изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:08 EET
Няма лъжа! Радарите ще снимат от 1 април    
Ред и сигурностПетнадесетте снимащи стационарни радара на КАТ в страната, които не работят от началото на т. г., ще бъдат включени от 1 април, съобщиха експерти за “Труд”. Въпреки че датата е известна като Ден на лъжата, тогава няма да има никаква прошка за нарушителите. Модерните камери, производство на концерна “Сименс”, стърчаха без работа близо 3 месеца по пътищата, тъй като не бяха минали годишен технически преглед. Оказа се, че нито МВР, нито Българският институт по метрология (БИМ) имат нужната апаратура за тестове, която би трябвало да се купи в комплект с радарите още през 2009 г. Смята се, че към 100 000 шофьори, карали с бясна скорост, са отървали глобите заради чиновническите неуредици.

Новите изпитания ще бъдат направени с взет под наем швейцарски тестер, собственост на българска частна фирма. Със същия апарат в края на 2009 и началото на 2010 г. е било извършено първоначалното лицензиране на радарите. Самият уред обаче е имал техническо одобрение до март 2010 г. Три месеца е стоял въпросът дали КАТ да си купи нов за около 5000 евро, или да се дадат пари за преглед на стария и пак да бъде нает той. Миналата седмица уредът издържал успешно изпитанията и ще може да се ползва до 2012 г.

Сформирана е мобилна група от катаджии, експерти от БИМ и представители на “Сименс”. От четвъртък започват тестовете. Крайният срок е 31 март. От следващия ден всички стационарни радари, които не са дали отклонения, могат да засичат и снимките от тях да служат за доказателства за превишена скорост, включително и в съда.

Преди 2 години всеки от 15-те радара бе купен с по една допълнителна кутия, която също бе монтирана край пътищата. Снимащите устройства обаче не могат да се местят в друга, защото се получават изкривявания в данните. Ако от КАТ все пак ги прехвърлят, трябва отново да викат комисия с тестер. Полицията има и 16 снимащи мобилни радара, английско производство, които бездействат от 2009 г., защото не са тествани.
http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Няма лъжа! Радарите ще снимат от 1 април | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди