изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:04 EEST
Борисов: Влизаме в Пакта за еврото, иначе сме извън еврозоната    
Политика

България ще се присъедини към Пакта за еврото. Това е позицията на българското правителство, каза пред депутатите премиерът Бойко Борисов. Изказването си премиерът направи преди да отпътува за Брюксел за участие в заседание на Европейския съвет. На заседанието се очаква да бъде прието окончателното решение за ограничено изменение на Договора за функционирането на ЕС във връзка със създаването на бъдещия Европейски механизъм за стабилност и да се постигне политическо съгласие по Пакта за еврото.



Няма да влезем в еврозоната днес или другия месец, но присъединяването ни към декларацията за Пакта за еврото, ще направи възможността за бъдещето ни членство реална, каза Борисов, цитиран от БТА.
Той посочи още, че ако днес не подкрепим този пакт, впоследствие няма начин да кандидатстваме за еврозоната. По думите на премиера, с позицията си България отстоява националните интереси.

Времето, в което България казваше безкритично "да" на всичко, което се иска от нас, отмина, заяви Борисов. Той допълни, че страната ни ще продължава да отстоява ниските си данъци, за да гарантира конкурентоспособност на икономиката.

С включването ни в пакта "България ще избегне опасните последици от установяването на "Европа на 2 скорости", заяви още премиерът.

"Винаги сме работили да приближим страната до останалите европейски страни, да направим невъзможно безотговорното финансово положение. Валутният борд бе поставен, за да се овладее икономическата ситуация през 1996-1997 г., но това вече не е достатъчно", коментира Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Правителството вече е подготвило национален пакт за финансова стабилност, а мерките от него ще бъдат представени при обсъждането в Брюксел на пакта, каза Борисов.
Част от мерките са повишаването на конкуренцията и ограничаване на влиянието на монополните структури. Трябва да се модернизират системите на образованието и науката с повече иновации, допълни Борисов.
Пазарът на труда ще се реформира на принципа на гъвкавост и поддържане на ниски данъчни ставки за труда. Така ще се стимулира заетостта. Пенсионната реформа ще бъде насочена към облекчаване на схемите за ранно пенсиониране, обясни премиерът.

По думите му, целта на документа е да се координират икономическите и финансовите политики на страните членки, за да се повиши конкурентоспособността, заетостта и стабилността на публичните финанси.
 
Политическо споразумение "Пакт за еврото" е резултат от договореността между държавите-членки на еврозоната, но към него могат да се включат и страни извън зоната, които могат да заявят своята позиция, каза още Борсов. 


--------------------------------------------------------------------------------
Пактът за еврото, първоначално наречен пакт за конкурентоспособност, е изработен по искане на Германия и Франция, за да се избегнат нови дългови кризи в еврозоната.
Най-малко 6 страни извън еврозоната обаче, сред които България, Румъния, Полша, Литва и Латвия, ще се включват в Пакта, съобщи електронното издание imarketnews.com, позовавайки се на в. "Ханделсблат".

Великобритания и Швеция избраха да останат извън него. Унгария още обмисля решението си.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Борисов: Влизаме в Пакта за еврото, иначе сме извън еврозоната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди