изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:40 EEST
НОВИ ПРАВИЛА ЗА ИМОТНИЯ ДАНЪК НА ПРЕДПРИЯТИЯ    
НовиниЗа новите правила при формиране на основата за определяне на данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за нежилищните имоти, собственост на предприятията през 2011 година, информират от общината в Добрич.

Посочва се, че на основание чл. 17, ал.1 от Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/, предприятията подават в двумесечен срок от придобиването на нежилищен имот, съответно от учредяване на право на ползване декларация пред общинската администрация по местонахождението му, в която посочват вида на имота, точното му местонахождение, отчетната стойност и другите обстоятелства, имащи значение за определяне на данъка , както и размера на дължимия данък.
Съгласно чл.19 от ЗМДТ данъкът върху недвижимите имоти /ДНИ/ се определя върху данъчната оценка на недвижимите имоти към 1 януари на годината, за която е дължим.
При определяне размера на ДНИ и ТБО на предприятията, съгласно разпоредбата на чл. 21, ал.1 от ЗМДТ в редакцията му до 31.12.2010 година, данъчната оценка на недвижимите имоти на предприятията е отчетната им стойност. По смисъла на § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби на ЗМДТ „отчетна стойност" е стойността при счетоводното завеждане на актива или обезценената / преоценената стойност на актива, когато е извършена оценка след първоначалното му счетоводно завеждане. В края на 2009 година бяха направени промени в начина на определяне на облагаемата основа за ДНИ и ТБО на нежилищните имоти, обнародвани в ДВ бр. 95 / 2009г.
Съгласно измененията на чл. 21, ал. 1 от ЗМДТ, в сила от 01.01.2011 г./ ДВ, бр.98 от 2010 г./, данъчната основа за облагане с годишен данък на нежилищните имоти на предприятия е по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка на имота, определена по норми съгласно Приложение № 2 от ЗМДТ. За да се извърши сравнение между двете стойности за придобитите /или с учредено право на ползване/ преди 01.01.2010 г. имоти на предприятията с § 21 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение на ЗМДТ / ДВ, бр. 95 от 2009 г./ беше регламентирано задължение за предприятията да подадат декларации по чл. 14 от ЗМДТ в срок до 30.06.2010 г. За улеснение на данъкоплатците с измененията на ЗМДТ, обн. ДВ, бр. 98 от 2010 г., считано от 01.07.2011 г. е отменена разпоредбата на чл.17 от ЗМДТ. След тази дата предприятията, собственици на нежилищни имоти, при декларирането им ще подават само декларация по чл. 14, в която ще посочват отчетната стойност на имота и други обстоятелства, имащи значение за определянето на данъка.
Лицата подали декларации за определяне на ТБО според количеството заплащат:
а/ за сметосъбиране и сметоизвозване, за обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения:
= 317,00 лева годишно за 1 брой пластмасов контейнер с честота на извозване три пъти на една седмица;
= 2890,00 лева годишно за 1 брой контейнер тип "Бобър” с честота на извозване 7 пъти за една седмица;
б/ за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване -1,1 промила върху данъчната оценка по чл. 20 и чл. 21 от ЗМДТ, като за 2010 г. това е отчетната стойност на имота, а за 2011 г. по - високата между отчетната стойност и данъчната оценка по приложение № 2 от ЗМДТ.
В тази връзка кметът на Добрич внася докладна записка на предстоящото заседание на Общински съвет, с която предлага да се удължи срока до 15 април за деклариране на брой съдове за определяне таксата за битови отпадъци, информират от кметството.
 


Сходни връзки

НОВИ ПРАВИЛА ЗА ИМОТНИЯ ДАНЪК НА ПРЕДПРИЯТИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди