивни прояви. Той е много кротко момче, не е имало оплаквания от него нито от комшиите му, нито от други жители на селото. Всички сме озадачени каква е причината да извърши това нещо и да направи тази стъпка.
Фокус: Какво работи той?
Милен Користилов: Охранител е в една фирма в Нова Загора. Разполагал е с лично оръжие. Досега с него никога не е имало никакви инциденти.
Фокус: Полицията е в село Кортен. Каква е причината за това?
Милен Користилов: Полицаите си тръгнаха и вече ги няма. Към момента не е удобно да говорим защо бяха тук и какво правиха.
Фокус: Разпитваха ли ви за Стефан?
Милен Користилов: Не е удобно да ви отговоря.
Фокус: Има ли Стефан роднини в Кортен? В Кортен ли живее?
Милен Користилов: Не, няма роднини в селото. В Кортен той има само приятели, а роднините са в град Сливен. Той живее в селото, като е сам след 2006 година, когато родителите починаха. Стечение на обстоятелствата е, че едната година почина единият родител, малко по-късно почина и другият.
Фокус: След смъртта на родителите си той промени ли поведението си?
Милен Користилов: На всеки като му починат родителите го преживява. Стефан не промени отношението си спрямо околните. Стефан преживя този момент- продължи да работи и вече пета година не е имало инциденти с него.
Фокус: А той има ли съпруга или приятелка – какво може да се каже за личния му живот?
Милен Користилов: За личния му живот не мога да говоря. Не е женен, не знам дали е имал приятелка.
Фокус: А той имал ли е някакви финансови затруднения? Имате ли данни дали е искал заеми от свои съседи или други хора от Кортен?
Милен Користилов: Не съм чувал за финансови затруднения. Той работеше и нямаме информация да е взимал пари на заем.
Фокус: Познавате ли го лично?
Милен Користилов: Да. Аз познавам всеки един жител на село Кортен лично.
Фокус: Вие как си обяснявате тази постъпка?
Милен Користилов: Не знам, не мога да си я обясня постъпката. Той като човек не изглежда, че може да извърши тези постъпки. Цялото село, които са се събрали тук, не могат да си обяснят какво може да го е накарало да направи такова нещо и как може да направи такова нещо.
Фокус: Какво се говори в Кортен по повод тази постъпка на вашия съселянин? В селото той вероятно има близки, споделял ли е нещо с някого от тях?
Милен Користилов: Не. Всички са учудени какво го е подтикнало да направи тази постъпка. Проведохме разговори с приятелите му от селото, но никой от тях нищо не знае и не знае защо е направил това нещо.
Росица ГЕОРГИЕВА
 
Похитителят Стефан Петров се намира в трезора на банката, заплашва да се самоубие
 
Похитителят на банковия клон на „Инвестбанк" в Сливен се намира в трезора на банката и е под непрекъснато наблюдение.
На пресконференция главният секретар на МВР Калин Георгиев съобщи, че мъжът не е отправял искания и претенции. Калин Георгив каза още, че похитителят на няколко пъти е заплашвал да се самоубие, но не е правил опит да го направи. Все е още е въоръжен. Стефан Петров е приел голяма доза успокоителни вещества - валидол, но е адекватен.
Калин Георгиев отрече информацията похитителят да е наркозависим.
Според главния секретар на МВР към този момент не се налага силовото неутрализиране, въпреки че специалните чати имат изработена стратегия и тактика. Каква е точно тя, главният секретар не пожела да разкрие. Той нарече ситуацията изключително тежка и критична.
Основният страх идва от това, че похитителят е въоръжен и може да изпълни заканата си да се самоубие.
Относно мотива на Стефан Петров да влезе въоръжен и маскиран в банката в Сливен и да взема за заложнички шест служители, Калин Георгиев каза, че причина може да се търси във факта, че наскоро е имал личен неуспех. Бил е скъсан на шофьорски изпит, на който трябвало да придобие категория B, но не го е взел.
Според Калин Георгиев по никакъв начин не може да се каже, че има някаква целенасоченост и преднамереност в неговите действия.
Относно стрелбата, при която беше ранен тежко един от охранителите на „Инвестбанк, Калин Георгиев каза, че най-вероятно похитителят е бил ефектиран в този момент, за да бъде проиизведен този изстрел.
По време на продължилите повече от 18 часа преговори за освобождаване на заложниците похитителят е предявявал най-различни условия, част от които са били изпълнявани.
На пресконференцията в Сливен беше и началник сектор „Криминална психология" към Института по психология към МВР Тодор Тодоров. Той не пожела да разкрие повече подробности за самите преговори.
Тодоров каза, че на някои моменти Петров е бил емоционално нестабилен.
Пет от шестте жени заложници, които бяха освободени, също присъстваха на пресконференцията. Видимо те изглеждат добре въпреки преживения шок. Управителката на клона на банката Веселка Цонева не присъства на пресконференцията.
 
www. darik.net
 
Похитителят Стефан Петров е работил за фирма „Корадо инс"

27-годишният похитител Стефан Петров е служител на новозагорската охранителна фирма „Корадо инс". Това потвърдиха за Дарик от фирмата. Той работи там от една година. Хора от Корадо инс снощи са водили преговори с него по телефон и са го убеждавали да освободи заложниците.
Оръжието, което той е използвал при похищението в банката, е лично. Вчера вечерта не се е явил на работа. От фирмата са тръгнали да го търсят и чрез полицията са разбрали, че той е похитителят в банката.
Синът на представителя на фирмата Иван Гочев, който е един от най-добрите му приятели, е водил разговори с него по телефона в присъствието на главния комисар Калин Георгиев и го е убеждавал да освободи заложничките и да се предаде.
Преговорите с похитителя продължават.
Той е бил добър служител, но вчера е скъсан за пореден път на шофьорски изпит и от фирмата предполагат, че това го е ядосало. Бил е скромно и чувствително момче. Много изпълнителен в работата си. Не е имал финансови затруднения. Имал е трудов договор и осигуровки.
http://www.dariknews.bg

28-годишният похитител Стефан Петров, който държа близо 18 часа заложници в банка в Сливен, все още се намира в сградата. Изведеният мъж от „Инвестбанк" е психологът Тошко Тодоров, научи Дарик от полицейски служителите. Барети са извели Тодоров, защото той е бил сменен от друг свой колега, който продължава да води преговори с похитителя.

28-годишният Стефан Петров е от Новозагорското село Кортен. От 2006 година е кръгъл сирак. Не е имал проблеми с поведението си, работи като охранител в Новозагорска частна фирма. По непотвърдена информация снощи не се е явил на работа.

В началото имаше неяснота около самоличността на мъжа. От парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов обяви, че похитителят е Христо Петров от Нова Загора, по-късно стана ясно, че похитителят е 28-годишният Стефан Петров от село Кортен. Борисов уточни, че баретите са влезли в банката и там са открили още една жена, скрита в офис, за която похитителят не е знаел. Баретите са изнесли наличните пари, но според премиера похитителят е все още в банката.

Тази сутрин и последната задържана в банковия клон в Сливен жена беше освободена от Петров. Сега психолози преговарят с него да се предаде сам. „Драмата в Сливен завърши, и последното момиче е пуснато”, отчете премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна на фона на бурни аплодисменти.

Премиерът каза още, че жените, които бяха държани заложници, са в добро състояние. Охранителят на банката, който беше прострелян, също е в добро състояние, допълни Борисов. По думите му похитителят не е искал откуп. Той допълни, че знае профилът на похитителя, но отказа да каже подробности.

„Дал съм указания един шамар да не му ударят полицаите - а и те нямат никакви намерения да го правят - за това, че постъпи мъжки и пусна жените така, както се уговаряхме цяла нощ. „Така че колкото по-бързо го направи, законът е категоричен, има адвокати, има толкова обществен интерес, че няма от какво да се притеснява, че ако излезе, ще бъде застрелян или унижен. Благодарен съм му, че пусна жените да отидат при семействата си“, каза премиерът, като допълни, че те се чувстват добре.

Министър-председателят благодари на главния секретар на МВР Калин Георгиев, на вътрешния министър Цветан Цветанов и на отряда за борба с тероризма и психолозите, работили по случая.

Премиерът се обърна и към журналистите: „С молба при подобни случаи не само новината е важна, може да съгласувате с пресцентъра на МВР някои от съобщенията, защото снощи, когато пусна първите две жени, щеше да пусне на мига и другите две така, както се бяхме разбрали, но някои му каза по една от медиите, че човекът в болницата е зле и той се уплаши, че ако ги пусне, може да има и друга развръзка”.

Единствената останала като заложник беше Светла Атанасова. Преди това похитителят освободи поетапно други петима заложници.

Първата заложница -експертът по кредитиране Радина Терзиева, бе освободена около 22.00 ч. снощи в замяна на цигари и безалкохолно. Малко след 4.00 ч. сутринта на 24 март бяха освободени още две жени - главната счетоводителка Ивелина Иванова и Мими Величкова, която работи като касиер в банката. Около 7.00 ч. е била освободена още една служителка на банката - Ваня Димитрова, съобщи пред Дарик вътрешният министър Цветанов. Изведен е бил и вторият охранител на банката - Димитър Митков.

Стабилно е състоянието на 42-годишния охранител, който бе прострелян при банковия обир и бе опериран в болницата „Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщи пред Дарик директорът на болницата д-р Васислав Петров. Той увери, че няма опасност за живота на пострадалия, който вече е в съзнание и диша самостоятелно. 

Д-р Петров уточни, че операцията на Славчо Славов е започнала в сряда в 17.15 ч. Хирурзите са отворени коремната и гръдна му кухини, тъй като куршумът е проникнал и през двете. При операцията е махнат далакът на човека, зашит е стомахът, защото е бил перфориран, херметизирал се е белият дроб. След като е бил опериран и му е прелята кръв, се е стабилизирал. През нощта е дишал на апарат, но вече диша самостоятелно.

Д-р Петров бе категоричен, че няма пряка опасност за живота на човека, но му престои тежка борба с травмите, които е преживял, с инфекцията, която куршумът е вкарал. Ако всичко върви добре, човекът ще бъде изписан до един месец, като минимум 20 дни ще бъде в лечебното заведение, а може би и повече. Ако се възстанови без по-нататъшни усложнения, Станев ще може да води нормален начин на живот, каза още шефът на сливенската болница.

Служителите на „Инвестбанк” даряват кръв за ранения си колега, съобщи за Дарик председателят на управителния съвет на банката и ръководител на кризисния щаб Диана Младенова. Тя бе категорична, че на всички похитени служители ще бъдат осигурени нужните средства и време, за да се възстановят от шока. Все още от банката поддържат контакт само с близки на пострадалите.

Министър Цветан Цветанов уточни, че освободените жени са в добро физическо състояние, но са преживели шок. „Похитителят се е държал добре и не е оказвал никакво насилие над тях”, съобщи още вътрешният министър.

Никой от освободените заложници в „Инвестбанк” не е постъпвал в областната болница на Сливен „Д-р Иван Селимински”. От там декларираха, че са осигурили легла в случай, че се наложи някой от тях да бъде приет. Екипите на болницата имат готовност за провеждане на прегледи, лечение и консултации с психолог.

„Опитваме се да успокоим близките, защото такова нещо досега не се е случвало в България. Освободените момичета са в добро състояние и се надяваме на бързото им възстановяване от шоковото състояние“, потвърди и председателят на надзорния съвет на банката Петя Славова. Преговорите с него се водят от полицията, а на дежурния телефон са се обаждали близки на служителите и граждани, които са искали да помогнат. Раненият охранител е в добро състояние. Славова не коментира вероятни причини за нападението.

През нощта няма предявени искания към „Инвестбанк” от страна на похитителя, който вече освободи и последния заложник, заяви още тя пред Дарик. Славова допълни, че служителите на банката са изцяло на разположение на органите на вътрешното министерство за оказване на съдействие по случая.

Районът остава отцепен от полицията. До 600 метра около банковия офис на „Инвестбанк” е разширен периметърът за сигурност. По полицейско разпореждане са преместени и автомобилите от този участък. Полицаите вече направиха специално заграждение за журналистите, които следят случая, а директорът на сливенската полиция Никола Геджев обеща цялата информация след приключване за инцидента.

Въоръженият Стефан Петров държа близо 18 часа заложници в банков клон на „Инвестбанк" в Сливен.

Нападателят нахлу около 16.00 ч. в „Инвестбанк". Според очевидец още при влизането си в банката директно стрелял в охранителя - 42-годишният Станчо Станев. След това стрелял и в паник-бутона и по този начин сигнализирал на полицията. Нападателят сам се е съгласил раненият да бъде откаран в болница.

Към 18.00 ч. били чути и нови изстрели от банката. На мястото пристигнаха полицейски коли и линейка, които направиха ограждание, чиито периметър обхвана голяма част от улиците в центъра на Сливен. Сградата на банката е неосветена. В „Инвестбанк" беше сформиран кризисен щаб заради нападението, съобщи за Дарик шефът на надзорния съвет на банковата институция Петя Славова. „Полицаите полагат всички усилия, отцепен е целият район. Това не е обир, това е някаква лудост. Нашите служители са обучени как да действат в такива ситуации. Всички сме много притеснени", обясни тя.

Диана Младенова, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката, отказа да коментира колко входа има банковият клон и къде се намира трезорът. Младенова бе категорична, че крупни суми, внесени от общината или областната управа, не се намират в банковия клон. „Не мога да ви кажа какви са причините за обира. Нямам информация дали има искания, конкретно към банката не са отправяни никакви". Вероятно няма клиенти в банковия клон на „Инвестабнк" в Сливен, съобщи още тя. Според Младенова денят е бил слаб, затова предполагат, че не е имало други хора, освен служителите на банката в момента на нападението.

На мястото на инцидента бяха и председателят на Общинския съвет Мария Григорова и кметът на Сливен Йордан Лечков, според когото в „Инвестбанк" се намират парите на Община Сливен. По думите му парите на общината са по инкасо и няма опасност за тях: „Има произведени изстрели. Водят се разговори. Да си свършат момчетата работата. Няма какво да се направи в тази ситуация. Иска пари човекът, така разбирам. Умолявам да не се всява по-голяма паника и професионалистите да си свършат работата".

Клонът на банката се намира в центъра на града. Сградата на областната управа се намира на 15-тина метра от нея. При първите изстрели областният управител на Сливен Марин Кавръков разпоредил всички служители да отидат по горните етажи на сградата, а охраната да се въоръжи. Няколко часа по-късно 26-те служителите бяха евакуирани със стълба от сградата. За евакуацията им помагаха пожарникари.

Ето какво каза пред Дарик по-рано през деня Марин Кавръков: „Много неприятна ситуация. Доживяхме и въоръжен грабеж в банка. Жалко е, че има и пострадал човек. Ние може би бяхме първите, които разбрахме, защото буквално ни делят 15 метра - тротоар и улица. Нашият вход е точно срещу техния. Чуха се изстрели. Малко след това изнесоха прострелян човек и веднага разпоредих на дежурните и офицерите, които са тук, и на охраната, да си приготвят оръжието и да затворят Областна администрация. Ако тръгне да бяга например, да не дойде тук, да пострадат и моите хора. Опасно е, защото на първия етаж работим с клиенти. Момичетата веднага ги прибрах на втория етаж, за да не бъдат в обсега на стрелбата. Близките на моите служители могат да бъдат спокойни, че са на безопасно място. Дай Боже, всичко да свърши по-бързо, да няма повече пострадали".

Председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Димитър Митев изрази съжаление от това, което се случва и се надява на щастлив край. „Потресен съм от това, което се случва и не мога да повярвам. Доколкото си спомням, това е първият случай в България на въоръжен грабеж на банка и то с вземане на наложници. Напълно осъзнавам в какво състояние се намират тези заложници, които са жени преди всичко. Още повече - познавам много добре и шефът на клона Веселка Цонева. Изключително неприятен случай. С ужас следим това, което става. Разбрахме, че положението на простреляния охранител е много тежко. Дай Боже, той да оживее и да няма жертви. Доколкото знам в момента има спуснати щори, тъмно е", обясни той.

Ръководителят на групата на БСП Мартин Славов намира причините за случилото се в социалния недоимък на българите. „Безработицата и социалното напрежение няма да доведат до нищо добро в нашата страна, трябват спешни мерки за икономическа стабилност, за повишаване на заетостта. Всичко останало води до ескалиране на напрежението, до такива ексцесии. Видях пристигането на полицията и изнасянето на ранения и всички тези грозни сцени на насилие, които не би трябвало да присъстват в нашето ежедневие. Хората са уплашени, изнервени, стресирани. Дано да няма пострадали хора, човешки жертви, всичко да мине благополучно, органите на реда да си свършат работата. Но смятам, че нашите управляващи трябва да си вземат много сериозна поука от тези зачестили ситуации и случки на обири, просто животът на българите е много труден и за съжаление някои хора прибягват и към такива крайни мерки", коментира Славов.

Всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация по повод инцидента в банков клон в Сливен пречат на оперативните действия. Това се посочва в обръщение на МВР до журналистите, публикувано на сайта на ведомството. В него се посочва още, че внасянето на допълнително напрежение усложнява работата на професионалистите. От МВР призовават колегите да проявят разбиране, отговорност и търпение до приключването на случая.

http://www.dariknews.bg

 
 
ЗАВЪРШИ КРИЗАТА СЪС ЗАЛОЖНИЦИТЕ. ОТ ОФИСА БЕ ИЗВЕДЕН ПОХИТИТЕЛЯТ. ОТ МВР ОЩЕ НЯМА ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ. БЛИЗО 21 ЧАСА ПРОДЪЛЖИ КРИЗАТА.

Стана ясна и самоличността на похитителя. Това е Стефан на 27 години от село Кортен, Нова Загора. За него единствено се знае, че работи в охранителна фирма, в която не се е явил вчера. По непотвърдена информация от там е изчезнало оръжие с 40 патрона. Информацията за влошеното състояние на ранения охранител е забавило освобождаването на заложниците, тъй като похитителят се е уплашил. В момента барети и полицейски служители водят разговори с похитителя и се очаква всеки момент кризата да завърши. Премиерът Бойко Борисов е гарантирал живота на похитителя.

 
Похитителят пусна последния заложник

Похитителят освободи последната заложничка. В 10.17 часа жена с чанта в ръцете е напуснала клона на „Инвестбанк” в Сливен. Информацията бе потвърдена от вътрешния министър Цветан Цветанов.

По-късно стана ясно, че след нея е била изведена от полицията и друга жена, за която похитителят не е знаел. Поетапно снощи беше освободена първо една служителка на клона, по-късно през нощта още две и тази сутрин - един мъж.

Последната останала като заложник бе Светлана Динева – счетоводител-касиер на банката. Именно тя в началото на похищението е успяла да разговаря със сина си по телефона, скрита от похитителя. След като е била открита от него, е имало размяна на остри реплики.

За скритата жена се предполага, че е шефката на клона Веселка Цонева.

Стана ясна и самоличността на похитителя. Това е Стефан на 27 години от село Кортен, Нова Загора.

За него единствено се знае, че работи в охранителна фирма, в която не се е явил вчера. По непотвърдена информация от там е изчезнало оръжие с 40 патрона. Информацията за влошеното състояние на ранения охранител е забавило освобождаването на заложниците, тъй като похитителят се е уплашил.

За вероятен мотив се смята разочароващо събитие за Стефан – провал на изпит за шофьорска книжка.

Хронология на събитията от тази сутрин:

Около 8.30 часа полицията разшири периметъра на отцепване около сградата, в очакване на приключване на ситуацията.

Снимка: БулФото

Рано тази сутрин - около 4.10 часа, са били освободени Мими Величкова и Ивелина Тенева. Двете бяха пуснати по начина, по който това се случи с тяхната колежка Радина Терзиева снощи – полицай застана пред входа на банката, вдигна ръце и те една по една заставаха зад неговия гръб. Освободените са били отведени от други полицаи в посока сградата на областната управа. Там се помещава кризисният щаб, организиран от общината.

Все още не е ясна идентичността на освободения около 7.10 часа мъж. Предполага се, че това е Димитър Митков – служител на банката.

Мими Величкова е на 32 години и от два месеца работи като касиерка в банковия клон. Ивелина Тенева е главен счетоводител. Веднага след като е била изведена от сградата, тя се е чула със своя съпруг. По неговия разказ жената се чувства сравнително добре за ситуацията, в която се намира. Преживяла е лека нервна криза веднага след излизането от офиса на банката.

Тя е съобщила, че похитителят се е държал сравнително добре с тях. Единствено в началото на похищението ги е принудил да коленичат и да легнат на пода.


Снимка: БГНЕС

Раненият охранител - 42-годишният Станчо Станев, беше опериран вчера вечерта в болницата в Сливен. Според лекарите операцията е преминала успешно и животът му е вън от опасност. Той е претъпял тежка операция, която е протекла повече от пет часа и вероятно няма да бъде контактен в следващото денонощие.

www.btv.bg

 Веселка Цонева - управител на клона банката, е последната освободена. Тя е била скрита в офиса, за нея пофхитителят не е знаел. Тя е давала информация какво става в офиса. Информацията е на БТВ. БТВ от телевизиите има пряко видеонаблюдение върху входа на офиса на "Инвестбанк"- Най-вероятно похитителят се казва Стефан, не е имал намерение да наранява хора. По професия е бил охранител. Сирак е. Срещнал се е с приятели и шефа на фирмата, където работи и това е повлияло също за добрия изход от кризата.
 
 
 
Изведоха от банката и жена, за която похитителят не е знаел
Няколко минути преди 11 часа специални части се раздвижиха в периметъра около офиса на банката. Те влязоха, за да изведат жена, за която похитителят не е знаел, че е вътре. Тя е била скрита в нейния кабинет, все още са противоречиви данните за нейната самоличност.
Драмата със заложници в Сливен е на път да завърши благополучно и похитителят да се предаде. Това е Христо Петров, на 27 години, от Нова Загора, съобщи bTV.
Ръководството на "Инвестбанк" АД пък обяви, че е удовлетворено от благоприятното приключване на инцидента със заложниците - служители на банката в Сливен.
"Радваме се, че всички са на свобода и живи - се посочва в прессъобщение на "Инвестбанк". - Членовете на Управителния съвет на Инвестбанк АД, които в момента са в града, имат готовност при първа възможност да се срещнат със служителите и техните семейства.
Ръководството благодари на министър-председателя Бойко Борисов за личната му ангажираност и участие, на Калин Георгиев - главен секретар на МВР за ръководството на операцията, на органите на МВР като цяло, на областния управител на Сливен и на всички, които оказаха съдействие за успешното приключване на критичната ситуация".
Разбра се също, че Калин Георгиев и шефът на специалния отряд, участвал в операцията в „Инвестбанк", ще дадат пресконференция в Сливен. Мястото и часът на срещата ще бъдат оповестени по-късно след като приключи окончателно случаят.
"Работата на полицията беше на много високо ниво" каза бившият главен секретар на МВР Иван Бояджиев за "Фокус". По думите му органите на МВР са се справили отлично в ситуацията с взетите заложници, макар че нямат практически опит в тази област, защото такъв инцидент се случва за първи път в България.
„Явно органите на МВР са добре тренирани, изучили са теорията и всичко беше направено като по учебник. Калин Георгиев добре ръководи, след това ген. Бойко Борисов се е намесил. Всичко беше направено като по учебник, както трябва да се прави. Поздравления трябва да получи и областния управител на Сливен Марин Кавръков, който без да е трениран в тази област, всичките му действия бяха напълно адекватни на ситуацията", коментира Бояджиев. Той поздрави за професионалната работа и Института по психология към МВР, който днес чества 40 годишнина.
 
 
24 март 2011 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Сливен. Освободени са всички заложници в сградата на „Инвестбанк” в Сливен. Последно похитителят пусна Светла Атанасова. Новината за освобождаването на последния заложник съобщи премиерът Бойко Борисов в сградата на Народното събрание.
Понеже похитителят слуша Радио „Фокус”, ако ме чува, да се предаде, каза Борисов. Важното беше да освободи жените. Гарантирам му, че един шамар няма да му ударят, заяви Борисов.
"Благодарение на Министерство на отбраната, което даде необходимата техника, всичко стана мирно, бързо и точно", добави премиерът.
Той се обърна към представителите на медиите с думите: "При подобни случаи, не само новината е важна, можете да съгласувате с пресцентъра на МВР някои от съобщенията, защото снощи, когато той пусна първите две жени, щеше да пусне и другите две, една по една ги пускаше, някой му каза, че човекът в болницата е зле и той се уплаши за живота си, че ако ги пусне и този човек умре, няма да има друга развръзка".
Той изрази съжаление, че в такива моменти се търси само новината, а би могло в такива моменти да се работи в интерес на това, че става въпрос за защита на човешкия живот.
"Жените са много добре, разговарях с първите три от тях", каза Борисов. На въпрос дали похитителят е поискал паричен откуп, премиерът отговори: "Не. Изобщо не е".
"Искам да ви помоля да оставите професионалистите още малко, защото и те цяла нощ са работили, да си довършат работата и да не се правят различни изказвания от това, че му гарантирам живота и здравето и правосъдието да реши каква му е съдбата", каза още министър-председателят. По думите му - освободените жени се чувстват добре и са заедно със семействата си.
Последният освободен заложник е в сградата на Областна администрация, където е разположен кризисният щаб. Телефонът на Иван Атанасов, брат на последната по негови думи заложничка – Светла Атанасова, е изключен и по никакъв начин не може да се осъществи връзка с него. Няма пряка видимост към сградата на банката, тъй като зоната на безопасност бе увеличена, а всички медии бяха помолени да напуснат периметъра. Все още няма официална информация от полицията за случващото се в „Инвестбанк”, както и за съдбата на маскирания въоръжен мъж, който държа за заложници служителите на банката от 16.00 часа в сряда следобед.
Все още не е ясна съдбата на въоръжения мъж, който в сряда следобед нахлу в сградата на „Инвестбанк” в Сливен. Минути след като бе освободен последният заложник, няма информация за това как ще процедират силите на реда с останалия в сградата на банката похитител. Директорът на Областната дирекция на МВР-Сливен Никола Геджев потвърди информацията, че служителите на банката не са застрашени и че всички те са напуснали сградата.
През нощта бяха освободени три жени и един мъж, държани като заложници в сградата на „Инвестбанк” в Сливен. Още снощи след 22.00 часа беше освободена 32-годишната Радина Терзиева, кредитен инспектор в банката. Малко след 04.00 часа през нощта бяха освободени още две от служителките на „Инвестбанк”. Към 04:15 часа са били пуснати на свобода главната счетоводителка Ивелина Тенева и Мими Величкова, която работи като касиерка в банката. Малко след 07.00 часа беше освободен още един от заложниците в Сливен, мъж, вероятно - Димитър. Освобождаването на заложниците е станало след преговори с похитителя. От 16.00 часа вчера районът е отцепен и в Сливен е засилено полицейското присъствие. На място бе главният секретар на МВР Калин Георгиев.
 
Светлана - последният похитен - е извън опасност, изведена е от офиса на банката. Всеки момент и похитителят ще бъде изведен. За добрата развръзка е допринесъл и разговор с роднините на похитителя, който не е имал за цел да убива, а да разреши тежък финансов проблем, на вероятно неплатежоспособност за погасяване на кредит.
 
ветлана Бинева - счетоводителка в банката,  е последният заложник. Очаква се изявление на премиера Бойко Борисов по случая от Народното събрание. БТВ пеместиха камерата си в частен апартамент и имат пряка видимост към входа на банкана.

ПОХИТИТЕЛЯТ Е ПРИЕЛ УСЛОВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА. РАЗШИРЯВАТ ПЕРИМЕТЪРА НА СИГУРНОСТ. НАЙ-ВЕРОЯТНО ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕ ИЗВЕДАТ ПОХИТИТЕЛЯ И ПОСЛЕДНИЯ ЗАЛОЖНИК. В БАНКАТА ВЛЯЗОХА ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИ ПОЛИЦАИ. ПОЛИЦИЯТА ПОСТОЯННО ГОНИ КАМЕРИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ, ЗА ДА НЕ ПРЕЧАТ НА РАЗРЕШАВАНЕТО НА КРИЗАТА.

 
 
Цветанов: До час-два ще приключи заложническата драма. Премиерът Бойко Борисов все още е в Сливен. Той лично ръководи операцията по спасяването на последния заложник в клона на "Инвестбанк" в града, информира TV7.

ПОХИТИТЕЛЯТ Е ПРИЕЛ УСЛОВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА. РАЗШИРЯВАТ ПЕРИМЕТЪРА НА СИГУРНОСТ. НАЙ-ВЕРОЯТНО ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕ ИЗВЕДАТ ПОХИТИТЕЛЯ И ПОСЛЕДНИЯ ЗАЛОЖНИК. В БАНКАТА ВЛЯЗОХА ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИ ПОЛИЦАИ. ПОЛИЦИЯТА ПОСТОЯННО ГОНИ КАМЕРИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ, ЗА ДА НЕ ПРЕЧАТ НА РАЗРЕШАВАНЕТО НА КРИЗАТА.

 
 
Светлана Бинева - счетоводителка в банката,  е последният заложник
 
 Цветанов: До час-два ще приключи заложническата драма
 
 
Премиерът Борисов отменя пътуването си до Брюксел заради кризата в Сливен?

До час-два заложническата драма в Сливен ще приключи. Това прогнозира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред TV7.

В банката сега е останал само един заложник, похитителят се държи комуникативно с органите на реда, се разбра на 16-ия час от началото на екшъна в клона на "Инвестбанк" в Сливен.

Изведеният малко след 7,30 от сградата мъж, за който БЛИЦ писа, обаче не е другият охранител в клона на банката – Димитър Митков, както се предполагаше първоначално.

Министър Цветанов обясни пред ТВ7, че той е напуснал банката още вчера. Митков всъщност е извел от сградата своя колега Станчо Станев, който бе прострелян от нападателя, но пуснат с разрешението му.

"В началото бяха много по-трудни преговорите. В последствие той няма предявени претенции или условия към преговарящите екипи и правим всичко възможно финалът да е благоприятен", каза МВР-шефът.

Към настоящия момент имаме по-благоприятно развитие. В началото никак е бяха благоприятни нещата, коментира той.

4-те освободени от похитителя жени са в добро физическо състояние, увери Цветанов.

Никой от освободените заложници в „Инвестбанк" не е постъпвал в областната болница на Сливен „Д-р Иван Селимински”, съобщиха от лечебното заведение. Оттам декларираха, че са осигурили легла в случай, че се наложи някой от тях да бъде приет.

Екипите на болницата имат готовност за провеждане на прегледи, лечение и консултации с психолог. Състоянието на оперирания снощи 42-годишен охранител на банката Станчо Станчев вече е стабилно. Той е настанен в реанимация. В операцията му са участвали всички лекари и анестезиолози на областната болница. Гръдната операция е направена от екип, ръководен от д-р Владо Чакъров, началник на отделението по гръдна хирургия в старозагорската областна болница.

От снощи лечебното заведение е в готовност да посреща пострадали, ако се наложи, с подсилени хирургически екипи. Цяла нощ екип на Спешна помощ е бил в близост до банковия клон в центъра на Сливен, за да оказва първа помощ, ако се наложи.

Нападателят в клона на банка „Инвестбанк” в Сливен не е наркозависим, каза пред журналисти директорът на ОД МВР – Сливен Никола Геджев.

Кризисният щаб е в Областната администрация в отцепения от полицията регион.

Присъствието на премиера Бойко Борисов на мястото на инцидента оказало влияние върху развитието на случая, съобщи БНТ. От националната телевизия направиха догадки, че премиерът вероятно е влязъл в контакт с похитителя и това също е оказало влияние върху развоя на събитията впоследствие, но тази  информация не била потвърдена официално.

Според информация на други медии министър-председателят лично ръководи операцията по освобождаването на заложниците.

Премиерът Бойко Борисов ще отмени пътуването си за Брюксел заради заложническата драма, се появи като слух междувременно.

Премиерът беше пряко ангажиран с всичко, което се случваше, каза министър Цветанов. Според МВР-шефа драмата скоро ще приключи и че развоят на ситуацията няма да попречи нито на пътуването на Борисов за Брюксел, нито на програмата на друг от членовете на кабинета. 

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет, съобщиха по-рано от правителствената информационна служба. Държавните и правителствените ръководителите на държавите-членки ще дискутират в Брюксел по три основни теми – икономическата политика, положението в Либия и в Япония. Очаква се да бъде назначен и нов член на Европейската централна банка.
 
Междувременно от правителствена пресслужба потвърдиха, че премиерът Борисов вече е напуснал Сливен, където той дойде заради заложническата криза рано сутринта в четвъртък.

Около 8.30 часа полицията разшири периметъра на отцепване около сградата. http://www.blitz.bg

 

Най-вероятно става въпрос за свестен човек, който е затънал в дългове и е превъртял, след което се е осъзнал, но случилото се е случило. Очевидно е, че ще има изводи не само за охраната на банките, не само за мястото на офисите, не само за  полицията, но и за поведението на банките и банковите служители къв кредитите и задлъжнялите хора.
 
Две заложнички остават в банката
 
След като в ранните часове на деня похитителят освободи четири от заложниците, в момента в банката в Сливен са останали само двама. Не се знае кои са вторите две освободени жени. Първите две, които бяха изведени в 4.10 часа, са главната счетоводителка - Ивелина Тенева и касиерката Мими Великова. 

Самоличността на похитителя все още не е установена. Първоначалната версия, че е 66-годишен мъж, отпадна. Не е потвърдена и информацията, че е известният като Красивия  в Сливен млад мъж. 

Към 7.10 ч. тази сутрин от клона на банката беше изведен мъж от двама служители на полицията. Не се знае кой е той, както и дали това ще бъде край на операцията. /БЛИЦ

http://www.blitz.bg
 
 
Без съществена промяна е обстановката около сградата на "Инвестбанк" в Сливен
24 март 2011 | 07:06 | Агенция "Фокус"
 
Сливен. Без промяна остава обстановката около сградата на Инвестбанка предаде репортер на радио „Фокус” - Сливен.
Трима души са освободени през нощта, няма официална информации за случващото се. Не е ясно дали трима или четирма заложници остават в сградата. Все още няма информация похитителят да е поставил искания.
Остава засилено полицейското присъствие. На място има и екипи н гранична полиция.
Сноши бе опериран простреляният мъж при инцидента. Човекът и с кръвна група А+, необходима е кръв за пострадалия.
Людмира ЙОРГОВА
 
Похитителят пусна още две от пленените
 
Още две от служителките на "Инвестбанк", държани като заложнички в офиса в Сливен, са освободени. Към 04,15 часа са били пуснати на свобода главната счетоводителка Ивелина Тенева и Мими Величкова, която работи като касиерка в банката.

"Близките са Ивелина разговаряли с нея. Тя е в добро състояние, но заради стреса е получила сърцебиене. Лекарският екип на мястото и е дал успокоителни", съобщи bTV от мястото на събитието.

Ивелина Тенева е разговаряла по телефона със съпруга си. Прибрана е в сградата на Областната управа. Казала, че е добре и че трите жени, които са останали като заложници в банката, са живи и здрави. Тенева е заявила, че не познава нападателя и твърди, че той се е държал сравнително добре с тях, не е проявявал безпричинна агресия. Карал ги е да стоят легнали или клекнали на пода, но само в началото. Малко преди освобождаването на Ивелина Тенева и Мими Величкова по спешност в Сливен пристигна и премиерът Бойко Борисов.

Кредитният инспектор Радина Терзиева, на 32 години, бе освободена от банката късно снощи. Тя бе посрещната от невъоръжен полицай с вдигнати ръце, който я изведе далеч от сградата.

Служителите на банката, които остават заложници са Веселка Цонева, Ваня Димитрова и Светлана Динева. Преди часове имаше информация, че в сградата има и още един заложник - Димитър Митков, но по думите на Ивелина Тенева в сградата са останали само трите й колежки. /БЛИЦ http://www.blitz.bg
 
Дядка нападна банка, държи заложници, рани охранител
 
Сливенска банка е обект на въоръжен грабеж, който започна около 16 часа днес, съобщиха от полицията, където е бил получен сигнал от паник бутон. Противоречиви са сведенията за броя на нападателите, които все още са в местния клон на "Инвестбанк". Според някои похитителят е един, според очевидци, цитирани от БНР, маскираните нападатели били трима. Банковият обирджия е 66-годишен мъж от варненското село Суворово, пък съобщи bTV.
Прострелян е охранител, който е в тежко състояние и в момента лекарите се борят за живота му.
Клонът на банката се намира точно срещу сградата на Областна администрация в центъра на града на 20 метра от пешеходната зона (виж карта и още снимки в галерията).
По-късно очевидци съобщиха, че на няколко пъти от банката се чуват изстрели. Малко след грабежа от сградата, по думите на присъстващи на инцидента, е бил изнесен човек и качен в пристигнала линейка.
Полицията е отцепила 200-метров участък около мястото. Полицейски кордон има и на всички изходи от центъра на града. Не се допускат никакви автомобили и хора в периметъра около "Инвестбанк". На мястото на инцидента веднага са пристигнали силите за бързо реагиране, облечени с бронежилетки, както целият ръководен състав на сливенската полиция.
Специализирани екипи на полицията са се разположили на първия етаж на жилищните блокове, които се намират срещу „Инвестбанк" и на покривите на сградите в района. Живеещите в района не могат да се приберат по домовете си, защото целият център на града е отцепен от полицията. Хората, работещи в близките сгради, няма да могат да излязат, докато драмата с заложниците не свърши. В банката е тъмно, пуснати са щорите и не се вижда нищо. Светлините са изгасени.
Сред насъбралите се в близост граждани на Сливен има напрежение. Близки на служители от банката са силно уплашени от случилото се. Граждани коментират, че са притеснени и защото парите им са в тази банка.
При нападението на клона на банката е бил ранен охранител, съобщи областният управител Марин Кавръков за „Фокус". 42-годишният Стойчо е бил откаран в болница "Иван Селимински". За да предпази служителите на областната управа, Кавръков е наредил всички работещи от първия етаж да се качат на втория.
„Вчера в "Инвестбанк" са преведени парите на община Сливен - съобщи Кавръков. - Това са парите на администрацията, училища, детски градини и всички делегирани дейности, които общината плаща. Трябва да са около милион лева, но не може да кажа колко точно; като си правя сметка - образование, културни, институти, детски ясли, заплати на персонала... Вероятно грабителите са имали предварителна информация, че банката ще се зарежда с тези средства, за да се плащат заплатите".
"Всеки момент на охранителя ще му бъде направена операция", заяви изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров пред „Стандарт".
Той обясни, че мъжът е улучен с един куршум. Оловото е преминало през рамото и е останало в гърдите му. "Все още не сме извадили патрона. Надявам се операцията да премине успешно", каза д-р Петров. Началникът на отделението д-р Тодор Суванков пък съобщи, че мъжът е в много тежко състояние и има опасност за живота му. Има данни за голямо количество кръв в белия му дроб.
"Водят се преговори с грабителя, за да се изяснят неговите искания", съобщи Никола Геджев, директор на Областна дирекция на МВР-Сливен, цитиран от bTV.
Нападателят се държи агресивно, може би е наркоман и е използвал служител на банката за посредник. Това информирал вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е във Великобритания, цитиран от БНТ.
По думите на МВР-шефа обирджията е попитал полицията каква присъда ще получи, ако пусне заложниците. В един момент мъжът спрял да преговаря и стрелял по полицейските коли и искане да се оттеглят, съобщи още БНТ. Нападателят е поискал откуп, но е получил отговор, че българското законодателство не позволява плащането на откуп като размяна срещу живота на заложници.
Според Геджев заложниците на нападателя са шестима, предполага се, че всички са служители на клона.
По информация на bTV похитителят е от турски произход и живее във Варна. Към момента той не бил предявил претенциите си.
Целият специализиран отряд за борба с тероризма е излетял от София с военен самолет в 16:40 часа. С отряда е и неговият командир Киро Димов. Всички регионални дирекции по пътя от София до Сливен са отцепили движението и осигуряват трасе на спецчасти и техника, които пътуват към инцидента.
"Доколкото знам няма опасност за живота на ранения охранител", съобщи председателят на Надзорния съвет на "Инвестбанк" и собственик на "Феста Холдинг" Петя Славова в телефонен разговор за bTV. "В чисто човешки план всички - и ръководство, и служители - сме много притеснени и се опитваме да помогнем по някакъв начин. Надявам се всичко да приключи благополучно" каза Славова.
Двама от изпълнителните директори на "Инвестбанк" също пътуват към Сливен.
8 служители се намират в сградата на "Инвестбанк" в Сливен, съобщиха по-късно служителите на спешния телефон към създадения от банката кризисен щаб за "Фокус". По първоначална информация служителите са предимно жени. Сред тях има и бременна, съобщи радио „Фокус"-Сливен, пововавайки се на клиенти на банката. Телефонът за връзка с кризисния щаб е 0888 478 360.
Служителите, които работят в клона на "Инвестбанк" АД в Сливен са девет, това пък съобщи Диана Младенова, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Инвестбанк" АД. "По наши данни един от днес е в отпуск, така че можем да предполагаме, че заложниците са 7", добави тя.
"Директор на "Инвестбанк" Клон Сливен е Веселка Цонева (снимката й виж в галерията), един от най-добрите служители на "Инвестбанк", главен счетоводител е Ивелина Тенева. Останалите служители са Ваня Димитрова - счетоводител - касиер, Мими Величкова - счетоводител-касиер, Радина Терзиева - експерт кредитиране, Светлана Динева - счетоводител-касиер, Димитър Митков - охранител. Това са млади хора, професионалисти, коректни и лоялни към банката служители", сподели Младенова. http://www.24chasa.bg
 
Трезорът на банката е до казино, няма изход навън!
 
Според клиенти на Инвестбанк в Сливен банката има един единствен изход. Трезорът се намира под земята, но от там няма изход. До миналата година на същото ниво под земята работеше казино. В момента обаче то е затворено.

Предполага се, че сред похитените е и директорката на банковия клон в Сливен Весела Цонева. Полицията е поискала специален брониран автомобил от клона на Централна кооперативна банка. Очаква се полицаите да го използват при евентуално нападение над похитителите.

Все още не е ясно дали това ще стане в светлата част на деня или ще се изчака да се стъмни. Заради взетите заложници, цялата администрация на областна управа Сливен остана в сградата. Нямаме друг изход и никой не може да напусне, обясниха служители.

Междувременно снайперисти заеха места по всички покриви и горни етажи на съседните сгради. Според очевидци полицаите подготвят нападение с цел освобождаване на заложниците.

Обитателите на сградите около банката са помолени за съдействие, за да могат полицаите да използват техните тераси. В момента върви активна комуникация между служителите на реда по радиостанции. На място са както цивилни, така и униформени./БЛИЦ http://www.blitz.bg 

66-годишен държи заложници в банка, ранен е охранител

Сливенска банка е обект на въоръжен грабеж, който започна около 16 часа днес, съобщиха от полицията, където е бил подаден сигнал от паник бутон. Противоречиви са сведенията за броя на нападателите, които все още са в местния клон на "Инвестбанк". Според някои похитителят е един, според очевидци, цитирани от БНР, маскираните нападатели били трима. Банковият обирджия е 66-годишен мъж от варненското село Суворово, пък съобщи bTV.

Прострелян е охранител, който е в тежко състояние и в момента лекарите се борят за живота му.

Клонът на банката се намира точно срещу сградата на Областна администрация в центъра на града на 20 метра от пешеходната зона.

По-късно очевидци съобщиха, че от банката на няколко пъти се чуват изстрели. Малко след грабежа от сградата, по думите на присъстващи на инцидента, е бил изнесен човек и качен в пристигнала линейка.

Полицията е отцепила 200-метров участък около мястото. Полицейски кордон има и на всички изходи от центъра на града. Не се допускат никакви автомобили и хора в периметъра около "Инвестбанк". На мястото на инцидента веднага са пристигнали силите за бързо реагиране, облечени с бронежилетки, както целият ръководен състав на сливенската полиция.

Специализирани екипи на полицията са се разположили на първия етаж на жилищните блокове, които се намират срещу „Инвестбанк" и на покривите на сградите в района. Живеещите в района не могат да се приберат по домовете си, защото целият център на града е отцепен от полицията. Хората, работещи в близките сгради, няма да имат възможността да излязат, докато драмата с заложниците не свърши. В банката е тъмно, пуснати са щорите и не се вижда нищо. Светлините са изгасени.

Сред насъбралите се в близост граждани на Сливен има напрежение. Близки на служители от банката са силно уплашени от случилото се. Граждани коментират, че са притеснени и защото парите им са в тази банка.

При нападението на клона на банката е бил ранен охранител, съобщи областният управител Марин Кавръков за „Фокус". 42-годишният Стойчо е бил откаран в болница "Иван Селимински". За да предпази служителите в областната управа, Кавръков е наредил всички работещи от първия етаж да се качат на втория.

„Вчера в "Инвестбанк" са преведени парите на община Сливен - съобщи Кавръков. - Това са парите на администрацията, училища, детски градини и всички делегирани дейности, които общината плаща. Трябва да са около милион лева, но не може да кажа колко точно; като си правя сметка - образование, културни, институти, детски ясли, заплати на персонала... Вероятно грабителите са имали предварителна информация, че банката ще се зарежда с тези средства, за да се плащат заплатите".

"Всеки момент на охранителя ще му бъде направена операция", заяви по-късно изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров пред „Стандарт".

Той обясни, че мъжът е улучен с един куршум. Оловото е преминало през рамото и е останало в гърдите му. "Все още не сме извадили патрона. Надявам се операцията да премине успешно", каза д-р Петров. Началникът на отделението д-р Тодор Суванков пък съобщи, че мъжът е в много тежко състояние и има опасност за живота му. Има данни за голямо количество кръв в белия му дроб.

"Водят се преговори с грабителя, за да се изяснят неговите искания", съобщи Никола Геджев, директор на Областна дирекция на МВР-Сливен, цитиран от bTV.

Според Геджев заложниците на нападателя са шестима, предполага се, че всички са служители на клона.

По информация на bTV похитителят е един, живее във Варна и е от турски произход.

Целият специализиран отряд за борба с тероризма е излетял от София с военен самолет в 16:40 часа. С отряда е и неговият командир Киро Димов. Всички регионални дирекции по пътя от София до Сливен са отцепили движението и осигуряват трасе на спецчасти и техника, които пътуват към инцидента.

"Доколкото знам няма опасност за живота на ранения охранител", съобщи председателят на Надзорния съвет на Инвестбанк и собственик на "Феста" Холдинг Петя Славова в телефонен разговор за bTV. "В чисто човешки план всички - и ръководство, и служители - сме много притеснени и се опитваме да помогнем по някакъв начин. Надявам се всичко да приключи благополучно" каза Славова.

Двама от изпълнителните директори на "Инвестбанк" също пътуват към Сливен.

8 служители се намират в сградата на "Инвестбанк" в Сливен, съобщиха по-късно служителите на спешния телефон към създадения от банката кризисен щаб за "Фокус". По първоначална информация служителите са предимно жени. Сред тях има и бременна, съобщи радио „Фокус"-Сливен, пововавайки се на клиенти на банката. Телефонът за връзка с кризисния щаб е 0888 478 360.

Служителите, които работят в клона на "Инвестбанк" АД в Сливен са девет, това пък съобщи Диана Младенова, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Инвестбанк" АД. "По наши данни един от днес е в отпуск, така че можем да предполагаме, че заложниците са 7", добави тя.

"Директор на "Инвестбанк" Клон Сливен е Веселка Цонева (снимката й виж в галерията), един от най-добрите служители на "Инвестбанк", главен счетоводител е Ивелина Тенева. Останалите служители са Ваня Димитрова - счетоводител - касиер, Мими Величкова - счетоводител-касиер, Радина Терзиева - експерт кредитиране, Светлана Динева - счетоводител-касиер, Димитър Митков - охранител. Това са млади хора, професионалисти, коректни и лоялни към банката служители", сподели Младенова.
http://www.trud.bg/

 
 "Инвестбанк": Заложниците са седем
23 март 2011 | 19:05 | Агенция "Фокус"
 
София. Служителите, които работят в клона на "Инвестбанк" АД в Сливен са девет, това съобщи Диана Младенова, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Инвестбанк" АД
По наши данни един от днес е в отпуск, така че можем да предполагаме, че заложниците са 7.
Простреляният Станчо Станев е изведен от банковия клон и в момента се извършва операция в Окръжна болница – Сливен.
Директор на "Инвестбанк" Клон Сливен е Веселка Цонева, един от най-добрите служители на "Инвестбанк", главен счетоводител е Ивелина Тенева. Останалите служители са Ваня Димитрова – счетоводител – касиер, Мими Величкова – счетоводител-касиер, Радина Терзиева – експерт кредитиране, Светлана Динева – счетоводител-касиер, Димитър Митков – охранител. Това са млади хора, професионалисти, коректни и лоялни към банката служители.
Ръководството на "Инвестбанк" АД е изключително загрижено за своите служители и за всички, които са били в клона на банката в този момент.
Ръководството на "Инвестбанк" АД разчита на високия професионализъм на МВР за благоприятното разрешаване на случая в най-кратък срок.

 
Полицейски микробуси пристигнаха в района на „Инвестбанк” в Сливен
23 март 2011 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Полиция
Сливен. Около пет полицейски микробуса пристигнаха в района на "Инвестбанк” в Сливен, където при опит за въоръжен грабеж служители на банката са взети за заложници, предаде репортер на радио „Фокус”-Сливен. Полицаите продължават да следят стриктно да не навлизат външни хора в периметъра около банката. В града се носи слух, че от София с хеликоптери са пристигнали екипи на МВР, а според очевидци вече има екипи на полицията от Ямбол. Операцията става все по-мащабна, защото към охраната са се присъединили и военни с джипове. Според свидетели маскираният бандит е със зелено яке. Осветлението в банката все още е изгасено, а щорите са спуснати.
Людмила ЙОРГОВА
 
Осем заложници при опит за въоръжен грабеж на "Инвестбанк" в Сливен (ОБЗОР)
 
23 март 2011 | 18:50 | Агенция "Фокус"
 
Сливен. Осем души са взети за заложници при опит за въоръжен грабеж в “Инвестбанк” в Сливен. Сигналът е подаден от паник-бутона в банката в 16 часа. Смята се, че нападателят е един, но според други информации е възможно да става въпрос за двама души, маскирани. Засега повече не е известно за тях.
42-годишният охранител на банката, Славчо, е бил ранен при нападението на "Инвестбанк". Мъжът е приет в спешното отделение на областната болница „Д-р Иван Селимински” около 16,10 часа. Раненият е настанен в шокова зала. Началникът на отделението д-р Тодор Суванков съобщи, че той е в много тежко състояние и има опасност за живота му. Прострелян е в областта на лявата раменна става и куршумът най-вероятно е заседнал в тялото му. Има данни за голямо количество кръв в белия му дроб. Екип от специалисти оперира ранения. Сред заложниците в „Инвестбанк” в Сливен има и бременна жена, съобщиха за радио „Фокус”-Сливен клиенти на банката. Една от служителките на банката днес не е била на работното си място.
Двама изпълнителни директори и членове на Управителния съвет на "Инвестбанк", със служители на сигурността на "Инвестбанк" АД, са на път за Сливен, за да окажат необходимото съдействие на органите на реда. Това съобщи за Агенция “Фокус” Диана Младенова, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Инвестбанк" АД.
Във връзка с въоръжен грабеж в клона на Инвестбанк АД в гр. Сливен, при който са задържани за заложници служители на банката, в банката е създаден кризисен щаб, телефон за връзка: 0888 478 360.
Осем служители се намират в сградата н
 


Сходни връзки

ВСИЧКО ЗА ВЪОРЪЖЕНИЯ ОБИР И ЗАЛОЖНИЧЕСКАТА ДРАМА В "ИНВЕСТБАНК" В СЛИВЕН | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВСИЧКО ЗА ВЪОРЪЖЕНИЯ ОБИР "ИНВЕСТБАНК" В СЛИВЕН
Автор: Anonymous да 2011-03-24 @ 09:54 EET
Поредната простотия.Държавата се тресе от беднотия и гладурия,Бойко супермена в Сливен?На него ли му е работата да се занимава с това?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди