изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:52 EEST
Почина великата Елизабет Тейлър    
По света
Актрисата издъхна на 79-годишна възраст


На 79-годишна възраст почина известната американска актриса Елизабет Тейлър, съобщи телевизия Ей Би Си. Преди два месеца тя беше приета в медицинския център Синай в Лос Анжелис заради проблеми със сърцето.

Легендата Елизабет Тейлър е родена на 27 февруари 1932 г. в Лондон, но семейството й се премества през 1939 г. в Лос Анджелис, за да избегне ужасите на Втората световна война.

Дебютът на красавицата в киното е, когато тя е едва 10-годишна. Лиз Тейлър става звезда още от детските си роли във филми за кучето Ласи "Lassie Come Home" (1942).

Макар че няма професионално актьорско образование, младата Лиз Тейлър покорява с изумителната си красота, с пластика и не на последно място с рано проявилата се чувственост.

Тейлър се е снимала в над 50 филма, като е носителка на „Оскар” за ролите си в „Бътърфийд 8” (1960 г.) и „Кой се страхува от Вирджиния Улф?” (1966 г.). През 1976 г. Елизабет се снима в първия американо-съветски филм "Синята птица" (The Blue Bird, по Метерлинк).

Актрисата е известна и с многото си бракове – осем. Два пъти е била омъжена за Ричард Бъртън. Заедно с него тя прави едно от най-знаменитите си появи на екрана - в суперпродукцията "Клеопатра" (Cleopatra, 1963). Любовта между двамата пламва именно на снимачната площадка на филма.

Двамата с Бъртън имат още десет съвместни роли.

През последните 25 години Тейлър е влизала в болница повече от 100 пъти. И двете й тазобедрени стави са сменени, тя два пъти е близо до смъртта по време на операции на гръбначния стълб. През 1997 г. получава инсулт след операция за отстраняване на тумор в мозъка. Тя е лекувана от сърдечна недостатъчност, рак на кожата, остеопороза, диабет, две тежки пневмонии.

Повечето от времето си напоследък великата актриса с теменужените очи отказвала да се оперира въпреки силната болка, която я приковава към инвалиден стол заради страданието сколиоза - изкривяване на гръбнака с изключително силна болка в шията. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Почина великата Елизабет Тейлър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди