изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:28 EEST
Д-Р РАДИЛОВА: НЕОБХОДИМ Е НОВ МОДЕЛ НА КРЪВОДАРЯВАНЕ    
Здраве3 235 са кръводарителите в Добрич през изминалата 2010 година. През предходната са били 3 764.


Това съобщи за НДТ д-р Людмила Радилова - началник на Отделението по трансфузионна хематология на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Тя посочи, че през последните няколко години броят на  кръводарителите се движи около 3 000-3 200. Д-р Радилова припомня, че донорите са били и 11 000 - в годините, когато окръгът е имал 240 000 жители. "Сега ще видим след преброяването колко души живеят в областта", допълни тя.
Преди демокрацията държавата имаше планове, кръводаряването имаше дори състезателен характер, посочи началникът на отделението. "Сега обаче реалността е друга и моделът трябва да се промени и да съответства на действителността. Хората ще се заинтересоват тогава, когато им се поднесе проблемът. И това трябва да стане от професионалисти, от нашите среди", категорична е д-р Радилова. По думите й, промяната на модела се налага от факта, че специалистите от Кръвния център вече почти не ходят на организирани бригади по кръводаряване. Шефовете на фирми винаги намирали причини да отклонят провеждането на кампания сред работниците им - производствени или някакви други проблеми. Освен това в Добричка област вече няма военни поделения, където преди години екипите са провеждали кръводарителски акции. "Разчитаме изключително на близките на пациентите, за съжаление - в 90 процента от случаите", обясни д-р Радилова. Тя разказа, че най-големи трудности срещат, когато трябва да обяснят на интелигентни хора, че е необходимо да дарят кръв. Те започвали с въпросите: "Защо нямате кръв? Защо не поискате от Варна?". После хуквали по радиа и други медии да пускат съобщения, звънели на свои познати - началници на отделения в болницата, шефове в здравната система...  Въпреки нашето огромно желание, ние не можем да я произведем кръвта, ако хората не даряват, няма как да я има, посочи лекарят.
По отношение на новия модел на кръводаряване, д-р Радилова сподели, че трябва да се тръгне от младите хора, дори от децата, да се разяснява каква е ползата от този акт. Необходимо е да се направят проекти, да се включат неправителствените организации, да се тръгне стъпка по стъпка, смята лекарят. И допълва, че всичко става със средства, а сега дори един плакат не получават... "Кръводаряването се води държавна задача, но в тези батаци, в които е здравеопазването, никой не ни забелязва, оставени сме като най-малкия проблем", коментира специалистът.
Д-р Радилова постави и друг проблем - липсата на информационна система, която да свързва всички звена по трансфузионна хематология в България. Така във всеки един момент за даден кръводарител ще се знае има ли заболявания, кога за последно е ставал донор и т. н. Изграждането на такава информационна система - която да свързва Националния център по трансфузионна хематология, районните центрове в университетските градове и отделенията в МБАЛ, е залегнало в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, който е от 2003 година, обясни д-р Радилова. До момента обаче не се е случило.
Ние можем да даваме кръв и да получаваме само в нашия район, сподели д-р Радилова. Според въведеното преди няколко години райониране, в нашия попадат Варна, Добрич, Шумен, Силистра и Търговище. Лекарят обясни, че изпращат взетата кръв във Варна и всеки месец правят заявки за необходимите количества според нуждите на отделенията в болницата. Идеята е, че Варна има повече лечебни заведения, потребностите са по-големи, обясни лекарят. Планираме и един резерв - за аварии, родилки и др., допълни тя. НДТ


 


Сходни връзки

Д-Р РАДИЛОВА: НЕОБХОДИМ Е НОВ МОДЕЛ НА КРЪВОДАРЯВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди