изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:50 EET
Радиоактивността във водата на Втори реактор на "Фукушима 1" е 10 млн. пъти над нормата?    
По света  Хората, работещи в сграда на реактор от атомната електроцентрала "Фукушима 1" бяха евакуирани, след като бе регистрирани високи дози радиация, съобщи компанията оператор, цитирана от Ройтерс. Компания ТЕПКО съобщи, че във водата, събрана в зданието, където се помещава турбината на Втори реактор, е измерена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище. Работниците са напуснали сградата, за да не бъдат облъчени, добави представител на ТЕПКО.

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода близо до АЕЦ "Фукушима-1" е 1850 пъти над нормата, след като вчера бе 1250 пъти над допустимото, съобщи японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Данните се базират на извършени измервания на входните филтри на централата, през които при нормален режим студената морска вода навлиза в турбинните зали на реакторите, за да охлажда затворените им циркулационни системи.

Хидехико Нишияма, високопоставен представител на агенцията, каза, че изтичането от резервоарите на реактора вероятно е било причината за високото равнище на радиацията във водата, събрала се в зданията на турбините. Радиокативната вода в централата попречи на работниците да възстановят охладителните системи.

Япония все още е далече от края на катастрофата в ядрения комплекс "Фукушима", коментира и генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в интервю от Виена за в. "Ню Йорк таймс". Японските власти все още не знаят със сигурност дали ядрата на реакторите и използваното ядрено гориво са покрити с нужното количество вода за охлаждането им, каза Юкия Амано.

Две седмици след опустошителното земетресение и вълните цунами, които повредиха сериозно централата в Североизточна Япония, аварийните екипи продължават да се опитват да предотвратят голяма ядрена катастрофа, отбелязва АФП. Амано посочи като положително развитие факта, че част от електрозахранването на централата е възстановено, но добави, че трябва да се положат повече усилия, за да се сложи край на кризата. Според него опасността от ядрена опасност може да трае седмици и дори месеци предвид тежките поражения, нанесени на централата.

Шефът на МААЕ каза, че най-голямата му тревога е отработеното гориво, което се намира в откритите басейни за охлаждане, разположени във високите части на сградите на реакторите. Амано посочи, че не е сигурен, че усилията за използване на морска вода за охлаждане на ядрото на реакторите и на отработеното гориво, ще се увенчаят с успех.

Ако специалистите пълнят басейните с вода, без да са възстановили системите за охлаждане, температурата ще се покачва, увеличавайки опасността от ново изтичане на радиация, каза той и подчерта,че най-много го безпокои басейна за охлаждане на Четвърти реактор, който е особено радиоактивен.

 

В почти в една четвърт от изследваните образци на храни от растителен и животински произход, взети от Япония, е открито превишаване на нормите за радиационна сигурност за радионуклиди - при йод-131, цезий-134 и цезий-137. Данните са на Международната мрежа на организациите за безопасност на хранителните продукти към Световната здравна организация, предаде ИТАР-ТАСС. Изследваните проби са от храни от 10 японски префектури. Повишено съдържание на радиоактивни вещества има в продукти от префектурите Фукушима, Ибараки, Точига, Чима, Гума и Токио.

Междувременно АП съобщи, че нищожни количества радиация от претърпялата авария японска ядрена централа "Фукушима 1" са достигнали Лас Вегас, но според учените тя не представлява опасност за здравето. Изключително малки количества от радиоактивните изотопи йод-131 и ксенон-133 са регистрирани тази седмица от станция за мониторинг в Лас Вегас, съобщи Тед Хартуел от програмата за наблюдение на околната среда към "Дезърт рисърч инститют" в Невада, посочва БТА.

Хартуел каза, че е сигурен, че изотопите са дошли от Япония, тъй като обичайно такива не се наблюдават в Невада. Той подчерта, че количеството им е толкова малко, че не представлява заплаха за здравето на хората.

Незначителни количества радиация от Япония бяха засечени и на други места в западната част на САЩ, включително Калифорния, Колорадо, Хавай и Вашингтон. Според здравните власти в Невада японската радиация не е опасна поради разстоянието, което радиокативните частици трябва да изминат.

 ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ 

ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/

 


Сходни връзки

Радиоактивността във водата на Втори реактор на "Фукушима 1" е 10 млн. пъти над нормата? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди